İş Gücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz Yayımlandı
03.12.2024 tarihinde Rekabet Kurumu’nun (“Kurum”) internet sitesinde yapılan duyuruya göre, İşgücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz (“Kılavuz”) kabul edilmiştir. Kılavuz’a bu bağlantı aracılığıyla ve Duyuru’ya ise bu bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Hatırlayacağınız üzere, 16.09.2024 tarihinde uzun zamandır beklenen İş Gücü Piyasalarındaki Rekabet İhlallerine Yönelik Kılavuz Taslağı (“Taslak Kılavuz”) Rekabet Kurumu’nun (“Kurum”) internet sitesinde yayınlamıştı ve söz konusu Taslak Kılavuz aynı tarihte kamuoyu görüşüne sunulmuştu.
Kılavuz genel hatlarıyla incelendiğinde, Kurum tarafından Türkiye’de sağlıklı bir rekabet ortamının oluşturulmasının hedeflendiği ve iş gücü piyasalarındaki rekabetin önemi vurgulanmıştır. Rekabet Kurulu’nun (“Kurul”) içtihadıyla paralel olarak; işverenler arasında akdedilen, çalışanların ücret ve diğer çalışma koşullarının tespit edilmesi veya işverenlerin birbirlerinin mevcut ya da geçmişteki çalışanlarını istihdam etmekten kaçınmaları amacını taşıyan ya da bu etkiyi doğuran her türlü anlaşma ya da uyumlu eylemlerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunun (“4054 sayılı Kanun”) 4. maddesinin ihlali olarak değerlendirileceği belirtilmiştir.
İlaveten, Kılavuz’daki ilkelerin 4054 sayılı Kanun’un 5., 6., ve 7. maddeleri çerçevesinde uygulanacağı; ancak iş gücü piyasalarındaki ücret tespiti ve çalışan ayartmama anlaşmaları ile rekabeti kısıtlama amacıyla gerçekleştirilen bilgi değişimlerinin muafiyetten yararlanamayacağı vurgulanmıştır.
Kılavuz ile Taslak Kılavuz arasında esas bakımından önemli bir fark bulunmamakla beraber, Kılavuz’un Taslak Kılavuz’dan farklılaştığı yönler aşağıda dikkatinize sunulmaktadır:
▪️ Kılavuz’da, Taslak Kılavuz’un aksine iş gücü piyasasına ilişkin rekabete duyarlı bilgi değişimlerinin belirli koşullarda rekabeti sınırlayıcı etki doğurmayacağı belirtilmiş olup, konuya ilişkin çeşitli kriterler sıralanmıştır. Kılavuz’un 28. paragrafında:
▪️ Bilgi değişimi bağımsız bir üçüncü taraf (mesela bir araştırma şirketi) tarafından yürütülmesi,▪️ Veri kaynağının veya bireysel veri içeriğinin anlaşılmasının mümkün olmaması,▪️ Bilgi değişimine konu bilgilerin en az üç ay öncesine ilişkin olması,▪️ Bilgiler en az on katılımcının / teşebbüsün verisini içermesi ve▪️ Hiçbir katılımcının verisinin toplam veri içerisinde %25’ten fazla ağırlığa sahip olmaması
iş gücü piyasasında rekabeti sınırlayıcı etki doğurmayan bilgi değişimi kriterleri olarak ifade edilmiştir.
▪️ Taslak Kılavuz’da, 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesi (hakim durumun kötüye kullanılması) bakımından, inceleme konusu teşebbüsün hem faaliyet gösterdiği ilgili ürün ya da hizmet pazarında hem de ilgili iş gücü pazarında hâkim durumda bulunup bulunmadığı inceleneceği belirtilmişken, Kılavuz’da bu değerlendirmeye ek olarak, iş gücü piyasaları bakımından hâkim durumun kötüye kullanılmasının farklı şekillerde ortaya çıkabileceği ve bu itibarla hâkim durumun kötüye kullanılmasına ilişkin rekabet ihlallerinin, inceleme konusu olayın kendine özgü tüm şartları ve özellikleri dikkate alınarak değerlendirileceği ifade edilmiştir.
Öte yandan, Duyuru’da, Kılavuz’un getirdiği esasların 13.12.2024 tarihinde 14:00 – 15:30 saatleri arasında düzenlenecek webinarda ele alınacağı ve söz konusu webinara, Duyuru’nun içerisinde yer alan kayıt formu üzerinden kaydolunabileceği belirtilmiştir.
Kılavuz’un kabul edilmesiyle birlikte, özellikle iş gücü piyasalarına ilişkin rekabete duyarlı bilgi değişimi dosyalarında Kurul’un yaklaşımının daha belirli ve öngörülebilir olacağı ve Kurul’un iş gücü piyasalarını son yıllardaki gibi yakın mercek altına almaya devam edeceği öngörülmektedir.