Beklenen Gün Geldi: MiCA AB Resmi Gazetesi’nde Yayımlandı

05.07.2023

Geçtiğimiz aylarda Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan ve tüm dünyanın takip ettiği kripto düzenlemesi, kısaca “Kripto Varlık Piyasaları Yasası – Markets in Crypto Assets” (MiCA) 09.06.2023 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandı. Uzun süredir gündemden düşmeyen MiCA, yayımlanmasıyla birlikte kripto varlık alanına ilişkin yayımlanan en detaylı ve geniş düzenlemelerden biri haline geldi.

Farklı hükümleri farklı tarihlerde yürürlüğe girecek olan düzenleme ile kripto varlık alanında faaliyet gösteren aktörler için geri sayım başlamış oldu. Bu kapsamda kripto para hizmet sağlayıcıları için birçok yükümlülük 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. MiCA’yı bu denli önemli bir düzenleme yapan sebeplerden biri ise MiCA’nın yalnızca AB ülkelerinde kripto varlık faaliyetlerini düzenlemekle kalmayacak olup dünyanın kalanına da bu alanın regüle edilmesine ilişkin örnek olacak olması.

Kripto varlıkların popülerleşmeye başladığı ve sektörün ekonomik hacminin sıçrama yaptığı 2018 yılından itibaren üzerinde çalışılan bir düzenleme MiCA. Dağıtık defter teknolojisi sebebiyle kripto varlıkların takibinin güç olması veya takip edilememesi, anonim şekilde kullanılabilmesi, her geçen gün sektöre yeni kullanıcıların dahil olması ve değişken piyasa koşulları sebebiyle bu kullanıcıların zarar görme ihtimalinin artması nedenleri başta olmak üzere AB tarafından ilgili düzenlemeyle ilgili çalışmalar başlatılmıştı.

MiCA incelendiğinde, düzenlemenin başlıca hedeflerinin tüketicilerin ve yatırımcıların korunması, şeffaflık, denetleme, enerji kullanımı, manipülasyonun, suçların ve kara para aklanmasının önlenmesi olduğu görülüyor. MiCA’nın kapsamına daha önce başka düzenlemeler kapsamında değerlendirilmeyen kripto varlıklar giriyor. Örneğin mevcut Finansal Araçlarda Piyasalar Direktifi (MiFIDII) kapsamına alınan security tokenler MiCA kapsamında değerlendirilmiyor. Ayrıca Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi’nin de önümüzdeki süreçte hangi kripto varlıkların MiCA kapsamında veya kapsamı dışında kalacağına ilişkin açıklamalarda bulunacağı, kararlar yayımlayacağı ifade ediliyor.

MiCA’nın kapsamına aldığı kripto varlığa ilişkin birçok hizmet bulunuyor. Bu hizmetler incelendiğinde MiCA’nın MiFIDII’ye benzer şekilde hizmetleri sınıflandırdığı görülüyor. Birçok hizmete ilişkin lisans alma gibi yerine getirilmesi gereken çeşitli yükümlülükler öngören MiCA’da üçüncü kişiler adına kripto varlıkların saklanması ve idaresi, kripto varlıklar için alım-satım platformu işletilmesi, üçüncü kişiler adına kripto varlık aktarımı yapılması ve emirlerin alınması ve iletilmesi gibi birçok hizmet düzenlenmiş durumda. Görüldüğü üzere MiCA’nın yayımlanmasıyla birlikte MiFIDII ile finansal piyasalara getirilen düzenlemeye benzer bir düzenleme kripto varlık sektörüne getirilmiş oldu. Hizmet kapsamının geniş olmasının yanında MiCA’nın bölgesel kapsamı da tüm dünyadaki kripto varlık sektörünü etkileyecek. Zira AB ülkelerinde MiCA kapsamındaki hizmetlerin sunulması halinde sunan tarafın bulunduğu yer AB dışında olsa bile MiCA kapsamında değerlendirilecek.

MiCA ile kripto varlık hizmet sağlayıcılara lisans alma başta olmak üzere birçok yükümlülük getiriliyor. Ancak bu yükümlülükleri sağlamanın maliyeti de tartışmaları beraberinde getirdi. Zira hızla büyüyen sektöre son yıllarda birçok yeni kripto varlık hizmet sağlayıcı girmiş ve hizmet çeşitliliği artmıştı. Ancak bu hizmet sağlayıcıların ne kadarının MiCA’da yer alan yükümlülükleri yerine getirebileceği bilinmiyor.

Özellikle geçtiğimiz aylarda sektörün en büyük aktörlerinden bazılarının iflas etmesi ve birçok kişinin bu sebeple mağdur olması ardından MiCA ile getirilen denetim ve şeffaflığa ilişkin hükümlerin, hizmet sağlayıcılara getirilen yükümlülüklerin ne kadar gerekli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştı. MiCA ile önümüzdeki dönemde kripto varlık sektöründe çok daha güvenli bir ortam yaratılması hedefleniyor.

MiCA’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilerleyen dönemde Türkiye’de de benzer gelişmeler yaşanabilecektir. Zira Türkiye’de de finansal piyasalar, bankacılık gibi alanlarda AB direktiflerine benzer düzenlemeler yürürlüğe girmiştir. Ayrıca Türkiye’nin kişisel verilerin korunması gibi henüz yeni yeni regüle edilen alanlara ilişkin AB ile paralel hareket ettiği söylenebilir. Bu kapsamda AB’nin MiCA sonrası kripto varlık alanına karşı nasıl hareket edeceği, Türkiye’nin de bu alana yaklaşımını etkileyecektir.

AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan MiCA’nın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz (Yalnızca İngilizcesi mevcuttur).


Tagged withGökçeYağmur Yollu, Elif Aksöz, Technology & TelecomsMiCA, Crypto, Crypto Asset

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent