Chatbot Uygulamaları ve ChatGPT Örneği Raporu Yayımlandı
Son yılların en dikkat çeken konularından biri de hiç kuşkusuz yapay zekada yaşanan gelişmeler. Yapay zekanın kullanımının neredeyse tüm alanlara yayılması ve ChatGPT başta olmak üzere pek çok uygulamanın ortaya çıkması birçok ülkede kamu otoritelerini harekete geçirdi.
Türkiye’de de kamu otoriteleri tarafından yapay zekada yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından, 13 Haziran 2023’te “Chatbot Uygulamaları ve ChatGPT Örneği” (Rapor) başlıklı rapor yayımlandı.
Rapor, “Chatbot Uygulaması” ve “ChatGPT Örneği” olmak üzere iki ana başlıktan oluşuyor. Rapor’un ilk kısmında yer verilen chatbot’lar; iş hayatının neredeyse her alanında kullanılabilen, kullanıcılarla hızlı iletişim kurarak zamandan tasarruf sağlayan bir yazılım olarak ifade ediliyor.
Rapor’un “Chatbot Uygulaması” başlıklı ilk kısmında chatbot’ların ne olduğu, tarihçesi, çeşitleri ve işlevlerine, chatbot kullanan şirket örnekleriyle birlikte detaylıca yer veriliyor. Rapor’da, chatbot uygulamalarının işletmeler ve müşteriler için sağladığı potansiyel faydalar, güvenliği ve gizliliği, kullanıcı verilerini nasıl koruduğu, potansiyel saldırı riskleri ve önlemleri başta olmak üzere pek çok alt başlık da yer alıyor. Rapor’un “Chatbot Uygulaması” başlığı altında detaylıca açıklanan hususlar özetle aşağıdaki gibi:
- Chatbot’lar çeşitli sınıflandırmalara tabi. Bununla birlikte, temel olarak (i) kural tabanlı chatbot’lar ve (ii) yapay zekâ chatbot’ları olmak üzere ikiye ayrılıyor.
- İşlevlerine göre chatbot’lar; (i) işletme yönetimi, (ii) oyun, (iii) müzik, (iv) asistan ve (v) eğitim chatbot’ları şeklinde gruplanmış durumda.
- Kullanılan arayüze göre chatbot’larsa; (i) menü/buton tabanlı chatbot’lar, (ii) anahtar kelime tanıma tabanlı chatbot’lar ve (iii) içeriğe dayalı chatbot’lar olmak üzere üç grupta inceleniyor.
- Rapor’da chatbot’ların kullanım amaçlarıyla, işletmeler ve müşteriler için sağladığı faydalara yer veriliyor.
- “Kişisel Asistan Chatbot’larına Yönelik Potansiyel Saldırı Riskleri” alt başlığında chatbot mimarisinin (i) istemci modülü, (ii) iletişim modülü, (iii) yanıt oluşturma modülü ve (iv) veritabanı modülü olmak üzere 4 modülden oluştuğu belirtiliyor. Bununla birlikte Rapor’un ilgili kısmında, her modüle yönelik potansiyel saldırı risklerine yer verilmiş durumda.
- Chatbotlar’da güvenlik ve veri korumanın sağlanmasına ilişkin; (i) kimlik doğrulama ve yetkilendirme, (ii) uçtan uca şifreleme, (iii) kendi kendini imha eden mesajlar ve (iv) kullanıcı iletişim verileri, arka uç taraflı yöntemlerine yer veriliyor.
Rapor’un ikinci kısmındaysa ChatGPT ele alınıyor; ne olduğu, nasıl çalıştığı, kullanım alanları ve dezavantajları başta olmak üzere birçok alt başlıkta detaylıca inceleniyor. ChatGPT raporda “kullanıcıların tüm sorgulamalarına detaylı cevaplar vermek başta olmak üzere pek çok farklı işlevi yerine getirmek amacıyla tasarlanan yapay zeka” şeklinde tanımlanıyor.
Rapor’un “ChatGPT Örneği” başlığı altında yer verilenler ise kısaca aşağıdaki gibi:
- Rapor’da ChatGPT’nin faydaları arasında; verimliliği arttırması, geliştirilmiş doğruluk modeli sunması ve maaliyetten tasarruf sağlaması gösteriliyor. Bununla birlikte, ChatGPT’nin dezenformasyona yol açabilmesi, büyük sayıları çarpamama ve bazı bilgilerde yanlışlık gibi sınırlı yeteneklere sahip olmasıysa dezavantajları arasında sayılıyor.
- ChatGPT’nin e-ticaret siteleri, eğitim, eğlence başta olmak üzere pek çok farklı kullanım alanına yer veriliyor.
- Rapor’da ChatGPT’nin güvenlik riskleri arasında sayılan; oltalama e-postaları, veri hırsızlığı, kötü amaçlı yazılım, kötü amaçlı internet sitesi ve botnet saldırısına yönelik detaylı açıklamalar yer alıyor.
Dijital dönüşümle birlikte iletişim başta olmak üzere pazarlama, eğlence, eğitim gibi birçok alanda etkin olarak kullanılan chatbot’ların önemi her geçen gün artıyor. Bununla birlikte, chatbot pazarındaki büyüme ve yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen ChatGPT gibi yeni dil modelleriyle birlikte ilgili alanda yaşanan gelişmeler oldukça dikkat çekici. Tüm bunların yanında, ChatGPT özelinde ve genel olarak chatbot teknolojisinde yürürlüğe alınan regülasyonlara uyumluluk ise hukuki riski minimize etmek açısından oldukça önemli.
Rapor’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Tagged with: Gökçe, Görkem Gökçe, Yağmur Yollu, Technology & Telecoms, Chatbot, ChatGPT