Elektronik Ticaret Mevzuatında Sular Durulmuyor - Danıştay’dan Yürütmeyi Durdurma Kararı

17.05.2023

Buradan erişebileceğiniz bilgi notumuzda detaylı olarak açıkladığımız üzere:

(i) 7 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazete’de çevrimiçi ortamda pazaryeri işleten (“Pazaryeri İşletmecisi/leri”) ve gerek bu pazaryerlerinde gerek kendi internet sitelerinde satış yapan kişiler (“Satıcı/lar”) yönünden çok önemli yükümlülükler getiren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da (“Kanun”) yapılan değişiklikler (“Kanun Değişikliği”) yayımlanmıştı.

(ii) 29 Aralık 2022 tarihli Resmî Gazete’de Kanun Değişikliği ile getirilen değişikliklerin detaylandırılmasını amaçlayan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) yayımlanmıştı.

(iii) 23 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete’de de 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun Ek 2’nci, Ek 3’üncü ve Ek 4’üncü Maddelerinde Belirtilen Parasal Eşiklerin Yarı Oranında Artırılmasına İlişkin Karar yayımlandı.

Değişikliklerle birlikte Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı olarak tanımlanan Pazaryeri İşletmecileri ile Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcı olarak tanımlanan Satıcılar, bir yandan getirilen değişikliklerin kendileri için ne gibi sonuçlar doğuracağını anlamaya çalışırken bir yandan da faaliyetlerini ve özellikle de e-ticaretle bağlantılı süreçlerle ilgili olarak akdettikleri sözleşmeleri bu mevzuat değişiklikleri ile birlikte getirilen yeni yükümlülüklere uyumlu hale getirmeye çalışıyorlardı. Nitekim önemli birçok yükümlülüğün yürürlük tarihi de geçtiğinden bu uygulama ve sözleşme değişikliklerinin birçoğu tamamlanmış oldu.

Süreçlerin çoğu tamamlanmış ve e-ticaret dünyasındaki aktörler -ilgili mevzuata uygun hareket edebilmek adına- çok önemli değişikliklere gitmişken sektöre ulaşan bir haber tüm aktörlerde adeta şok etkisi yarattı. Yönetmelik’in birçok maddesinin yürütmesi, henüz kamuoyunun erişimine açık olmayan Danıştay kararı (“YD Kararı”) ile durduruldu. Başka bir deyişle, Danıştay’dan aksi yönde bir karar çıkıncaya değin Yönetmelik’teki belirli maddeler uygulanmayacak.

Bununla birlikte bu YD Kararı’nın bir “iptal” kararı olmadığını, dolayısıyla bu maddelere ilişkin Danıştay tarafından nihai bir karar verilene kadar ilgili maddelerin uygulamasının geçici olarak durdurulmuş olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bunlara ek olarak Kanun’un belirli maddelerinin iptali için de Anayasa Mahkemesi’nde inceleme bekleyen bir başvuru olduğunu da ayrıca belirtmek isteriz.

İlgili YD Kararı’nın henüz tamamına erişmek mümkün değil ise de kamuoyuna yansıyan bilgiler ışığında bu YD Kararı’nın e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren aktörler için ne anlama gelebileceğini ve etkilerinin neler olabileceğini, buna dair yorumlarımızı da içerecek şekilde sizler için derledik.

Söz konusu yazının tam haline bu link üzerinden erişebilirsiniz.


Tagged withYAZICIOGLU LEGALBora YaziciogluKubra Islamoglu Bayer, Simge Yuce, Zeysan Alkis, Merve Betul BalturkE-Commerce

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent