Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı

10.03.2025

06.03.2025 tarih ve 32833 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025-32/72) (“Tebliğ”) ile birlikte; Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketleri ile Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı kapsamında (A) veya (B) seviye sertifikaya sahip olan şirketlerin taraf olduğu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleşmelerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmalarına ve Türk parası ile ödeme zorunluluğuna dair düzenlemeler yapılmıştır. Tebliğ kapsamında getirilen düzenlemeler özetle aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

Türkiye’de Yerleşik Kişilerin Kendi Aralarında Akdedecekleri Taşıt Satış Sözleşmeleri Dışında Kalan Menkul Satış Sözleşme Bedellerinin Türk Parası Cinsinden Ödenmesine İlişkin Zorunluluk Hakkında

Bilindiği üzere, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ'in (Tebliğ No: 2008-32/34) “Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Sözleşmeler” başlıklı 8. maddesinin 9. fıkrasında, Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkün kılınmıştı.

Bununla birlikte, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2022-32/66) ile, söz konusu fıkranın sonuna “Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.” ifadesi eklenerek, yabancı para cinsinden kararlaştırılan işbu sözleşmeler için Türk parası ile ödeme yapılması zorunluluğu getirilmiş idi.

Ancak Tebliğ kapsamındaki yeni düzenlemeyle birlikte; Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerindeki bedellerin döviz cinsinden ödenebilmesine imkan tanınmıştır.

Kamu Kurumları ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Şirketleri ile Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) Çerçevesinde (A) veya (B) Seviye Sertifikasına Sahip Olan Şirketlerin Şirketlerin Taraf Olduğu Sözleşmelerde Dövizle Ödeme Düzenlemesinde Değişiklik Hakkında

Tebliğ kapsamında getirilen bir diğer düzenleme, kamu kurum ve kuruluşları veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketleri ile Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) çerçevesinde (A) veya (B) seviye sertifikasına sahip olan şirketlerin taraf olduğu gayrimenkul satış ve kiralama dışındaki sözleşmelerine ilişkindir.

Yapılan düzenleme ile birlikte, söz konusu sözleşmelerin bedellerinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün iken; döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak ödenmesi ve Kabul edilmesi artık mümkün değildir.

Yürürlülük Tarihi

Tebliğ, yayım tarihi olan 06.03.2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent