E-Ticaret Mevzuatında Meydana Gelen Gelişmeler (18.03.2025)

20.03.2025

Elektronik Ticaret Mevzuatında Meydana Gelen Gelişmeler (Güncellenmiş)

 

(Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12. Maddesine Göre 2025 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ ile 2025 yılına ait parasal eşiklere göre güncellenmiş versiyon)

Bilindiği üzere, çevrim içi ortamda pazaryeri işleten ve gerek bu pazaryerlerinde gerek kendi internet sitelerinde satış yapan kişiler yönünden kritik yükümlülükler getiren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da (“Kanun”) yapılan değişiklikler (“Kanun Değişikliği”) 7 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştı.

Akabinde, Kanun Değişikliği ile getirilen değişikliklerin detaylandırılmasını amaçlayan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) 29 Aralık 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış ve özel yürürlük tarihi belirlenen hükümleri haricinde 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Geçen sürede, Kanun kapsamında belirlenen idari para cezaları, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 27 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12. Maddesine Göre 2025 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ (“Tebliğ”) ile güncellenirken, Yönetmelik’teki parasal eşikler ise her yıl hesaplanan elektronik ticaret hacminin yıllık değişim oranına göre artırılarak T.C. Ticaret Bakanlığı’nın (“Bakanlık”) internet sitesinde ilan edilmiş ve 2025 yılı için %62,29 oranında arttırılmış oldu.

Son olarak, 8 Mart 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik Değişikliği”) ile, Yönetmelik kapsamında önemli değişiklikler yapıldı.

Kanun Değişikliği ve Yönetmelik’in yürürlüğe girmesinin ardından elektronik ticaret mevzuatına ilişkin hazırladığımız bilgi notumuzu sizlerle 17 Mayıs 2023 tarihinde paylaşmıştık. Şimdi ise, bu bilgi notunu; (i) Tebliğ, (ii) 2025 yılı için güncel parasal eşikler ve (iii) Yönetmelik’e getirilen Yönetmelik Değişikliği’ni dikkate alarak yeniden düzenledik ve mevzuata ilişkin konsolide bir metin haline getirdik.

 

 

Gerek Kanun, gerekse de Yönetmelik ve Yönetmelik Değişikliği ile getirilen yükümlülüklerden önemli bulduklarımızı aşağıda A. Yönetici Özeti ve B. Detaylı Açıklamalar bölümlerinde tek bir bilgi notu içerisinde sizler için özetledik. Yönetmelik Değişikliği ile getirilen yenilikleri, Tebliğ ile güncellenen idari para cezası miktarlarını ve güncel parasal eşikleri, bilgi notunun ilgili kısımlarında yeşil ile renklendirilmiş olarak bulabilirsiniz. Ayrıca, yeni Yönetmelik Değişikliği’nin yayımlanması ile birlikte yürürlükten kalkan düzenlemeleri üstü çizili olarak kırmızı ile renklendirdik. Böylece, Yönetmelik Değişikliği kapsamında yapılan düzenlemeleri önceki düzenlemeler ile karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz.

 

A.     Yönetici Özeti

Kanun, Yönetmelik ve Yönetmelik Değişikliği ile elektronik ticaret pazaryeri işleten elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı (“Pazaryeri İşletmecisi”) ve elektronik ticaret pazaryeri aracılığıyla mal satan ya da hizmet sağlayan elektronik hizmet sağlayıcılar (“Satıcı /Sağlayıcı”) için kademeli olarak getirilmiş önemli yükümlülüklere ilişkin başlıkları aşağıda listeledik. İlgili başlıklara tıklayarak detaylarını inceleyebilirsiniz:

A.1. Pazaryeri İşletmecisi için geçerli yükümlülükler

a)      Genel Yükümlülükler

·         Elektronik ticaret pazaryerlerinde Pazaryeri İşletmecisi ve Satıcı/Sağlayıcılara ilişkin tanıtıcı bilgilere yer verilmelidir.  

·         Dahili iletişim sistemi kurulmalı ve Satıcı/Sağlayıcı’ların başvuruları bu sistem üzerinden alınmalıdır.

·         Kamu kurum ve kuruluşları ile iletişimi sağlamak üzere bir irtibat kişisi belirlenmelidir.

·         Pazaryeri İşletmecisi elektronik ticaret pazaryerlerinde işlem rehberi başlığı altında belirli bilgilere yer vermelidir.

·         Pazaryeri İşletmecisi tarafından sipariş süreçlerine ilişkin bilgiler sunulmalıdır.

·         Satıcı/Sağlayıcı tarafından sunulan hukuka aykırı veya bir fikri veya sınai mülkiyet hakkını ihlal eden içerikler ile bu içeriklere konu mal ve hizmetler, Pazaryeri İşletmecisi tarafından kaldırılmalı ve gerekli bildirimler yapılmalıdır.

·         Kanun kapsamındaki iş ve işlemlere ilişkin bilgi ve belgeler 10 yıl süre ile saklanmalıdır.

·         Aracılık sözleşmeleri Kanun Değişikliği’ne uygun olarak düzenlenmelidir.  

·         Aracılık hizmetinin kısıtlanması, askıya alınması ve sonlandırılması belirli koşullara bağlanmıştır.

·         Haksız ticari uygulamalar yasaklanmış ve bu uygulamalara ilişkin bazı örneklere yer verilmiştir.

·         Belirli eşikleri aşan Pazaryeri İşletmecisi’ne elektronik ticaret lisansı alma yükümlülüğü getirilmiştir.

·         Ekonomik bütünlük tanımı yapılmış ve bu bağlamda Pazaryerleri İşletmecisi ile "ekonomik bütünlük" içerisinde olduğu kişilere de bazı yükümlülükler getirilmiştir.

·         Net işlem hacmi tanımlanmış, net işlem hacmi ve işlem sayısı dikkate alınarak Pazaryeri İşletmecisi’ne birtakım ilave yükümlülükler getirilmiştir.

·         Pazaryeri İşletmecisi’nin aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazaryerinde kendi ya da ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu kişilerin ürünlerini satışa sunması ve bu ürünlerin satışına aracılık etmesi yasaklanmıştır.

·         Elektronik ticaret pazaryerlerinde Vergi Usul Kanunu kapsamındaki bilgilere yer verilmelidir.

·         Pazaryeri İşletmecisi, ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu kişiler hariç olmak üzere, herhangi bir kişinin önceden onayını almadan, bu kişilerin tescilli markalarını çevrim içi arama motorlarında pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde kullanmamalıdır.

·         Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı’nın tanıtıcı bilgilerini doğrulamak ve güncel tutmakla yükümlüdür.

 

b)      Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 53.475.366.450 TL’nin üzerinde olan (orta ölçekli) Pazaryeri İşletmecisi için ek yükümlülükler

·         Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı’dan edindiği verileri, Satıcı/Sağlayıcı ile rekabet ederken kullanmamalıdır.

·         Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı’dan edindiği verilerin bedelsiz taşınmasını ve Satıcı/Sağlayıcı’nın işlenmiş verilere erişimi için teknik imkanları sağlamalıdır.

·         Pazaryeri İşletmecisi kendi elektronik ticari ortamları arasında erişim sunmamalı ve bu ortamlarda söz konusu elektronik ticaret ortamlarının tanıtımını yapmamalıdır.

·         Pazaryeri İşletmecisi, şirket ortaklarının %5 ve katlarına ulaşan pay devir veya edinimlerini Ticaret Bakanlığı’na (“Bakanlık”) bildirmelidir.

·         Pazaryeri İşletmecisi, şirket kurması, kurulmuş şirketin paylarını devralması veya bu payları devretmesi hâlinde, bunları Bakanlık’a bildirmelidir.

·         Pazaryeri İşletmecisi, bağımsız denetim kurulu raporunu Bakanlık’a göndermelidir.

·         Pazaryeri İşletmecisi, mevzuata aykırılıklara ilişkin raporu Bakanlık’a göndermelidir.

 

c)      Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 160.426.099.350 TL’nin ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan (büyük ölçekli) Pazaryeri İşletmecisi için yukarıdakilere ek yükümlülükler

·         Reklam ve indirim harcamalarına ilişkin bütçelere kısıtlama getirilmiştir.   

·         Pazaryeri İşletmecisi’nin, Satıcı/Sağlayıcı’nın alternatif kanallardan mal veya hizmet sunmasını ve reklam yapmasını kısıtlaması yasaklanmıştır.  

                                                                                                                   

d)      Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 320.852.198.700 TL’nin ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan (çok büyük ölçekli) Pazaryeri İşletmecisi için yukarıdakilere ek yükümlülükler

·         Pazaryeri İşletmecisi’nin, ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu Bankalar veya Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’na tabi şirketlerin faaliyet alanına giren hizmetleri sunması yasaklanmıştır.  

·         Pazaryeri İşletmecisi’nin ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu kişiler tarafından ihraç edilen elektronik paraların kabulüne ilişkin faaliyette bulunması ve sınırlı ağ istisnasına giren hizmetleri sunması yasaklanmıştır.

·         Pazaryeri İşletmecisi’nin, kendisinin Satıcı/Sağlayıcı olarak yaptığı satışlar haricinde kargo hizmeti sunması yasaklanmıştır.  

·         İlan yayınlanan elektronik ortam sağlayan Pazaryeri İşletmecisi’nin, aynı ortamlarda mal veya hizmet sözleşmesi yapılmasına imkân sağlaması yasaklanmıştır.

 A.2. Satıcı/Sağlayıcı için geçerli yükümlülükler

a)      Genel Yükümlülükler

·         Satıcı/Sağlayıcı, kendi elektronik ticaret ortamlarında kendisine ait tanıtıcı bilgilere yer vermelidir.

·         Satıcı/Sağlayıcı, kendi elektronik ticaret ortamlarında işlem rehberi başlığı altında belirli bilgilere yer vermelidir.

·         Satıcı/Sağlayıcı tarafından sipariş süreçlerine ilişkin bilgiler sunulmalıdır.

·         Kanun kapsamındaki iş ve işlemlere ilişkin bilgi ve belgeler 10 yıl süre ile saklanmalıdır.

·         Belirli eşikleri aşan Satıcı/Sağlayıcı’ya elektronik ticaret lisansı alma yükümlülüğü getirilmiştir.

·         Net işlem hacmi tanımlanmış, net işlem hacmi ve işlem sayısı dikkate alınarak Satıcı/Sağlayıcı’ya birtakım ilave yükümlülükler getirilmiştir.

·         Satıcı/Sağlayıcı, ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu kişiler hariç olmak üzere, herhangi bir kişinin önceden onayını almadan, bu kişilerin tescilli markalarını çevrim içi arama motorlarında pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde kullanmamalıdır.

·         Satıcı/Sağlayıcı, Pazaryeri İşletmecisi tarafından kendisine tahsis edilen alanda Vergi Usul Kanunu kapsamındaki bilgilere yer vermelidir.

 

b)      Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 53.475.366.450 TL’nin ’nin üzerinde ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 10 milyon adedin üzerinde olan (orta ölçekli) Satıcı/Sağlayıcı için ek yükümlülükler

·         Satıcı/Sağlayıcı, kendi elektronik ticaret ortamları arasında erişim sunmamalı ve bu ortamlarda birbirinin tanıtımını yapmamalıdır.

·         Satıcı/Sağlayıcı, şirket ortaklarının %5 ve katlarına ulaşan pay devir veya edinimlerini Bakanlık’a bildirmelidir.

·         Satıcı/Sağlayıcı, şirket kurması, kurulmuş şirketin paylarını devralması veya bu payları devretmesi hâlinde, bunları Bakanlık’a bildirilmelidir.

·         Satıcı/Sağlayıcı, bağımsız denetim kurulu raporunu Bakanlık’a göndermelidir.

 

c)      Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 160.426.099.350 TL’nin ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 10 milyon adedin üzerinde olan (büyük ölçekli) Satıcı/Sağlayıcı için yukarıdakilere ek yükümlülükler

·         Reklam ve indirim harcamalarına ilişkin bütçelere kısıtlama getirilmiştir. 

 

d)      Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 320.852.198.700 TL’nin ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 10 milyon adedin üzerinde olan (çok büyük ölçekli) Satıcı/Sağlayıcı için yukarıdakilere ek yükümlülükler

·         Satıcı/Sağlayıcı’nın, ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu Bankalar veya Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’na tabi şirketlerin faaliyet alanına giren hizmetleri sunması yasaklanmıştır.

·         Satıcı/Sağlayıcı’nın ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu kişiler tarafından ihraç edilen elektronik paraların kabulüne ilişkin faaliyette bulunması ve sınırlı ağ istisnasına giren hizmetleri sunması yasaklanmıştır.

·         İlan yayınlanan elektronik ortam sağlayan Satıcı/Sağlayıcı’nın, aynı ortamda mal veya hizmet sözleşmesi yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlaması yasaklanmıştır.

 

Bu yükümlülüklere uyulmaması halinde, oldukça ağır yaptırımlar öngörülmüştür. Bu yaptırımlar 2.279 TL ile 91.228.591 TL arasında değişirken, bazı idari para ceza tutarları yüzde üzerinden hesaplanmakta ve genel olarak bir önceki yıla ait net satış tutarının %0,05 ile %10’u arasında değişmektedir.

 

 

B.     Detaylı Açıklamalar

 

1.      Tanımlar

 

Kanun ve Yönetmelik’te yer alan bazı tanımlar:

·            Dahili iletişim sistemi: Pazaryeri İşletmecisi’nin aracılık hizmeti sunduğu Satıcı/Sağlayıcı’ların elektronik ticaret pazaryerindeki her türlü iletişimini kolay ve ücretsiz şekilde sağlamak üzere oluşturduğu sistemdir.

 

·            Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı (“Pazaryeri İşletmecisi”): Elektronik ticaret pazaryerinde Satıcı/Sağlayıcıl’arın mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcıdır.

 

o  Orta ölçekli Pazaryeri İşletmecisi: Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 53.475.366.450 TL’nin üzerinde olan Pazaryeri İşletmecisi’dir.

 

o  Büyük ölçekli Pazaryeri İşletmecisi: Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 160.426.099.350 TL’nin ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan Pazaryeri İşletmecisi’dir.

 

o  Çok büyük ölçekli Pazaryeri İşletmecisi: Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 320.852.198.700 TL’nin ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan Pazaryeri İşletmecisi’dir.

 

·            Elektronik ticaret hizmet sağlayıcı (“Satıcı/Sağlayıcı”): Elektronik ticaret pazaryerinde ya da kendine ait elektronik ticaret ortamlarında mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcıdır.

 

o  Orta ölçekli Satıcı/Sağlayıcı: Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 53.475.366.450 TL’nin üzerinde ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 10 milyon adedin üzerinde olan Satıcı/Sağlayıcı’dır.

 

o  Büyük ölçekli Satıcı/Sağlayıcı: Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 160.426.099.350 TL’nin üzerinde ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 10 milyon adedin üzerinde olan Satıcı/Sağlayıcı’dır.

 

o  Çok büyük ölçekli Satıcı/Sağlayıcı: Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 320.852.198.700 TL’nin üzerinde ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 10 milyon adedin üzerinde olan Satıcı/Sağlayıcı’dır.

 

·            Elektronik ticaret ortamı: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunulan internet sitesi, mobil site veya mobil uygulama gibi platformlardır.

 

·            Elektronik ticaret pazaryeri: Pazaryeri İşletmecisi’nin aracılık hizmetlerini sunduğu elektronik ticaret ortamıdır.

 

·            Net işlem hacmi: İptal ve iadeler hariç olmak üzere, Pazaryeri İşletmecisi için aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazaryerleri, Satıcı/Sağlayıcı için ise elektronik ticaret pazaryeri niteliğini haiz olmayan kendine ait elektronik ticaret ortamı üzerinden belirli bir dönemde yapılan sözleşme ve verilen siparişler için düzenlenmesi gereken nihai fatura veya fatura yerine geçen belge değerleri toplamıdır.

 

·            Ekonomik bütünlük: Bir kişinin, bir ticaret şirketinin doğrudan veya dolaylı olarak paylarının en az yüzde yirmi beşine ya da oy haklarının çoğunluğuna veya onu yönetebilecek kararları alabilecek payına sahip olması, şirket sözleşmesi uyarınca yönetim organında karar alabilecek çoğunluğu oluşturan sayıda üyeyi seçme hakkını haiz olması, kendi oy haklarının yanında bir sözleşmeye dayanarak tek başına veya diğer pay sahipleriyle birlikte oy haklarının çoğunluğunu oluşturması, bir ticaret şirketini sözleşmeye bağlı olarak hâkimiyeti altında bulundurması veya bu hâllere bağlı olarak bu kişiyle bağlantılı tüm ticaret şirketleri ve bu kişiye ait işletmeler arasındaki ilişkiyi ya da pay sahibi olup olmadıklarına bakılmaksızın birden fazla ticaret şirketinin aynı kişi veya kişiler tarafından yönetilmesidir.

 

Pazaryeri İşletmecisi ve Satıcı/Sağlayıcı için öngörülen yükümlülüklerde kademeli bir sistem öngörülmüştür. Bu eşikler, net işlem hacmi ve işlem sayısı esas alınarak belirlenmekte olup her yıl hesaplanan elektronik ticaret hacminin yıllık değişim oranına göre artırılır. Ayrıca ekonomik bütünlük kavramı dikkate alınarak da bazı ek yükümlülüklere yer verilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

2.      Yükümlülükler

 

Kimleri İlgilendiriyor?

Yükümlülük

Yaptırım

 

Yürürlük Tarihi

·       Pazaryeri İşletmecisi

 

·       Satıcı/Sağlayıcı

 

Pazaryerlerinde tanıtıcı bilgilere yer verme yükümlülüğü

 

·       (i) Pazaryeri İşletmecisi aracılık hizmeti sundukları elektronik pazaryerlerinde ve (ii) Satıcı/Sağlayıcı kendi elektronik ticaret ortamlarında; anasayfadan doğrudan ulaşılabilecek “iletişim” başlığı altında, kendi tanıtıcı bilgilerine yer verilmelidir.

 

·       Bu kapsamda;

 

(i)              Tacir veya esnaf ve sanatkâr olan Satıcı/Sağlayıcılar; merkez adresini, elektronik posta adresini ve telefon numarası bilgilerini,

(ii)             Tacir veya esnaf ve sanatkâr olmayan Satıcı/Sağlayıcılar ise, adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, elektronik posta adresi ve telefon numarası bilgilerini Pazaryeri İşletmecisi’ne bildirmekle yükümlüdür.

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, ayrıca pazaryerinde Satıcı/Sağlayıcı’ya ilişkin tanıtıcı bilgilere de yer vermeli, Satıcı/Sağlayıcı’ya bu amaca uygun bir alan tahsis etmeli ve gereli teknik imkanları sağlamalıdır.

2.279 TL ile 11.403 TL arası idari para cezası

 

Aşağıdaki artırımlar Kanun’daki tüm idari para cezaları için geçerlidir:

 

·       Bakanlık tarafından verilen süre içinde aykırılığın sonlandırılmaması veya aynı aykırılığın ceza tebligatının yapıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde tekrarlanması halinde bir önceki cezanın 2 katı idari para cezası

 

·       Aykırılığın, Bakanlık’ı yanıltmaya yönelik iş ve işlemlerle gerçekleştirilmesi halinde ilgili cezanın 10 katı

 

 

·   01.01.2023

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

·       Pazaryeri İşletmecisi

 

Dahili iletişim sistemi kurulması

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı tarafından yapılan başvuruları, dahili iletişim sistemi üzerinden almalı ve mevzuatta aksi belirtilmedikçe bu başvuruları 15 gün içerisinde sonuçlandırmalıdır.

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, aracılık sözleşmesini Satıcı/Sağlayıcı’nın erişebileceği şekilde dahili iletişim sisteminde saklamalıdır. 1

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, dahili iletişim sisteminde yer alan bilgilerin, Bakanlıkça görevlendirilen personel aracılık sözleşmesi süresince ve aracılık sözleşmesinin sona ermesinden itibaren 1 yıl içinde Satıcı/Sağlayıcı tarafından görüntülenebilmesi, kaydedilmesi ve değiştirilmeden kopyalanması için teknik imkân sağlamalıdır. 1

 

Çok açık olmamakla birlikte:

 

1Her bir aykırılık için 22.807 TL idari para cezası

 

 

·   Dahili iletişim sistemine geçilmesi gereken son tarih: 01.07.2023

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

·       Pazaryeri İşletmecisi

 

İrtibat kişisi belirlenmesi

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, kamu kurum ve kuruluşlarının kendisiyle doğrudan iletişim kurmasına imkân sağlayacak en az bir gerçek veya tüzel kişiyi irtibat noktası olarak belirlemeli ve bu kişinin iletişim bilgilerini ETBİS üzerinden Bakanlık’a bildirmelidir.

Çok açık olmamakla birlikte:

 

·       22.807 TL ile 228.071 TL arası idari para cezası

ya da

·       114.035 TL ile 570.178 TL arası idari para cezası

01.01.2023

·       Pazaryeri İşletmecisi

 

·       Satıcı/Sağlayıcı

 

İşlem rehberine ilişkin bilgilendirme yükümlülüğü

 

·       (i) Pazaryeri İşletmecisi aracılık hizmeti sunduğu elektronik pazaryerlerinde ve (ii) Satıcı/Sağlayıcı kendi elektronik ticaret ortamlarında; anasayfadan doğrudan ulaşılabilecek şekilde “işlem rehberi” başlığı altında aşağıdaki bilgilere yer vermelidir:

 

o   Sözleşmenin kurulabilmesi için (mal ve hizmetin seçilmesi, teslimat ve ödeme bilgilerinin girilmesi ile siparişin onaylanması gibi) gerekli teknik aşamalara ilişkin bilgiler,

o   Sözleşmenin elektronik ortamda saklanması, sözleşmeye erişim ve bu erişimin süresine ilişkin bilgiler,

o   Alıcının siparişi vermeden önce veri girişindeki hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi amacıyla özet sipariş formu ile teknik araçların sunulacağına ilişkin bilgiler,

o   Alıcıyla arasında uyuşmazlık çıkması halinde varsa alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmalarına ilişkin bilgiler.

2.279 TL ile 11.403 TL arası idari para cezası

 

01.01.2023

·       Pazaryeri İşletmecisi

 

·       Satıcı/Sağlayıcı

 

Sipariş süreçlerine ilişkin bilgilendirme yükümlülüğü

 

·       (i) Pazaryeri İşletmecisi ve (ii) Satıcı/Sağlayıcı;

 

o   İkinci el malların ayrı kategoride satışa sunulmasını,

o   Siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, alıcının ödeyeceği toplam bedelin ve sözleşmenin diğer şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini,1

o   Mal veya hizmetin toplam bedeli, fiyatın hesaplanma usulü ve teslimat masrafları önceden belirlenemiyorsa buna ilişkin ek masrafların ödenebileceği bilgisini,

o   Alıcının siparişi onaylamasından önce veri girişindeki hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi amacıyla özet sipariş formu ile teknik araçları,2

o   Sözleşme hükümlerinin, alıcıya fiziki veya elektronik ortamda temin edilmesini,

o   Siparişin aldığına ilişkin bilginin, işlemin yapıldığı elektronik ortam üzerinden ve ayrıca elektronik posta, kısa mesaj veya telefon araması gibi araçlardan en az biriyle gecikmeksizin alıcıya bildirilmesini2

sağlamalıdır.

·       Yiyecek ve içecek hizmeti sunan Satıcı/Sağlayıcılar hariç olmak üzere, Pazaryeri İşletmecileri, satışına aracılık ettiği malların sipariş bilgilerinin Satıcı/Sağlayıcı’ya eş zamanlı iletilmesine ve Satıcı/Sağlayıcı tarafından stok bilgilerinin güncellenmesine yönelik Satıcı/Sağlayıcı ile gerekli entegrasyonu teknik altyapıyı sağlamalıdır.

 

·       12.279 TL ile 11.403 TL arası idari para cezası

 

·       22.279 TL ile 22.807 TL TL arası idari para cezası

 

·   01.01.2023

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

·       Pazaryeri İşletmecisi

 

Hukuka aykırı içeriklerin kaldırılması

 

·       Kural: Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı tarafından sunulan içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı hususlardan sorumlu değildir.

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı tarafından sunulan bir içeriğin hukuka aykırı olduğundan haberdar olduğunda, bu içeriği 48 saati geçmemek üzere gecikmeksizin yayımdan kaldırmalı ve Satıcı/Sağlayıcı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bildirimde bulunmalıdır.

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, bir fikri ve sınai mülkiyet hakkına ilişkin olarak hak sahibi tarafından bilgi ve belgeye dayanan bir şikâyet alırsa, şikâyete konu ürünü, şikâyet başvurusunun alınmasından itibaren 48 saati geçmemek üzere gecikmeksizin yayımdan kaldırmalı ve durumu ilgili taraflara bildirmelidir. Satıcı/Sağlayıcı’nın bilgi ve belgeye dayanarak bu hususa itiraz etmesi ve bu itirazın haklı olduğunun açıkça anlaşılması halinde, ürün itiraz başvurusunun Pazaryeri İşletmecisi’ne ulaşmasından itibaren 24 saat içerisinde gecikmeksizin yeniden yayımlanmalıdır.

Her bir aykırılık için; 22.807 TL ile 228.071 TL arası idari para cezası

01.01.2023

·       Pazaryeri İşletmecisi

 

·       Satıcı/Sağlayıcı

 

Bilgi ve belge saklama yükümlülüğü

 

Kanun kapsamındaki iş ve işlemlere ilişkin bilgi, belge, defter ve elektronik kayıtlar, iş ve işlemin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıl süre ile saklanmalıdır.

114.035 TL ile 570.178 TL arası idari para cezası

01.01.2023

·      Pazaryeri İşletmecisi

Aracılık Sözleşmelerinin Kanun Değişikliği’ne uygun olarak düzenlenmesi

 

·       Kanun Değişikliği’nin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan aracılık sözleşmeleri, aynı tarihten itibaren 6 ay içinde bu Kanun Değişikliği’ne uygun hâle getirilmelidir.

 

·       Aracılık sözleşmesinde asgari olarak yer alması gereken unsurlar Yönetmelik’te belirtilmiştir.

 

·       Aracılık sözleşmesi hükümlerinin Pazaryeri İşletmecisi tarafından değiştirilmesi ve bu değişikliklerin Satıcı/Sağlayıcı’ya bildirilmesi halinde;

 

(i)   Sözleşmede yapılan değişiklikler, bildirim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde uygulamaya konulur.

 

(ii)  Satıcı/Sağlayıcının lehine yapılacak sözleşme değişikliklerinde -bu durumun Satıcı/Sağlayıcı’ya bildirilmesi şartıyla- 15 günlük süre uygulanmaz.

 

(iii) Satıcı/Sağlayıcı tarafından teknik geliştirme yapılmasını gerektiren haller, komisyon oranlarının ve diğer hizmet bedellerinin artırılması, aracılık hizmetinin kısıtlanması, askıya alınması veya sonlandırılması, yeni cezai şartlar getirilmesi, hak ve menfaat dengesinin Satıcı/Sağlayıcı aleyhine bozulması gibi sonuçlar doğuran hallerde, değişiklikler 30 gün içerisinde uygulamaya konulur. Bu tür değişikliklerde, Satıcı/Sağlayıcı aracılık sözleşmesini 30 günlük süre içerisinde tazminatsız feshedebilir.

 

(iv)Düzenleyici ve denetleyici otoriteler tarafından alınan kararlar ve yapılan düzenlemeler nedeniyle aracılık sözleşmelerinde zorunlu olarak yapılan değişiklikler ise, bu sürelere tabi değildir.

İlgili aykırılığa göre belirlenir. Ayrıca, uygun hale getirilmeyen sözleşme hükümleri geçersiz olacaktır.

·   01.01.2023’ten önce kurulan aracılık sözleşmeleri için son uyum tarihi: 01.07.2023

 

·   01.01.2023’ten sonra kurulan aracılık sözleşmeleri için yürürlük tarihi: 01.01.2023

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

 

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

 

Aracılık hizmetinin kısıtlanması, askıya alınması ve sonlandırılması

·       Pazaryeri İşletmecisi, aracılık sözleşmesinde yer verilen nesnel ölçütler hariç olmak üzere aracılık hizmetini kısıtlayamaz, askıya alamaz veya sonlandıramaz.

 

·       Aracılık sözleşmesinin kısıtlanması, askıya alınması veya sonlandırılmasını gerektiren bir durum meydana gelmesi halinde;

 

o   Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı’ya açıklamasını sunması için 3 iş günü süre vermelidir.

o   Pazaryeri İşletmecisi, (i) açıklamanın yetersiz olması halinde, Satıcı/Sağlayıcı’nın açıklamasının kendisine ulaşmasından itibaren 7 iş günü içerisinde; (ii) Satıcı/Sağlayıcı’nın açıklama sunmaması halinde, açıklama sunulması için verilen 3 iş günü süresinin sonunda aracılık sözleşmesini kısıtlayabilir, askıya alabilir veya sonlandırabilir.

 

Mevzuattan kaynaklanan sebeplerle veya kamu düzenini ilgilendiren, gecikmesinde sakınca bulunan ya da dolandırıcılık, veri ihlali veya diğer siber güvenlik risklerini içeren durumlarda aracılık hizmeti derhal kısıtlanabilir, askıya alınabilir veya sonlandırılabilir ve bu durum Satıcı/Sağlayıcı’ya gecikmeksizin bildirilir.

Her bir Satıcı/Sağlayıcı 684.214 TL idari para cezası

01.01.2023

·      Pazaryeri İşletmecisi

 

Haksız Ticari Uygulamaların Yasaklanması

 

·       Kanun Değişikliği ile Kanun’a “haksız ticari uygulama” tanımı eklenmiştir. Buna göre;

 

Pazaryeri İşletmecisi’nin aracılık hizmeti sunduğu Satıcı/Sağlayıcı’nın (i) ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, (ii) makul karar verme yeteneğini azaltan veya (iii) belirli bir kararı almaya zorlayarak normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına sebep olan uygulamalar haksız ticari uygulamadır.

 

·       Kanun Değişikliği ve Yönetmelik’te aşağıda yer verilen bazı haksız ticari uygulama örneklerine yer verilmiştir; ancak bunların Kanun Değişikliği ve Yönetmelik’te belirtilenlerle sınırlı olmadığı unutulmamalıdır.  

 

Her bir Satıcı/Sağlayıcı için 22.807 TL ile 228.071 TL arasında idari para cezası

01.01.2023

Satıcı/Sağlayıcı’ya yapılacak ödemenin, en geç satış bedelinin (i) Pazaryeri İşletmecisi’nin tasarrufuna girdiği ve (ii) siparişin alıcıya ulaştığı tarihten itibaren 5 iş günü içinde eksiksiz şekilde (bedelin tamamını içerecek şekilde) yapılmaması.

 

·       Pazaryeri İşletmecisi tarafından ekonomik bütünlük içerisinde olduğu Satıcı/Sağlayıcı’ya yapılan ödemeler, Pazaryeri İşletmecisi’ne yapılmış sayılır.

 

·       Pazaryeri İşletmecisi’nin, (i) aracılık hizmetinden kaynaklanan muaccel alacaklarını veya (ii) adli veya idari merci kararlarına istinaden Satıcı/Sağlayıcı adına yaptığı ödeme tutarlarını mahsup ederek Satıcı/Sağlayıcı’ya ödeme yapması halinde bedelin tamamı ödenmiş kabul edilir.

 

·       Taksitli satışlarda yalnızca vadesi gelen taksitin ödenmesi durumunda ilgili taksit tutarının eksiksiz ödendiği kabul edilir.

 

·       Pazaryeri İşletmecisi ile ödeme hizmeti sağlayıcısı arasında üye iş yeri anlaşması uyarınca;

 

o   Bloke süresi belirlenmişse, Pazaryeri İşletmecisi’nin ürün satış bedelinin maliyetini üstlenerek, bedeli bloke süresinden önce serbest kullanımına alması durumunda bu bedelin anlaşmadaki bloke süresinin sonunda (ilgili hükmün çok açık olmadığı ve Bakanlık tarafından netleştirilmesi gerektiği görüşündeyiz);

 

o   Bloke süresi belirlenmemiş ise bedelin Pazaryeri İşletmecisi’nin serbest kullanımına geçtiği gün

 

Pazaryeri İşletmecisi’nin tasarrufuna girdiği kabul edilir.

 

·       Pazaryeri İşletmecisi’nin hukuka aykırı faaliyetlerin önlenmesi ve mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi gibi amaçlarla Satıcı/Sağlayıcı’ya yapacağı ödemeleri ertelemesi veya askıya alması haksız ticari uygulama olarak değerlendirilmez.

Her bir Satıcı/Sağlayıcı için 22.807 TL’den az olmamak üzere;

 

·  30 güne kadar, ödenmeyen tutar kadar idari para cezası,

 

·  30 günü geçmesi halinde, ödenmeyen tutarın 2 katı idari para cezası

01.01.2023

Pazaryeri İşletmecisi’nin satış fiyatında tek taraflı değişiklik yapması dahil, Satıcı/Sağlayıcı’yı kampanyalı satış yapmaya zorlaması.

 

Her bir Satıcı/Sağlayıcı için 1.140.357 TL idari para cezası

01.01.2023

Satıcı/Sağlayıcı ile ticari ilişkinin koşullarının, yazılı veya elektronik ortamda yapılacak bir aracılık sözleşmesiyle belirlenmemesi ya da bu sözleşmenin açık, anlaşılır olmasının ve Satıcı/Sağlayıcı tarafından kolay erişilebilecek şekilde dahili iletişim sisteminde saklanmasının sağlanmaması ile Bakanlık tarafından yapılacak uyarıya rağmen aykırılığın ortadan kaldırılmaması.

 

Her bir aykırılık için 22.807 TL idari para cezası

01.01.2023

Aracılık sözleşmesinde; Satıcı/Sağlayıcı aleyhine geçmişe yönelik veya tek taraflı değişiklik yapılması ya da buna ilişkin bir hükme yer verilmesi.

 

Her bir aykırılık için 22.807 TL ile 228.071 TL arasında idari para cezası

01.01.2023

Herhangi bir hizmet verilmeksizin veya hizmetin türü/bedeli/oranı aracılık sözleşmesinde düzenlenmeksizin Satıcı/Sağlayıcı’dan bedel alınması.

Haksız olarak alınan bedelin 10 katı idari para cezası

01.01.2023

Aşağıdaki haller nedeniyle, Satıcı/Sağlayıcı’nın (i) sıralama ya da tavsiye sisteminde geriye düşürülmesi veya (ii) Satıcı/Sağlayıcı’ya sunulan hizmetin kısıtlanması, (iii) askıya alınması veya (iv) sonlandırılması:

·       Aracılık sözleşmesinde nesnel bir ölçüt olmaması, veya

·       Kamu kurumlarına veya adli mercilere başvuruda bulunulmasının gerekçe olarak gösterilmesi

 

Her bir Satıcı/Sağlayıcı için 684.214 TL idari para cezası

01.01.2023

 

Aracılık sözleşmesinde belirtilmeksizin veya Satıcı/Sağlayıcı’nın önceden onayı alınmaksızın, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da belirtilen sürelerin üzerinde cayma hakkı süreleri belirlenmesi

Her bir Satıcı/Sağlayıcı için 22.807 TL ile 228.071 TL arasında idari para cezası

 

01.01.2023

Satıcı/Sağlayıcı’lara mal ve hizmetleri ile ilgili gerçek dışı veya yanıltıcı açıklama ve bildirimlerde bulunulması

Her bir Satıcı/Sağlayıcı için 22.807 TL ile 228.071 TL arasında idari para cezası

01.01.2023

Aracılık sözleşmesinde belirtilen cezai şartı gerektiren durumun belge ve kayıtlar ile tespit edilebildiği durumlar hariç olmak üzere, Pazaryeri İşletmecisi’nin dahili iletişim sistemi üzerinden Satıcı/Sağlayıcı’dan açıklama talep etmeden cezai şart uygulaması.

(Bu örnek Yönetmelik Değişikliği ile getirilmiş olsa da, haksız ticari uygulamalar Kanun ve Yönetmelik’teki örneklerle sınırlı olmadığından, 01.01.2023 tarihinden itibaren yaptırım uygulanabilir*)

Her bir Satıcı/Sağlayıcı için 22.807 TL ile 228.071 TL arasında idari para cezası

 

08.03.2025

*01.01.2023

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL+ işlem sayısı> 100 bin)

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL + işlem sayısı> 10 milyon)

 

(Toplam satış hasılatının %50’sinden fazlasını offline satışlardan elde eden Satıcı/Sağlayıcı’lar hariç)

 

Elektronik ticaret lisansı alma yükümlülüğü

 

·       Belirtilen eşikleri aşan Pazaryeri İşletmecisi ve Satıcı/Sağlayıcı’lar, 01.01.2025 tarihinden itibaren faaliyetlerine devam edebilmek için Bakanlık’tan elektronik ticaret lisansı (“Lisans”) almak ve her yıl bu Lisans’ı yenilemek zorundadır. Lisans başvuruları, her takvim yılının mart ayı içerisinde ETBİS üzerinden yapılır.

 

·       Lisans ücretlerinin belirlenmesinde, Pazaryeri İşletmecileri’nin net işlem hacimleri esas alınarak oluşturulan kademeli bir sistem öngörülmüştür.

 

·       Lisans ücreti hesabında dikkate alınan kriterler ve hangi satışların yurt dışı satış olarak kabul edildiği Yönetmelik Değişikliği’nde detaylandırılmış olup, Satıcı/Sağlayıcı’nın kendine ait elektronik ticaret ortamları üzerinden yurt dışına yaptığı satışlar hesaba dâhil edilmez. Ayrıca, Pazaryeri İşletmecisi ve ekonomik bütünlük içinde bulunduğu Pazaryeri İşletmecileri’nin elektronik ticaret pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlar hesaba dâhil edilmemektedir.

 

·       Bakanlık, Yönetmelik Değişikliği’nde belirtilenler dışında kalan yurt dışı satış türlerini belirlemeye yetkilidir.

 

·       Kanun’da, elektronik ticaret lisansına ilişkin hükümlerin münhasıran Pazaryeri İşletmesi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazaryerleri bakımından uygulanmayacağı belirtilmiştir.

 

·  22.807.147 TL idari para cezası + düzeltme için 60 gün

 

·  60 günde düzeltilmemesi halinde; 45.614.295 TL idari para cezası + düzeltme için 30 gün

 

·  30 günde düzeltilmemesi halinde; 91.228.591 TL idari para cezası + düzeltme için 15 gün + ihtar

 

·  15 günde düzeltilmemesi halinde; içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi.

 

·   Lisansın alınması gereken son tarih: 01.01.2025

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

 

 

 

Ürün satış yasağı

 

Pazaryeri İşletmecisi’nin, aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazaryerlerinde kendisinin veya ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu kişilerin markalarını taşıyan ya da marka kullanım hakkına sahip olduğu malları satışa sunması, bu malların satışına aracılık etmesi yasaklanmıştır.

 

·       Bu mallar, farklı elektronik ticaret ortamında satışa sunuluyorsa, bu ortamlar arasında erişim imkânı sunamaz ve birbirinin tanıtımını yapamaz.

 

·       Bu yasaklar, toplam satış hasılatının yarısından fazlasını offline satışlardan elde eden kişilerin markasını taşıyan veya marka kullanım hakkına sahip olduğu mallar hakkında uygulanmaz.

 

·       Bu yasak, dergi ve gazete gibi süreli yayınlar ile kitap ve donanım ve yazılımları münhasıran elektronik kitapların dijital kopyalarının okunması, dinlenmesi ve kullanılmasına imkân sağlayan e-kitap okuyucu cihazlar için uygulanmayacaktır.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazaryerleri hakkında uygulanmaz.

Aykırılığın gerçekleştiği tarihten bir önceki takvim yılına ait net satış tutarının %5’i oranında idari para cezası

·   01.01.2023

·   Son uyum tarihi:

01.01.2024

·      Pazaryeri İşletmecisi

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

 

Vergi Usul Kanunu kapsamındaki bilgilere yer verilmesi

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, satışın yapıldığı elektronik ticaret pazaryerinde Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlemesi gereken fiş/fatura gibi belgelerdeki bilgilere yer verilmesine imkân sağlamalıdır.

 

·       Pazaryerinde satış yapan Satıcı/Sağlayıcı, Pazaryeri İşletmecisi tarafından kendisine tahsis edilen alanda Vergi Usul Kanunu kapsamında düzenlemesi gereken belgelere yer vermeli ve alıcının bu belgelere erişebilmesini sağlamalıdır.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

 

228.071 TL’den az olmamak üzere, aykırılığın gerçekleştiği tarihten bir önceki takvim yılına ait net satış tutarının %0,05 oranında idari para cezası

 

01.01.2023

·      Pazaryeri İşletmecisi

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

 

(Toplam satış hasılatının %50’sinden fazlasını offline satışlardan elde eden Satıcı/Sağlayıcı’lar hariç)

 

 

Tescilli markaların tanıtımının yapılamaması

 

·       Pazaryeri İşletmecisi veya Satıcı/Sağlayıcı, ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu kişiler hariç olmak üzere, herhangi bir kişinin önceden onayını almadan, bu kişilerin ETBİS’e kayıtlı alan adlarının ana unsurunu oluşturan tescilli markaları, çevrim içi arama motorlarında pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde kullanamaz.

 

·       Bu yükümlülüğün ihlal edildiğinin Bakanlıkça tespit edilmesi halinde idari yaptırım uygulanır. Pazaryeri İşletmecisi veya Satıcı/Sağlayıcı, bu ihlalin sonlandırılmasına ilişkin Bakanlıkça yapılan bildirimin kendilerine ulaşmasından bildirimden itibaren 24 saat içerisinde ihlali ortadan kaldırmalı ve şikayete konu anahtar kelimeleri çevrimiçi arama motorlarında metin reklamı verilmesini sağlayan tüm reklam modelleri ve kampanya türlerinde tam eşleşme ile negatif anahtar kelimelere ekleyerek, bu duruma ilişkin kanıtlayıcı bilgi ve belgeleri gecikmeksizin Bakanlık’a bu konuda bilgi vermekle yükümlüdür sunmalıdır.

 

·       Kanun Değişikliği gerekçesine göre, bazı Pazaryeri İşletmecileri’nin, herkes tarafından bilinen bazı markaları, marka sahibinin bilgisi ya da onayı olmadan çevrim içi arama motorlarında kullanarak bu platformlarda kendilerini öne çıkarttıkları kanun koyucu tarafından tespit edilmiş ve bu düzenleme ile elektronik ticaret pazaryerine olan trafiğin diğer işletmelerin aleyhine olacak şekilde artmasının engellenmesi amaçlanmıştır.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

 

Her bir aykırılık için 22.807 TL ile 228.071 TL arasında idari para cezası

·   01.01.2023

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

 

Bilgilerin doğrulanması ve güncel tutulması

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı’nın tanıtıcı bilgilerini (i) Satıcı/Sağlayıcı’dan temin ettiği belgeler veya (ii) ilgili kurumların erişime açık elektronik sistemleri üzerinden doğrulamakla yükümlüdür.

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı’nın tanıtıcı bilgilerinin güncelliğini sağlamakla yükümlü olup bu amaçla her takvim yılının ilk üç ayı içinde yılında en az bir defa Satıcı/Sağlayıcı’nın tanıtıcı bilgilerinin güncelliğini kontrol etmelidir. Öte yandan, Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı’nın tanıtıcı bilgileri ile kendisine bildireceği diğer bilgileri, Satıcı/Sağlayıcı’nın ürün listelemediği takvim yıllarında doğrulamakla yükümlü değildir.

 

·        Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı’nın bilgilerinin güncel olmadığını tespit etmesi durumunda Satıcı/Sağlayıcı’ya bildirimde bulunarak, bilgilerin güncellenmesi için en fazla 3 iş günü süre verir. Verilen süre içerisinde, bilgilerini güncellemeyen Satıcı/Sağlayıcı’ya bilgiler güncellenene dek yalnızca mevcut siparişlere ilişkin aracılık hizmeti sunulabilir.

 

·        Pazaryeri İşletmecisi’nin, Satıcı/ Sağlayıcı’nın bilgilerinin güncelliğini kontrol yükümlülüğü, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

Her bir aykırılık için 22.807 TL idari para cezası

·   01.01.2023’ten önce kurulan aracılık sözleşmeleri için son uyum tarihi: 01.01.2024

 

·   01.01.2023’ten sonra kurulan aracılık sözleşmeleri için yürürlük tarihi: 01.01.2023

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

 

Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 53.475.366.450 TL üzerinde olan (Orta Ölçekli) Pazaryeri İşletmecisi için ek yükümlülükler

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL)

 

 

Verilerin kullanımının kısıtlanması

 

Pazaryeri İşletmecisi, Satıcı/Sağlayıcı’dan veya alıcıdan elde ettiği verileri, yalnızca aracılık hizmetinin sunulması ve geliştirilmesi amacıyla kullanır.

Pazaryeri İşletmecisi, bu faaliyetlerinde, Satıcı/Sağlayıcı’dan ve alıcıdan elde ettiği verileri;

 

(i)   Kendi elektronik ticaret pazaryerinde veya

(ii)  Diğer elektronik ticaret ortamlarında

 

Satıcı/Sağlayıcı’lar ile rekabet amacıyla kullanamaz.

 

·       Bu değerlendirmeye, Pazaryeri İşletmecisi’nin ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu kişiler de dahildir.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

 

Aykırılığın gerçekleştiği tarihten bir önceki takvim yılına ait net satış tutarının %10’una kadar idari para cezası

01.01.2024

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL)

 

 

Verilerin bedelsiz taşınması hakkı

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, aracılık sözleşmesi süresince ve aracılık sözleşmesinin sona ermesinden itibaren 1 yıl içinde, Satıcı/Sağlayıcı’nın satışlarından elde ettiği veriler ile bunlardan elde ettiği işlenmiş verileri bedelsiz ve etkin şekilde taşıması ve aracılık sözleşmesinin süresi içinde bu verilere erişebilmesi için teknik imkân sunmalıdır.  

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, kendisi tarafından elde ediliyor olması halinde, Satıcı/Sağlayıcı’nın siparişlerine ilişkin dönemsel, özel gün, kategori ve ürün bazlı en çok tercih edilen ürün verilerine, alıcıların cinsiyet, yaş grubu, il ve ilçe dağılımı ile satın alma gün ve saat verilerine Satıcı/Sağlayıcı tarafından aracılık sözleşmesi süresince bedelsiz şekilde erişim sağlanabilmesi için teknik imkân sunmalıdır. (İlgili hükmün çok açık olmadığı ve Bakanlık tarafından netleştirilmesi gerektiği görüşündeyiz)

 

·       Ayrıca, aracılık sözleşmesinde aşağıdaki bilgilere yer verilmelidir;

 

(i)   Satıcı/Sağlayıcı’nın satışlarından elde ettiği veriler ile bunlardan elde ettiği işlenmiş verilerin aracılık sözleşmesi süresince ve aracılık sözleşmesinin sona ermesinden itibaren 1 yıl içinde bedelsiz ve etkin şekilde taşınması ve aracılık sözleşmesinin süresi içinde bu verilere Pazaryeri İşletmecisi -kendisi tarafından elde ediliyor olması halinde- Satıcı/Sağlayıcı’nın siparişlerine ilişkin dönemsel, özel gün, kategori ve ürün bazlı en çok tercih edilen ürün verileri, alıcıların cinsiyet, yaş grubu, il ve ilçe dağılımı verileri ile satın alma gün ve saat verilerine aracılık sözleşmesi süresince bedelsiz şekilde erişim sağlanması amacıyla teknik imkân sunulacağına ilişkin bilgiler,

 

(ii)  Satıcı/Sağlayıcı’nın veriye erişim ve veri taşıma taleplerinin, alıcı bilgileri anonimleştirilerek 15 gün içerisinde karşılanacağına ilişkin bilgiler.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

Her bir Satıcı/Sağlayıcı için 1.140.357 TL idari para cezası

 

Ayrıca, uygun hale getirilmeyen sözleşme hükümleri geçersiz olacaktır.

·   01.01.2024

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

 

 

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL)

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL+ işlem sayısı> 10 milyon)

 

(Toplam satış hasılatının %50’sinden fazlasını offline satışlardan elde edilen Satıcı/Sağlayıcı’lar hariç)

 

Elektronik ticaret ortamları arasında erişim sunulmasının ve tanıtım yapılmasının yasaklanması

 

·       Pazaryeri İşletmecisi ve Satıcı/Sağlayıcı, net işlem hacmine dâhil edilen elektronik ticaret ortamları hariç olmak üzere, kendilerine veya ekonomik bütünlük içerisinde bulundukları kişilere ait elektronik ticaret ortamları arasında erişim imkânı sunamaz ve bu ortamlarda birbirinin tanıtımını yapamaz.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

 

22.807.147 TL idari para cezası

01.01.2023

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL)

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL+ işlem sayısı> 10 milyon)

 

(Toplam satış hasılatının %50’sinden fazlasını offline satışlardan elde edilen Satıcı/Sağlayıcı’lar hariç)

Belirli pay devirlerinin Bakanlık’a bildirilmesi

 

·       Borsada kayden izlenen paylar hariç olmak üzere, şirket ortaklarının %5 ve katlarına ulaşan pay devir veya edinimleri, ilgili devrin veya edinimin pay defterine işlendiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde Bakanlık’a ETBİS aracılığıyla bildirilmelidir

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

 

Her bir bildirim için 2.280.714 TL idari para cezası

01.01.2023

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL)

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL+ işlem sayısı> 10 milyon)

 

(Toplam satış hasılatının %50’sinden fazlasını offline satışlardan elde edilen Satıcı/Sağlayıcı’lar hariç)

 

Şirket kurulması ve kurulan şirketin pay devirlerinin Bakanlık’a bildirilmesi

 

·       Şirket kurulması, kurulmuş şirketin paylarının devralınması veya devredilmesi hâlinde; ticaret siciline tescilden veya devrin pay defterine işlendiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde Bakanlık’a ETBİS aracılığıyla bildirim yapılmalıdır.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

 

Her bir bildirim için 2.280.714 TL idari para cezası

01.01.2023

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL)

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL+ işlem sayısı> 10 milyon)

 

(Toplam satış hasılatının %50’sinden fazlasını offline satışlardan elde edilen Satıcı/Sağlayıcı’lar hariç)

 

Bağımsız denetim kurulu raporunun Bakanlık’a gönderilmesi

 

·       Sermaye Piyasası Kurulu’nca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları tarafından hazırlanan ve Kanun Değişikliği ve Yönetmelik’te detayları belirtilen hususları içeren denetim raporu her takvim yılının nisan ağustos ayı içinde Bakanlık’a gönderilmelidir. Denetim raporunun sunulmasına ilişkin detaylar Bakanlık tarafından belirlenir.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

 

2.280.714 TL idari para cezası

·   01.01.2023

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

 

 

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 53.475.366.450 TL)

Mevzuata aykırılıklara ilişkin raporun Bakanlık’a gönderilmesi

 

·       Satıcı/Sağlayıcı tarafından sağlanan içeriklerle ilgili mevzuata aykırı hususların tespitine yönelik işlemleri tespit etmek amacıyla her yıl inceleme yapılmalı ve bu incelemelere ilişkin rapor izleyen takvim yılının nisan ağustos ayı içinde Bakanlık’a gönderilmelidir. Bu raporda, aykırılığın konusuna ve ilgili mevzuata, bunlara ilişkin tespit yöntemleri ile alınan tedbirlere yer verilmelidir.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

228.071 TL’den az olmamak üzere, aykırılığın gerçekleştiği tarihten önceki takvim yılına ait net satış tutarının %0,05’i oranında idari para cezası

 

·   01.01.2023

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

 

 

Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 160.426.099.350 TL’nin ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan (Büyük Ölçekli) Pazaryeri İşletmecisi için yukarıdakilere ek yükümlülükler

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 160.426.099.350 TL + işlem sayısı> 100 bin)

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

(Net işlem hacmi> 160.426.099.350 TL + işlem sayısı> 10 milyon)

 

(Toplam satış hasılatının %50’sinden fazlasını offline satışlardan elde edilen Satıcı/Sağlayıcı’lar hariç)

 

·      Mal veya hizmetlerin sağlanmasına elektronik ortam sağlayanlar

Reklam harcamaları ve İndirim imkanlarına ilişkin bütçenin kısıtlanması  

 

·       Pazaryeri İşletmecisi net işlem hacminin aynı takvim yılına ilişkin 12 aylık ortalama TÜFE değişim oranı uygulanmış tutarının:

o   30 milyar TL'lik kısım için %2’sine

o   30 milyar TL'nin üzerindeki kısım için %0,3’üne

kadar izleyen takvim yılında (i) reklam harcaması yapılabilir ve (ii) promosyon, ödül, puan, kupon, hediye çeki ve benzeri imkânlar ile diğer ekonomik menfaatler gibi indirim imkanları (“İndirim”) sunulabilir.

 

·       Yönetmelik’te her durumda indirim olarak kabul edilen değer ve uygulama örneklerine yer verilmiştir.

 

·       Hesaplanan tutar, net işlem hacmine dahil edilen Pazaryeri İşletmecisi ile Pazaryeri İşletmecisi’nin ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu Satıcı/Sağlayıcı’ların toplam reklam ve İndirim bütçesidir.

 

·       Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik kapsamında kullanılmış malın alınmasına ve yenilenmiş ürünün satılmasına yönelik olması koşuluyla, hesaplanan tutarın %5’ine kadar yapılan reklam harcamaları ve indirim tutarı toplam bütçeye dâhil edilmez.

 

·       Yönetmelik’te, hesaplanan tutarın belirli bir oranına %25’ine kadar yapılan sponsorluk harcamalarının reklam bütçesine dâhil edilmeyeceği belirtilmiş olup, Yönetmelik Değişikliği ile bu oran %50 olarak belirlenmiştir.

 

·       Doğal afetler gibi dayanışma ve yardımlaşma gerektiren durumlar ile toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata katılımının sağlanması amacıyla, Bakanlığın önceden onayı alınarak alıcı ve Satıcı/Sağlayıcılar’a sağlanan fayda ve indirimler, Pazaryeri İşletmecisi’nin indirim bütçesi kapsamında değerlendirilmez.

 

·       Bir takvim yılına ilişkin reklam ve İndirim bütçelerinin kullanılmayan kısımları izleyen dönemlere veya yıllara devredilemez.

 

·       Reklam bütçesi, Pazaryeri İşletmecisi ve Satıcı/Sağlayıcı arasında net işlem hacmine katkıları oranında paylaştırılır.

 

·       Reklam ve İndirim bütçeleri, bir takvim yılının her 3’er aylık döneminde en fazla ¼ oranında kullanılabilir.

 

·       Alıcı ve Satıcı/Sağlayıcı adına katlanılan maliyetler ve bunlara sağlanan ekonomik menfaatler de İndirim bütçesine dahildir.

 

·       Bakanlık, İndirim bütçesini, mal ve hizmet sektör ve kategorileri dikkate alarak kısıtlayabilir.

 

·       Kanun Değişikliği’nde belirtilen bazı haller yönünden, reklam ve İndirim bütçeleri %20 ile sınırlandırılmıştır.

 

·       Pazaryeri İşletmecisi’nin, Satıcı/Sağlayıcılar’a veya üçüncü kişilere reklam yaptırmak suretiyle reklam bütçesini aşması ve bu reklam harcamalarında maliyetine katlandığı tutara Bakanlığa yaptığı bildirimde yer vermemesi durumunda, Pazaryeri İşletmecisi’nin Bakanlık’ı yanıltmaya yönelik iş ve işlemlerle reklam harcaması yapıldığı kabul edilir.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

·   Bütçe için belirlenen üst sınırın %10’undan az olmamak kaydıyla sınırı aşan tutarın 10 katı idari para cezası

 

·   Bakanlığı yanıltmaya yönelik iş ve işlemlerle gerçekleştirilen aykırılıklarda söz konusu cezanın on katı

·   01.01.2023

 

·   Yönetmelik Değişikliği ile gelen düzenlemeler için: 08.03.2025

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 160.426.099.350 TL + işlem sayısı> 100 Bin)

Satıcı/Sağlayıcı’ya mal veya hizmet sunma ve reklam yapma yasağı getirilmemesi

 

·       Satıcı/Sağlayıcı’nın alternatif kanallardan aynı veya farklı fiyat üzerinden mal veya hizmet sunması ya da reklam yapması kısıtlanamaz.

 

·       Satıcı/Sağlayıcı, herhangi bir kişiden mal veya hizmet teminine zorlanamaz.

 

·       Bunlara imkân sağlayan herhangi bir hükme, aracılık sözleşmesinde yer verilemez.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

Her bir Satıcı/Sağlayıcı için 570.178 TL idari para cezası

01.01.2023

Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 320.852.198.700 TL’nin ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan (Çok Büyük Ölçekli) Pazaryeri İşletmecisi için yukarıdakilere ek yükümlülükler

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 320.852.198.700 TL + işlem sayısı> 100 Bin)

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

(Net işlem hacmi> 320.852.198.700 TL + işlem sayısı> 10 milyon)

 

(Toplam satış hasılatının %50’sinden fazlasını offline satışlardan elde edilen Satıcı/Sağlayıcı’lar hariç)

 

·                Pazaryeri İşletmecisi’nin net işlem hacmine dahil edilen Pazaryeri İşletmecisi ile bunların ekonomik bütünlük içinde bulunduğu Satıcı/Sağlayıcı’lar

 

Ekonomik bütünlük içerisinde bulunulan Bankalar veya Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’na tabi şirketlerin faaliyet alanına giren hizmetlerin sunulmaması

 

·       Pazaryeri İşletmecisi, kredi kartı ile yapılan kredili ödeme işlemleri ile diğer ödeme işlemleri hariç, ekonomik bütünlük içerisinde olunan bankalar veya Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’na tabi şirketlerin kredi verme dahil sundukları her türlü hizmetin gerçekleştirilmesine ilişkin imkân sağlayamaz.

 

·       Bu yükümlülük Pazaryeri İşletmecisi’nin net işlem hacmine dâhil edilen Pazaryeri İşletmecileri ile bunların ekonomik bütünlüğü içinde bulunan Satıcı/Sağlayıcılar hakkında da uygulanır.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

 

·   22.807.147 TL idari para cezası + düzeltme için 60 gün

 

·   60 günde düzeltilmemesi halinde; 45.614.295 TL idari para cezası + düzeltme için 30 gün

 

·   30 günde düzeltilmemesi halinde; 91.228.591 TL idari para cezası + düzeltme için 15 gün+ ihtar

 

·   15 günde düzeltilmemesi halinde; içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi

·   01.01.2023

 

·   Son uyum tarihi:

01.01.2024

 

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 320.852.198.700 TL + işlem sayısı> 100 bin)

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

(Net işlem hacmi> 320.852.198.700 TL + işlem sayısı> 10 milyon)

 

(Toplam satış hasılatının %50’sinden fazlasını offline satışlardan elde edilen Satıcı/Sağlayıcı’lar hariç)

 

·                Pazaryeri İşletmecisi’nin net işlem hacmine dahil edilen Pazaryeri İşletmecisi ile bunların ekonomik bütünlük içinde bulunduğu Satıcı/Sağlayıcı’lar

 

Elektronik para ve sınırlı ağ istisnasına giren hizmetlerin sunulamaması

·       Ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu elektronik para kuruluşlarınca ihraç edilen elektronik paraların kabulüne ilişkin faaliyette bulunulmasına imkân sağlayamaz.

 

·       Sınırlı ağ istisnasından yararlanan araçlara ilişkin hizmet sunamaz veya ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu kişilerce bu hizmetlerin sunulmasına imkân sağlayamaz. Bu düzenleme, Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren yenileme merkezleri tarafından yapılan satın alma işlemleri karşılığında Pazaryeri İşletmecisi tarafından alıcılara sağlanan puan, kupon, hediye çeki ve benzeri imkânlar bakımından uygulanmaz.

 

·       Bu yükümlülük Pazaryeri İşletmecisi’nin net işlem hacmine dâhil edilen Pazaryeri İşletmecileri ile bunların ekonomik bütünlüğü içinde bulunan Satıcı/Sağlayıcılar hakkında da uygulanır.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

 

·   22.807.147 TL idari para cezası + düzeltme için 60 gün

 

·   60 günde düzeltilmemesi halinde; 45.614.295 TL idari para cezası + düzeltme için 30 gün

 

·   30 günde düzeltilmemesi halinde; 91.228.591 TL idari para cezası + düzeltme için 15 gün+ ihtar

 

·   15 günde düzeltilmemesi halinde; içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi

·   01.01.2023

 

·   Son uyum tarihi:

01.01.2024

 

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 320.852.198.700 TL + işlem sayısı> 100 bin)

 

 

Kargo faaliyetlerinin yasaklanması

·       Pazaryeri İşletmecisi; aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazaryerlerindeki satışlar, kendisinin Satıcı/Sağlayıcı olarak yaptığı satışlar ile elektronik ticaret dışındaki satışları hariç olmak üzere;

 

o   Eşya taşımacılığı,

o   Taşıma işleri organizatörlüğü,

o   Posta hizmet sağlayıcılığı,

 

faaliyetlerinde bulunamaz.

 

·       Ekonomik bütünlük içerisinde bulunulan Pazaryeri İşletmecileri’nin net işlem hacmi ile işlem sayıları toplamı, net işlem hacmi 320.852.198.700 TL ve 100 bin adedi aşarsa, bu yasak her bir Pazaryeri İşletmecisi için uygulanır.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

 

·   22.807.147 TL idari para cezası + düzeltme için 60 gün

 

·   60 günde düzeltilmemesi halinde; 45.614.295 TL idari para cezası + düzeltme için 30 gün

 

·   30 günde düzeltilmemesi halinde; 91.228.591 TL idari para cezası + düzeltme için 15 gün+ ihtar

 

·   15 günde düzeltilmemesi halinde; içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi

·   01.01.2023

 

·   Son uyum tarihi:

01.01.2024

 

 

·      Pazaryeri İşletmecisi

(Net işlem hacmi> 320.852.198.700 TL + işlem sayısı> 100 bin

 

·      Satıcı/Sağlayıcı

(Net işlem hacmi> 320.852.198.700 TL + işlem sayısı> 10 milyon)

 

(Toplam satış hasılatının %50’

sinden fazlasını offline satışlardan elde edilen Satıcı/Sağlayıcı’lar hariç)

 

İlan yayımlanan elektronik platformlara ilişkin sınırlama

 

·       Mal veya hizmet ilanlarının yayımlanmasına elektronik ortam sağlaması hâlinde, aynı ortamda mal veya hizmet teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlanamaz.

 

·       Bu yükümlülük, Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren yenileme merkezlerine sunulan listeleme ve erişim hizmetleri hakkında uygulanmaz.

 

·       Bu hizmetler, kendisi ya da ekonomik bütünlük içerisinde bulunduğu kişiler tarafından farklı elektronik ortamlarda veriliyorsa, bu ortamlar arasında erişim imkânı sunulamaz ve birbirinin tanıtımı yapılamaz.

 

·       Bu yükümlülük, münhasıran Pazaryeri İşletmecisi’nin markasını taşıyan ürünlerin bayilik ve acentelik gibi sözleşmeler kapsamında satışa sunulduğu elektronik ticaret pazar yerleri hakkında uygulanmaz.

45.614.295 TL idari para cezası

01.01.2023

 

 

 

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent