Güneş Panellerinin İthalatında Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Soruşturmanın Esasları Belirlendi

28.01.2024

Vietnam, Malezya, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün menşeli güneş panellerinin ithalatında haksız rekabetin önlenmesi önlemlerinin etkisiz kılınmasına karşı gerçekleştirilecek soruşturmanın usul ve esasları belirlendi.

25 Kasım 2023 tarih ve 32380 sayılı Resmî Gazete’de 2023/32 Tebliğ numarası ile yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ ile, “Bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş fotovoltaik hücreler” (“Güneş Paneli”) eşyasının ithalatında, Çin Halk Cumhuriyeti menşeili bahse konu eşya hakkında uygulanan dampinge karşı önlemlerin etkisiz kalması konusunda yapılan başvuru sonucunda soruşturma açılması amaçlanmış ve bu soruşturmanın usul ve esasları belirlenmiştir:

  • Soruşturma yapılması ihtiyacı, adı geçen beş ülkenin toplam güneş paneli ithalatındaki payı, 2020 yılında değer bazında %56,3 iken, 2023 yılının ilk 9 ayında %97,8’e yükseldiğinin tespit edilmesi ile vuku bulmuştur.
  • Soruşturmayı T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü yürütecektir.
  • Soruşturma için gerekli bilgilerin temini için, söz konusu eşyanın ithalatçıları ile soruşturmaya konu ülkelerin Ankara’daki Büyükelçiliklerine soruşturmanın açılışına dair bildirim yapılacaktır. Bildirimde inceleme raporunun özeti ve soru formlarına erişim bilgisi yer alacaktır.
  • Soru formları, bildirimden itibaren 37 gün içerisinde cevaplandırılmalıdır. Soru formunda istenen bilgilerin haricinde, soruşturmayla ilgili olduğu düşünülen diğer bilgi, belge ve görüşler de aynı süre içerisinde Genel Müdürlüğe yazılı olarak ulaştıracaktır.
  • İşbu soruşturmanın sonucundan etkilenebileceğini iddia eden yerli üretici, ithalatçı, ilgili meslek kuruluşları, tüketici dernekleri, üretim dalındaki işçi veya işveren sendikaları gibi diğer ilgili taraflar da görüşleri ile konuya ilişkin her türlü bilgi ve belgeyi soruşturma süreci içerisinde Genel Müdürlüğe yazılı olarak bildirecektir.
  • Gerekli bilgiyi sağlamayan, yanlış bilgi veren, bilgi vermeyi reddeden veya soruşturmayı engelleyen taraflara ilişkin karar, olumlu veya olumsuz, mevcut verilere göre alınır.
  • Gerekli görülürse, soruşturma süresince geçici önlem uygulanmasına karar verilebilir. Soruşturmanın başlangıç tarihinden öncesine gitmemek ve geçici önlemlerin alındığı tarihten itibaren geriye 90 gün sınırlı olmak kaydıyla, kesin önlem geriye dönük olarak uygulanabilir.

İlgili Tebliğ’in tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent