Reklam Kurulu'nun ''İçeriğin Çıkarılması ve/veya Erişimin Engellenmesi” Kararı Alma Yetkisini Düzenleyen Değişiklik Yürürlükte

17.07.2024

29 Mayıs 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Değişiklik Kanunu) ile Reklam Kurulu’na Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da (TKHK) mevzuata aykırı reklamlara yönelik tanınan yetkilerin yer aldığı düzenlemeler yayımlandı. İlgili düzenlemelerden önce Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 27 Ekim 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan 2022/70 E., 2023/152 K. Sayılı kararına (İptal Kararı) kısaca değinilmesinde fayda görüyoruz.

İptal Kararı ile; TKHK’da Reklam Kurulu’nun herhangi bir bildirim yapmadan mevzuata aykırı reklamlar bakımından “içeriğe erişimin engellenmesi, içeriğe erişimin engellenemediği durumlarda internet sitesinin tümüne yönelik erişim engeli kararı verebilme yetkisinin” düzenlendiği madde, ifade özgürlüğüyle çalışma ve teşebbüs kurma özgürlüğünü ölçüsüz şekilde sınırlandırdığı gerekçeleriyle AYM tarafından iptal edilmişti. Bu kapsamda AYM, esasında internet sitesinin tümüne yönelik erişim engeli kararı verilmesinden önce herhangi bir bildirim veya ihtar mekanizmasının olmamasını ölçüsüz olarak değerlendirmişti. Bu sebeple, Reklam Kurulu’nun bu yetkisi iptal edilmişti. İlgili kararın yürürlük tarihi ise kararın yayımından dokuz ay sonra, 27 Temmuz 2024’te olacak.  Bu süre, hukuksal bir boşluk doğmaması için iptal edilen hükümlerin yeniden düzenlenmesine imkân tanınması olarak yorumlanıyordu.

Bu kapsamda beklenen değişiklikler ise, Değişiklik Kanunu ile gerçekleştirildi.

Buna göre, AYM’nin İptal Kararı sonrası Değişiklik Kanunu ile yeni bir kurgu belirlendi. Yeni düzenlemeyle Reklam Kurulu;

  • — erişim engelleme kararı vermeden önce aykırı içeriğin çıkarılması için ilgili internet sayfasına bildirimde bulunacak.
  • — bildirimden itibaren 24 saat içinde içerik çıkarılmazsa, erişim engeli kararı verilebilecek.
  • — bildirim yapılmaksızın erişim engeli kararı verilebilmesi de istisnai olarak, muhataba bildirim imkanının bulunmaması halinde mevcut.

Ayrıca bu erişim engeli kararları da kural olarak “sadece aykırılığın mevcut olduğu içerikle sınırlı olarak” verilebilecek. Reklam Kurulu’nun internet sitesinin tümüne yönelik erişim engelleme kararı verilebilmesi ise ancak; teknik olarak aykırı içeriğin erişiminin engellenemediği veya içeriğe erişim engeli ile aykırılığın giderilemediği durumlarda mevcut.

Değişiklik Kanunu ile TKHK’a getirilen bu düzenlemeler, Değişiklik Kanunu’nun yayım tarihi olan 29 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla da yürürlüğe girdi.

İlgili Değişiklik Kanunu’na buradan ulaşabilirsiniz.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent