Dijital Varlıklara İlişkin Özel Hukuk Taslak İlkeleri Kamuoyu Görüşüne Açıldı

05.02.2023

Uluslararası Özel Hukukun Birleştirilmesi Enstitüsü (UNIDROIT), Dijital Varlıklar Projesi kapsamında Dijital Varlıklara İlişkin Özel Hukuk Taslak İlkelerini (Taslak İlkeler) 10 Ocak 2023 tarihinde yayımladı. Taslak İlkeler çalışma grubu tarafından 2020-2022 yılları arasında gerçekleştirilen yedi oturumun ardından kabul edildi.

Taslak İlkeler temel olarak yasa koyuculara, hakimlere, uzmanlara ve dijital varlık ekonomisinde yer alan sektör paydaşlarına özel hukuk konularında rehberlik etmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda Taslak İlkeler; dijital varlığın tanımı, kontrolünün önemi, dijital varlıkların devri, velayet ilişkileri, kanunlar ihtilafı, güvenli işlemler, icra ve iflas ile ilgili konularda düzenlemeleri içeriyor.

Küresel ekonominin giderek dijitalleştiği bir dünyada, kripto para gibi çeşitli dijital varlıkların birçok sektörde önemli bir rol oynadığı yadsınamaz. Bu nedenle Taslak İlkeler, küresel ekonomi ve finansal piyasalar için kritik bir belge niteliğinde.

UNIDROIT yayımladığı Taslak İlkeler’i kamuoyu görüşüne açmış durumda. Böylece, Taslak İlkeler’in dijital varlık işlemlerine ilişkin ele aldığı özel hukuk konularını yeterli şekilde düzenleyip düzenlemediğine ilişkin ilgili kişilerden geri bildirim alınması hedefleniyor. Bu kapsamda, görüş ve yorumlar 20 Şubat 2023’e kadar iletilebilir.

Taslak İlkeler’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz (Yalnızca İngilizcesi mevcuttur).


Bu yazının İngilizce versiyonuna Draft Principles on Digital Assets and Private Law Opened to Public Opinion üzerinden ulaşabilirsiniz.


Tagged with: Gökçe, Elif AksözTechnology & Telecoms

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent