Uzun Zamandır Beklenen Kripto Varlık Düzenlemeleri Yürürlükte!

10.07.2024

Türkiye’de kripto varlıklara dair uzun zamandır beklenen düzenleme (Kripto Varlık Kanunu), Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 16 Mayıs 2024’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulmuştu.

Teklif 26 Haziran 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda aynen kabul edilmiş, 2 Temmuz 2024’te Resmî Gazete’de yayımlanarak, geçiş hükümleriyle birlikte yürürlüğe girdi.

Bu doğrultuda kripto varlıklara dair Türk mevzuatında oldukça detaylı düzenlemeler içeren ilk mevzuat yürürlüğe girmiş oldu. Düzenlemede, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (HS) ve kripto varlık platformlarının tanımı yapıldı. Ayrıca Kripto Varlık Kanunu’nda, kripto varlık platformlarının Türkiye’de yerleşik kişilerin alım-satım ve transfer işlemleri de düzenleniyor.

Dikkat çekici esaslı bir diğer nokta ise HS’lerin kurulması ve faaliyet gösterebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alma gerekliliği. Nitekim, Kripto Varlık Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ardından ilgili kurumlar da harekete geçti.

Konuya dair SPK tarafından, 2 Temmuz 2024 tarihinde resmî web sitesinde Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları ile ilgili bir duyuru (SPK Duyurusu) da yapıldı. Söz konusu duyuru Kripto Varlık Kanunu ile aynı gün yayımlandı.

SPK Duyurusu’nda, HS’lerin 2 Ağustos 2024’e kadar SPK’ya başvurarak faaliyet izni almaları gerektiği veya 2 Ekim 2024’e kadar tasfiye kararı alıp yeni müşteri kabul etmemek zorunda olduğu belirtildi.

Ayrıca, müşterilerin kripto varlıklarını nakde veya nakdi kripto varlığa çevirebilmelerini ve kripto varlık transferlerini gerçekleştirebilmelerini sağlayan Türkiye’deki ATM ve benzeri cihazların faaliyetlerinin 2 Ekim 2024’e kadar sona erdirilmesi gerektiği de belirtildi. Yurt dışı kripto varlık hizmet sağlayıcılarının Türkiye’deki kişilere yönelik faaliyetlerinin de aynı tarihte son bulması gerektiğinin altı çizildi.

Bu çerçevede, 2 Temmuz 2024 itibarıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılığı yapan ve bu faaliyetlerine devam etmek isteyenlerin, 2 Ağustos 2024’e kadar, SPK Duyurusu’nda belirtilen başvuru belgeleri ve bilgi formu ile detaylandırılan bilgi, belge ve açıklamalarla birlikte SPK’ya yazılı olarak başvurmaları gerekiyor.

SPK Duyurusu’nda yer alan başvuru belgelerine buradan, bilgi formuna ise buradan ulaşabilirsiniz.

Kripto Varlık Kanunu’na dair bir diğer harekete geçip duyuru yayımlayan kurum ise TÜBİTAK oldu. İlgili düzenlemede oldukça kritik rolü olan TÜBİTAK’ın 3 Temmuz 2024’te resmi internet sitesindeki duyuruda yer alan önemli hususları aşağıda sizler için derledik.

Lisans için Teknik Kriterler: TÜBİTAK, lisans başvurusunda bulunacak HS’lerin sahip olması gereken teknik kriterleri belirleyecek. Bu kriterlere uyan borsalar ve saklama kuruluşları lisans alabilecek.

Yenilikçi Teknolojilere Destek: Blokzinciri teknolojisi özel olarak desteklenecek ve bu alandaki çalışmalar teşvik edilecek. Yeni nesil blokzinciri geliştiren teknoloji firmalarının ürettiği kripto varlıkların satış veya dağıtımı için SPK’dan izin alınabilecek. TÜBİTAK, bu tür durumlarda projenin özgün blokzinciri altyapısında olup olmadığı konusunda teknik rapor hazırlayacak.

Görüş Alma: Kripto varlıkların listelenmesi veya listeden çıkarılması konusunda platformlar kendi esas ve ilkelerini belirleyecek. TÜBİTAK, bu esaslar belirlenirken uyulması gereken asgari teknik kriterler konusunda görüş verebilecek.

Bağımsız Denetim: Lisans alan HS’lerin denetimi bağımsız denetim firmaları tarafından yapılacak. TÜBİTAK, denetimler sırasında bilgi sistemleriyle alakalı usul ve esaslar konusunda görüş iletebilecek ve SPK’nın talep etmesi durumunda denetimlere katılabilecek.

Finansal Kaynak: Platformlar, faiz hariç gelirlerinin %1’ini SPK’ya, %1’ini ise TÜBİTAK’a aktaracak. Bu finansal kaynak, Türkiye’de blokzinciri teknolojisinin yaygınlaşması ve bu alandaki projelerin finanse edilmesinde kullanılacak.

TÜBİTAK duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Kripto Varlık Kanunu uyarınca değişikliğe dair ikincil düzenlemeler altı ay içinde yürürlüğe konulacak. Söz konusu Kripto Varlık Kanunu’nun sektörde nasıl bir etki uyandıracağı merak konusu.

İlgili kanun değişikliğinde yer alan Kripto Varlık Kanunu’nun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent