Dijital Hizmetler Yasası Tamamen Yürürlükte

01.03.2024

Dijital Hizmetler Yasası (DSA), 17 Şubat 2024 itibariyle, kapsamına aldığı tüm sağlayıcılar bakımından yürürlüğe girdi. DSA, 25 Ağustos 2023 tarihinden bu yana "çok büyük çevrimiçi platformlar" ve "çok büyük çevrimiçi arama motorları sağlayıcıları” için yürürlükteydi. Halihazırda diğer aracı hizmet sağlayıcıları da bakımından da yürürlüğe girmiş oldu.

Bu kapsamda, DSA'nın getirdiklerini aşağıda kısaca özetledik:

  • Platformların Sorumluluğu: DSA, özellikle büyük çevrimiçi platformlar başta olmak üzere çevrimiçi platformlara bazı sorumluluklar yüklemiş olup; nefret söylemi, terörist propagandası ve sahte ürünler gibi yasa dışı içeriklerle mücadele etmeyi amaçlamıştır.

DSA uyarınca çevrimiçi platformların bu yönde içerikleri önlemek, tespit etmek ve kaldırmak için çeşitli önlemler uygulaması gerekmektedir.

  • Şeffaflık: DSA çevrimiçi platformların içerik moderasyonlarının daha şeffaf olmasını amaçlıyor. DSA uyarınca, çevrimiçi platformların içeriğin moderasyonu, algoritmaların kullanımı ve kullanıcı verilerinin işlenmesi konularında kullanıcılara açık bilgi sağlaması gerekiyor.
  • Kullanıcı Haklarının Korunması: DSA, kullanıcıların çevrimiçi ortamdaki temel haklarını, özellikle ifade özgürlüğü ve mahremiyetini korumayı amaçlıyor.   Kullanıcıların platformların karar verdiği içerik kaldırma kararlarını sorgulama ve hedefli reklamlar hakkında daha fazla bilgiye erişmelerini sağlayacak düzenlemeler getiriyor.
  • Pazar Rekabeti: DSA, büyük çevrimiçi platformların sektördeki tekelleşmesiyle ilgili endişelere cevap vermek amacıyla düzenlemeler de getiriyor. Bu kapsamda DSA, rekabeti teşvik etmeyi ve küçük işletmeler ile dijital pazarın yeni katılımcıları için adil bir rekabet alanı sağlamayı amaçlıyor.
  • Denetim ve Uygulama: DSA, getirdiği düzenlemelerin uygulanması ve etkili denetimi için çerçeve düzenleme oluşturmuştur. Bunun içinde ulusal düzenleyici otoritelerin kurulması ve AB üye devletleri arasında iş birliği mekanizmalarının oluşturulması bulunmaktadır.

Görüldüğü üzere DSA, Avrupa Birliği içinde çevrimiçi dünyayı daha güvenli ve daha sorumlu hale getirmeyi amaçlıyor.

DSA’nın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz (Yalnızca İngilizcesi mevcut).

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent