Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği
Contents
- 1. Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği
- 2. Sezonluk Fuar
- 3. Çok kanallı zincir mağazalara ve marka sahiplerine verilen destekler
- 4. TURQUALİTY kapsamında verilen destekler
Bu makalede Öykü Su Sabancı ortak yazar olarak yer almıştır.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin en önemli partneri olan Avrupa Birliği ile ticaretin kurallarını, ilerleyen dönemde sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün belirleyeceği belirtildi. Ülkemiz ihracatının bu dönüşüm sürecinden olumsuz etkilenmemesi ve ihraç pazarlarını kaybetmemesi adına kapsamlı bir destek sağlanması amacıyla, 8191 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (“8191 sayılı Karar”) 23.02.2024 tarihinde 32469 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
8191 sayılı Karar ile 5973 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar’da (“5973 sayılı Karar”) değişiklikler yapılmıştır. 8191 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler aşağıda açıklanmaktadır:
1. Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği
Yeşil mutabakata uyum projesi kavramının tanımı, “Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum amacıyla şirketlerin ihtiyaç analizinin yapılmasına yönelik proje” şeklinde eklenmiştir. Yeşil mutabakata uyum projesi desteği başlıklı 14. madde ile şirketlerin yeşil mutabakata uyum projesi kapsamında alacakları danışmanlık hizmeti giderleri için 5 yıl boyunca, %50 oranında ve toplamda 10 Milyon Türk Lirasına kadar destek sağlanacak.
2. Sezonluk Fuar
“Sezonluk fuar” tanımı ve ilgili hükümler eklendi. Sezonluk fuar, aynı takvim yılı içerisinde aynı ülkede ve aynı sektöre yönelik düzenlenen aynı isimli fuarların yalnızca iki versiyonu olarak tanımlanmaktadır.
8191 sayılı Karar ile yıllık azami fuar katılım sınırı on (10) fuar olarak belirlenmiştir. Sezonluk fuarlara katılım, azami fuar katılım sınırının hesaplanmasında bir (1) fuar olarak değerlendirilecektir.
3. Çok kanallı zincir mağazalara ve marka sahiplerine verilen destekler
Çok kanallı zincir mağaza ve marka sahibi şirketlere verilen yıllık destek üst sınırı 180 Milyon Türk Lirası olarak düzenlendi. Bu düzenleme ile, şirketlerin franchise/birimlerine yönelik yurt dışı marka tescil/yenileme/koruma, pazar araştırması çalışması ve raporları, kira, tanıtım, temel kurulum/konsept mimarı çalışma/dekorasyon giderlerine 5 yıl süresince %50 oranında 180 Milyon Türk Lirasına kadar destek sağlanabilecek.
5 yıllık desteğin sona ermesi halinde, Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek performans değerlendirmesi sonucunda şirketlerin destek süresi, bir defaya mahsus 5 yıl daha uzatılabilir.
4. TURQUALİTY kapsamında verilen destekler
TURQUALİTY kapsamında ihracatçı birliklerine %75 oranında verilen proje üst sınırı yıllık desteğin üst sınırı yıllık 12 Milyon Türk Lirası olarak düzenlendi. Tanıtım desteğinden, ihracatçı birlikleri aynı anda en fazla iki (2) proje için yararlanabilir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (“TİM”), iştigal ettiği sektörü tek başına temsil eden ihracatçı birlikleri ve bölgesel birlikler için %75 oranında ve proje başına yıllık en fazla 22.500.000 Türk Lirası tutarında destek verilecektir. TİM, iştigal ettiği sektörü tek başına temsil eden ihracatçı birliklerinin ve bölgesel birliklerin ise aynı anda en fazla 4 projesi desteklenecektir.
Destek programları ile proje esaslı desteklerin yürütülmesi kapsamında ise TİM’in TURQUALITY®/marka destek programı, yeşil mutabakata uyum projesi desteği ile destek yönetim sistemlerinin yürütülmesine ilişkin istihdam, eğitim, organizasyon, tanıtım ve danışmanlık giderlerine ilişkin desteğin tamamı yıllık en fazla 250 Milyon Türk Lirası olacak şekilde şeklinde hükme bağlanmıştır.
8191 sayılı Karar’a buradan ve 5973 sayılı Karar’a buradan ulaşabilirsiniz.
* Bu makalenin İngilizce versiyonuna bu link aracılığıyla erişebilirsiniz.