Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Tarafından 2022 ve 2023 Yıllarında Uygulanan Kredi Kullanımlarına İlişkin Bazı Sınırlamalar Kaldırıldı

18.02.2025

Contents

BDDK, 06.02.2025 tarih ve 11145 sayılı Kararı (“Karar”) ile 2022 ve 2023’te uygulamaya konan döviz varlığına bağlı nakdi TL kredi kullanım sınırlamalarını [1] kaldırmış ve nakdi TL krediye erişimi kolaylaştırmıştır.

I. Yönetici Özeti

1. Karar tarihine kadar döviz varlığı belirlenen sınırları aşan bağımsız denetime tabi şirketlerin, nakdi TL krediye erişimi sınırlandırılıyordu. Buna karşın, bu sınırları aşmayan ilgili şirketlerin TL nakdi kredi kullanabilmeleri için (i) döviz varlıklarını, aktif büyüklüğünü ve satış hasılasını bağımsız denetim kuruluşuna tespit ettirmeleri, (ii) döviz varlıklarının sınırları aşmayacağını beyan ve taahhüt etmeleri ve (iii) bankalara periyodik raporlama yapmaları gibi belirli koşullar gerekiyordu.

2. Karar ile:

(i) Şirketlerin nakdi TL kredi kullanımında döviz varlığı sınırı, ve

(ii) Kredi başvurusu aşamasında bağımsız denetim kuruluşuna tespit yaptırılması, beyan ve taahhüt verilmesi ve periyodik raporlama yapılması koşulu ortadan kaldırılmış oldu.

3. Netice olarak, Bankalar, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve diğer ilgili düzenlemeler çerçevesinde, kendi risk politikaları doğrultusunda nakdi TL kredi tahsis süreçlerini sürdürebilecektir.

II. Önceki ve Yeni Durumun Kıyaslanması

Kriter

Önceki Durum

Yeni Durum

Döviz Varlığı Eşiği

Döviz varlığı belli eşiği aşan bağımsız denetime tabi şirketlere nakdi TL kredi kullanım yasağı vardı.

Döviz varlığına bağlı olarak getirilen bu kısıtlamalar kaldırılmıştır. Standart kredi tahsis politikalarına dönüş sağlanmıştır.

Denetim Raporu / Beyan Yükümlülükleri

Döviz varlığı eşik altında olan şirketler için nakdi TL kredi kullanımında belirli finansal büyüklükler için bağımsız denetim tespiti ve beyan yükümlülüğü vardı.

Bu yükümlülükler kaldırılmıştır. Ancak bankaların, kredi tahsis süreçlerinde bilgi ve belge talep hakkı bakidir.

Yükümlülüklere Aykırılık

Yükümlülüklere aykırılık halinde ilgili şirketlere kullandırılmış olan

kredilere %500 risk ağırlığı uygulanmaktaydı.

Bu yükümlülük kaldırılarak olası nakdi TL krediye erişim kolaylaştırılarak operasyonel yükler azaltılmıştır.

Şirketlere Olası Etkisi

Döviz varlığı yüksek şirketlerin nakdi TL krediye kullanımı zor ve maliyetliydi.

Nakdi TL kredi kullanımı kolaylaştığından, özellikle döviz varlığı yüksek şirketler için ek bürokratik ve maliyet yükü azaltılmıştır.

III. Kararın Ekonomi Üzerinde Olası Etkileri

1. Finansmana Erişim: Şirketlerin nakdi TL kredi kullanımının ve özellikle döviz varlığı yüksek olan şirketler için finansmanın kolaylaşması beklenmektedir.

2. Prosedürün Azalması: Denetim raporları ve beyan süreçleri sadeleştirildiği için bürokratik engeller kısmen ortadan kalkmaktadır.

3. Yatırım ve Büyüme: Nakdi TL kredi kullanımını sınırlandıran koşulların kaldırılması sonucunda şirketlerin yatırım ve büyüme faaliyetlerinde artış beklenmektedir.

IV. Sonuç

Karar’ın döviz varlığına bağlı nakdi TL kredi kullanım kısıtlamalarının büyük bölümünü kaldırması ve finansmana erişimi rahatlatması hedeflenmektedir. Karar ile şirketlerin kredi politikalarının genel çerçevesi daha standart uygulamalara yaklaşacaktır. Netice olarak, reel sektöre olumlu katkı gerçekleşecek ve ekonomik büyümenin desteklemesi mümkün olacaktır.


[1] (i) 24/6/2022 tarihli ve 10250 sayılı Kurul Kararı, (ii) 7/7/2022 tarihli ve 10265 sayılı Kurul Kararı, (iii) 28/9/2022 tarihli ve 10348 sayılı Kurul Kararı, (iv) 21/10/2022 tarihli ve 10389 sayılı Kurul Kararı ve 4/9/2023 tarihli ve 10659 sayılı Kurul Kararı.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent