Markaların İdari İptalindeki Belirsiz Durum Devam Ediyor: Başvurular Artık Sunulmalı mı?

07.11.2024

Markaların idari iptal yetkisini mahkemelerden alıp Türk Patent ve Marka Kurumuna (“Türk Patent”) veren, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun (“SMK”) 26. maddesi, 10.01.2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Maddenin yürürlüğe girmesinin yıl dönümüne yaklaşmamıza rağmen, bu konuda Sınai Mülkiyet Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te (“Yönetmelik”) ikincil düzenlemeler hala (06.11.2024 tarihi itibarıyla) yürürlüğe girmemiştir. Bu durum, uygulamada belirsizlik yaratmakta ve hem vekillerin hem hak sahiplerinin iptal başvurularını bekletmelerine yol açmaktadır.

Uygulamadan bildiğimiz bu belirsizliğin güncelliğini koruduğunu, İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonunun 07.10.2024 tarihinde düzenlediği “Markaların İdari İptali ve Uygulamada Yaşanan Sorunlar” konulu seminerde konuşmacı olan seçkin konuklar da teyit etmiştir. İlgili seminerin kaydına buradan ulaşabilirsiniz.

Özetle, markaların idari iptalindeki güncel durum şu şekildedir:

– Ön başvurular, başvuruya dönüştürülmüştür: 26. maddenin yürürlüğe girmesinden sonra iptal talepleri ön başvuru olarak yapılabiliyordu. Nisan 2024’te, iptal talebi için Türk Patent’e ödenecek ücretin belirlenmesiyle birlikte, talepler başvuru olarak alınmaya başlanmış, önceden yapılan ön başvurular talebe dönüştürülmüştür. Şu anda, 2024 yılı için marka başına 19.560 TL tutarında “Marka İptal Talebi Ücreti” ödenerek (bkz. https://www.turkpatent.gov.tr/marka-islem-ucretleri), Türk Patent nezdinde marka iptali başvurusu yapılabilmektedir.

– Türk Patent incelemeyi bekletiyor: Marka iptali taleplerini kabul etmekle birlikte, Türk Patent bu talepleri incelemeye başlamamış olup Yönetmelik’te yapılacak değişikliklerin yürürlüğe girmesini beklemektedir.

– Yönetmelik Bakanlık onayında beklemektedir: Türk Patent’in incelemeye başlamasını beklediği Yönetmelik değişikliklerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önünde olduğu belirtilmektedir. Belirli bir tarih verilmemekle birlikte, gerekli imzaların alınmasının ardından Yönetmelik değişiklikleri her an yürürlüğe girebilir.

– Kılavuz beklenmektedir: Markaların idari iptali prosedürlerine ilişkin olarak Türk Patent tarafından bir kılavuz yayımlanması beklenmektedir. Anlaşıldığı kadarıyla, bu kılavuzun yayımlanması da Yönetmelik’teki değişikliklerin yürürlüğe girmesiyle mümkün olacaktır.

Görüldüğü üzere, Yönetmelik değişikliklerinin gecikmesi, Türk Patent’in incelemelerini geciktirmekte ve uygulayıcılar için belirsiz bir ortam oluşturmaktadır. Ancak, SMK m. 26’nın yürürlükte olduğu ve Yönetmelik değişikliklerinin yalnızca ikincil düzenlemeler olduğu göz önüne alındığında, bu bekleyişin hukuki bir dayanağı bulunmamaktadır.

Bugün itibarıyla idari iptal talepleri, ücreti ödenerek Türk Patent’e sunulabildiğinden, idari iptal talebinde bulunacak hak sahiplerinin başvurularını artık bekletmemesi yerinde olabilir. Böylece, Türk Patent başvuru tarihlerine göre incelemelere başladığında daha erken karar alınabilir. Bu iptal başvurularına ilişkin belgeler, Türk Patent nezdinde süren ilgili itiraz dosyalarına ve mahkemeler nezdindeki ilgili dava dosyalarına sunulabilir ve iptal başvurusunun bekletici mesele olarak değerlendirilmesi talep edilebilir.

Türk Patent’e ödenecek resmi ücretlerin 01.01.2025’te zamlanması beklenmektedir. İptal başvurularını artık daha fazla bekletmemenin bir diğer faydası da resmi ücretler artmadan, 2024 tarifesi ile başvuruyu tamamlamak olabilir.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent