İtalyan Veri Koruma Kurulu Yapay Zekâ Destekli Chatbot Replika’nın Veri İşleme Faaliyetlerini Yasakladı

16.03.2023

İtalyan Veri Koruma Otoritesi (“Otorite”), kullanıcılarına “sanal bir arkadaş” sunma amacı olan yapay zekâ destekli chatbot Replika’nın veri işleme faaliyetlerini yasakladı. Eğer Replika tarafından 20 gün içerisinde karara uyulmazsa, 20 milyon Euro veya global cirosunun %4’ü kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Otorite, verdiği kararda Replika’nın Avrupa Veri Koruma Genel Tüzüğü’nün (GDPR) şeffaflık ilkesine uygun veri işlemediğine, özellikle çocukların sözleşmelere taraf olmaya ehil bile değilken Replika’nın sözleşmenin yerine getirilmesi için gerekli olması hukuki nedenine dayanarak çocukların verilerinin işlenmesinin hukuka aykırı olduğuna karar vermiştir.

Kararda, Replika’nın uygulama içerisinde kaydolurken herhangi bir yaş doğrulaması yapmaması ve uygulamayı kullanan çocuklar için yaşlarına uygun olmayan cevaplar vermesi nedeniyle çocuklar için somut tehditler içerdiği belirtilmiştir.

Bu teknolojinin çocuklar için oluşturabileceği riskler konusunda endişeler dile getirilmekte. Bunlar, çocukların uygunsuz içeriğe maruz kalmasıyla ilgili endişelerden, etkileşimlere bağımlı hale gelmeleri, avatarlarını özelleştirmek için para harcamaya teşvik edilmeleri veya diğer ücretli içeriğe erişim elde edebilecekleri gibi daha genel endişelere kadar uzanıyor. Ancak Otorite, çocuk güvenliği konusunda resmi önlem alan ilk düzenleyici olarak görünmektedir.


Tagged with: Kavlak Law Firm, Ayşe Aybüke Çilingir, Özge Keskin, Data Protection, Data Privacy

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent