Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği (Yönetmelik) 30 Ekim 2024’te Resmî Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, internet kanalları başta olmak üzere, uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasaya arz edilen ve piyasada bulundurulan ürünlere dair uyulması gereken esasları, güvenlik standartlarını ve piyasa süjelerinin uyması gereken kuralları düzenliyor.
Yönetmelik uyarınca, bir ürünün uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasaya arz edilebilmesi veya piyasada bulundurulabilmesi için ilgili teknik düzenlemelere veya Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği’ne uygun olması gerekecek.
Uzaktan iletişim araçlarıyla satış yapan iktisadi işletmelerin ürünleri, Türkiye’deki yerleşik nihai kullanıcıları hedefliyorsa “piyasada bulundurulmuş” kabul edilecek ve bu mevzuata uyumluluk gerekecek. Aşağıdaki durumların varlığı halinde iktisadi işletmecilerin Türkiye’deki nihai kullanıcıları hedeflediği kabul edilebilecek:
▪️ Satış ilanlarında Türkçe dil, uyarı ve güvenlik bilgilerinin bulunması,
▪️ Fiyatın Türk lirası olarak belirtilmesi,
▪️ Türkiye’ye sevkiyat veya adres seçeneği sağlanması,
▪️ Alan adının Türkiye’ye sevkiyat yapılabilen bölgelerde kayıtlı olması.
Bu konu, yurt dışından Türkiye’ye satış yapan pek çok platform için kritik öneme sahip.
İktisadi işletmeci uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasaya arz ettiği veya piyasada bulundurduğu ürüne ilişkin gereken bilgileri satış ilanına yansıtacak. Bu bilgiler Yönetmelik ve ürünlerin kendi ilgili mevzuatında detaylıca düzenleniyor.
Aracı hizmet sağlayıcı, nihai kullanıcıların ürün güvenliği konusunda hızlı ve doğrudan iletişim kurabilmesi için bir elektronik temas noktası belirleyecek ve bu sayede tüketiciler temas noktalarından ürünlerin güvenliği ve uygunluğu ile ilgili şikâyet ve bildirim yapabilecek.
Aracı hizmet sağlayıcı, çevrimiçi platformlarındaki ürünlere ilişkin bilgilere kolay erişimi sağlayacak ve yetkili kuruluşlardan gelen içerik kaldırma taleplerini en geç 24 saat içinde yerine getirecek.
Yönetmelik’te ayrıca; yetkili temsilci, ifa hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülükleri ile ürün güvenliği denetim ve gözetiminden sorumlu yetkili kuruluşların görev, yetki ve sorumlulukları ayrıntılı olarak düzenleniyor.
Yönetmelik’e aykırı hareket edenler ise Kanun ve ilgili diğer mevzuat kapsamında idari yaptırımlarla karşılaşacak.
Yönetmelik’in tam haline buradan ulaşabilirsiniz.