Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulmasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı
Contents
- I. Giriş
- II. Yükümlü Şirketler
- III. Sistem’e Geçiş
- IV. Sistem’e Erişim
- V. Defter Kayıtları
- VI. Sonuç
Çetin Enes Kocagöz bu yazıda ortak yazar olarak yer almıştır.
I. Giriş
14 Şubat 2025 tarihli ve 32813 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”), 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 64’üncü maddesinin 4’üncü fıkrasında sayılan ticari defterlerin elektronik ortamda tutulmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir. Tebliğ, 1 Temmuz 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.
II. Yükümlü Şirketler
Tebliğ’in 5’inci maddesi uyarınca aşağıdaki şirketler, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, müdürler kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterini elektronik ortamda tutmak zorundadır:
o 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren ticaret siciline tescil edilen şirketler,
o Kuruluş ve esas sözleşme değişiklikleri Bakanlık iznine tabi anonim şirketler.[1]
Tebliğ kapsamında yer almayan şirketler, ihtiyari olarak defterlerini elektronik ortamda tutabilirler. Ancak, elektronik defter sistemine geçiş yapan şirketler için tekrar fiziki defter kullanımı mümkün olmayacaktır.
Ayrıca, elektronik defterlerin açılış ve kapanış onayı alması gerekmeyecektir.
III. Sistem’e Geçiş
o 1 Ocak 2026 tarihinden sonra tescil edilen şirketlerin defterleri, tescil işlemiyle eş zamanlı olarak elektronik defter sisteminde (“Sistem”) oluşturularak aktif hale getirilecektir.
o 1 Ocak 2026 tarihinden önce kurulan elektronik defter tutmakla yükümlü şirketler, 1 Eylül 2025 tarihine kadar notere başvurarak fiziki defterlerinin kapanış onayını yaptırmak ve elektronik defterleri oluşturmak zorundadır.
IV. Sistem’e Erişim
Sistem’de oluşturulan defterler üzerinde işlem yapma yetkisi, şirket yönetim organı veya yönetici ortaklar tarafından belirlenen Sistem kullanıcısına (“Kullanıcı”) aittir. Birden fazla Kullanıcı atanabilir. Kullanıcılar’ın ne şekilde atanabileceğine ilişkin detaylar Tebliğ’de belirtilmiştir.
V. Defter Kayıtları
Defterlerde yer alan kayıt veya kararların ibraz edilmesinin gerektiği hallerde, Sistem üzerinden kayıt veya kararın doğrulanabilen bir nüshasını oluşturulabilecektir.
VI. Sonuç
Tebliğ ile gelen düzenleme ile birlikte şirketler, ticari defterlerini elektronik ortamda tutarak muhasebe dışındaki tüm defterlerini daha düzenli ve güvenli bir şekilde yönetme imkânına sahip olacaktır.
Tebliğ’in tam metnine aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/02/20250214-7.htm
[1] Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, tüketici finansmanı ve kart hizmetleri şirketleri, varlık yönetim şirketleri, sigorta şirketleri, anonim şirket şeklinde kurulan holdingler, döviz büfesi işleten şirketler, umumi mağazacılıkla uğraşan şirketler, tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketleri, ürün ihtisas borsası şirketleri, bağımsız denetim şirketleri, gözetim şirketleri, teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri, 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketler ile serbest bölge kurucusu ve işleticisi şirketler
The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.