Girişim Sermayesi Vergisel Avantajları

09.01.2024

Girişim sermayesi, günümüzde iş dünyasında inovasyon ve büyüme sağlamak amacıyla yapılan yatırımların önemli bir unsuru haline gelmiştir. Geçtiğimiz yıllarda özellikle Türkiye’de uygulanan vergi avantajları, girişim sermayesi yatırımcılarına çeşitli avantajlar sunmaktadır.

Bu çerçevede, Türkiye’de kurulmuş veya kurulacak olan, gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı içerisinde olan girişim şirketlerine kaynak sağlamak amacıyla girişim sermayesi yatırımları yapan Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’nın (GSYF) katılma payı sahipleri ile Sermayesi Yatırım Ortaklıkları’na (GSYO) sermaye koyan kişi ve işletmeler için kanun koyucu tarafından vergisel açıdan bazı avantajlar sağlanmaktadır.

GSYF ve GSYO’ların kazançları kurumlar vergisinden, tam mükellefiyete tabi GSYF katılma payları ile GSYO hisse senetlerinden elde ettikleri kâr payları kurumlar vergisinden istisnadır. Bu düzenleme, girişim sermayesi yatırımcılarına sağlanan vergi avantajlarının temelini oluşturur. Ayrıca, kurumların değerleme günü itibariyle bilançolarında yer alan girişim sermayesi yatırım fonlarına ilişkin değerlemelerden kaynaklanan kazançlar da kurumlar vergisinden istisnadır.

2023 yılı itibarıyla 15/07/2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7456 sayılı Kanun (Torba Kanun) ile yapılan ek mevzuat düzenlemeleriyle birlikte işbu vergisel avantajlarda bazı değişiklikler meydana gelmiştir.

Kurumlar Vergisi Kanunu madde 5’in değişiklikten önceki hâline göre kurumların, tam mükellef başka bir yatırım fonu veya yatırım ortaklığına iştirak etmeleri ve bu kurumdan kâr payı yahut iştirak kazancı elde etmeleri durumunda; bu kazanç kurumlar vergisinden istisna olarak kabul edilmekteydi. Ancak yapılan düzenlemelerle, artık yalnızca GSYF ve GSYO’ların katılma paylarından/pay senetlerinden elde edilen kâr payları bakımından bu vergi avantajından yararlanılabilecektir. Böylelikle kurumların, GSYF katılma payları ile GSYO pay senetlerinden elde ettikleri gelirlere ilişkin tanınan istisna hariç olmak üzere diğer yatırım fonlarından elde edilen gelirlere yönelik sağlanan istisna yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu değişikliklerle birlikte, GSYF ve GSYO vergisel muafiyetleri diğer yatırım fonlarına göre daha ayrıcalıklı hâle gelmiştir. GSYF ve GSYO’lar, girişimci şirketlere sağladıkları kaynaklarla ve büyüme stratejileriyle ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu nedenle, kanun koyucu tarafından sağlanan vergi avantajlarıyla, girişim sermayesi yatırımlarının teşvik edilmesi ve desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Torba Kanun’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent