Kanada Mahkemesinden Dikkat Çeken Yapay Zeka Kararı
Kanada Mahkemesinden Dikkat Çeken Yapay Zekâ Kararı [1]
14 Şubat 2024 tarihinde Kanada Medeni Hukuk Uyuşmazlık Mahkemesi (“Mahkeme”), Moffatt v. Air Canada davasında yapay zekânın kullanımı ile ilgili olarak yapay zekânın kişiliği ve sorumluluğu hakkında verdiği karar (“Karar”) uluslararası hukuk camiasında büyük yankı uyandırdı.
Bütün bunlar, bir yolcunun uçuş için Air Canada’nın internet sitesini ziyaret etmesi ve bu internet sitesindeki sohbet robotu tarafından kendisine yas durumu kapsamında kalan bir durum halinde, yapacağı uçuş için geriye dönük indirim alabileceğini söylenmesiyle başladı.
Davada, sohbet robotunun geriye dönük indirim alabileceği yönlendirmesine dayanarak internet sitesinde belirtilen ücretten biletini satın alan yolcu, sohbet robotunun kendisine belirttiği süre içerisinde indirim talebinde bulunuyor. Bununla birlikte, sohbet robotu tarafından belirtilen indirim koşulları, Air Canada’nın internet sitesinde listelenen ve vefat durumunda ücret indirimi koşullarını açıklayan politikasıyla çelişiyor.
Talebinin karşılanmaması üzerine Air Canada temsilcileri ile iletişime geçen yolcu, temsilcilerden “sohbet robotunun yanıltıcı kelimeler kullandığını ve sohbet robotunun güncellenmesi için sorunun not edildiği”ne dair geri bildirim alması üzerine konuyu yargıya taşıyarak Air Canada’nın özen yükümlülüğüne aykırı davrandığını ileri sürdü. Air Canada ise yapay zekâ modeli olan sohbet robotunun ayrı bir tüzel kişiliğe sahip olduğundan hareketle sorumlu tutulamayacağını savundu.
Mahkeme, Air Canada’nın sohbet robotunun ayrı bir tüzel kişilik olduğu yönündeki iddialarını reddetti.
Mahkeme, özen yükümlülüğünü, bir şirketin beyanlarının doğru olmasını ve yanıltıcı olmamasını sağlamak için makul özeni göstermesi olarak tanımladı ve Air Canada’nın internet sitesinin bir parçası olarak, sohbet robotu tarafından sağlanan her türlü bilginin Air Canada’nın özen yükümlülüğüne tabi olduğuna karar verdi.
Altını çizmek gerekir ki bu Kararın bir ilk derece mahkemesi tarafından verilmiş olmasına rağmen, yapay zekânın tüzel kişiliği konusunda ve yapay zekâ kullanıcılarının yapay zekânın hareketlerinden sorumlu olması noktasında önemli bir sorunu değerlendirmiştir.
İlerleyen dönemde, özellikle AB Yapay Zeka Yasası’nın da yürürlüğe girmesiyle, bu meseleye ilişkin ihtilaf ve kararların yaygınlaşmasını bekliyoruz.
[1] https://www.canlii.org/en/bc/bccrt/doc/2024/2024bccrt149/2024bccrt149.html