Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı

17.12.2024

Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”) 28 Kasım 2024 tarihli ve 32736 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı ve yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Değişiklik Yönetmeliği, 25 Ağustos 2022 tarihli ve 31934 mükerrer sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliğinde (“Yönetmelik”) yapılan değişiklikleri içermektedir.

Değişiklik Yönetmeliği’nde yer alan önemli satır başlıkları aşağıdaki gibidir:

  • ▪️ “Eşdeğer/Terapötik Referans bant aralığı” tanımı kaldırılarak “Bant aralığı” tanımı eklenmiştir. Tanım kapsamında, bant aralığının belirlenmesinde iç referans fiyatlandırma uygulaması kapsamında oluşturulan gruplardaki ilaçların en ucuz olanı dikkate alınacaktır.
  • ▪️ Grup tanımı eklenerek eşdeğer grupları da kapsayan ve Sağlık Uygulama Tebliğinde iç referans fiyatlandırma uygulaması kapsamında düzenlenecek grupları ifade ettiği düzenlenmiştir.
  • ▪️ Pazar payı tanımında yer alan terapötik referans grubu ifadesi, yeni metinde iç referans fiyatlandırma grubu ile değiştirilmiştir.
  • ▪️ İlaç Geri Ödeme Komisyonu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından görevlendirilecek temsilci sayısı 2’den 3’e, toplam üye sayısı da bu doğrultuda 9’dan 10’a çıkarılmıştır.
  • ▪️ İlaç Geri Ödeme Komisyonu’nun yıllık olağan toplanma sayısı 2’den 3’e çıkarılmıştır. Komisyon çalışma dönemlerine ait son başvuru tarihleri, her yılın Mart, Temmuz ve Kasım aylarının son iş günü olarak belirlenmiştir.
  • ▪️ İlaç Geri Ödeme Komisyonu’na Sosyal Güvenlik Kurumunca (“Kurum”) finansmanı sağlanan ve sağlanılması talebinde bulunulan ilaçların iç referans fiyatlandırma uygulaması kapsamında gruplandırılması için karar alma görevi verilmiştir.
  • ▪️ İlaç Geri Ödeme Listesi’nde grubu bulunmayan referans tıbbi ürünün listeye ilave talebinde bulunulan ilk biyobenzer tıbbi ürünü için aranan %30 ucuz olma şartı kaldırılmıştır.
  • ▪️ Geri ödemesiz fiyat aldığı tespit edilen ilaçlar Geri Ödeme Komisyonu Başkanı’nın onayı ile pasif hale getirilecektir. Geri ödemesiz fiyat alan ilacın, geri ödemeli olarak yer alması durumunda firması tarafından aktiflenmesi için Kuruma başvurulması üzerine kamu fiyatları pasiflendikleri tarihteki kamu fiyatını aşmamak kaydıyla, İlaç Geri Ödeme Komisyonu Başkanının onayı ile aktif hale getirilebilecektir.
  • ▪️ Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan 23/10/2024 tarihli ve 32701 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünler ve Özel Tıbbi Amaçlı Gıdaların Geri Çekilmesi Hakkında Yönetmeliğine göre 1 inci sınıf A seviye geri çekme işlemi yapılan ilaçlara ait işlemler anılan Bakanlıkça yürütüldüğünden ödeme listelerinde herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
  • Değişiklik Yönetmeliği kapsamında “Terapötik Referans (TR)” terimine yapılan tüm referansların kaldırıldığı ve iç referans uygulamasının getirildiği anlaşılmaktadır.
  • Değişiklik Yönetmeliği’nin tam metnine bu bağlantıdan erişebilirsiniz.
This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent