Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi ve Entegratörlüğe Dair Bilgi Notu

24.09.2024

Ticari elektronik ileti onay ve ret bilgilerinin İleti Yönetim Sistemi’ne (“İYS”) kaydedilmesine, bu işlemlerin İYS üzerinden entegratörler aracılığıyla veya hizmet sağlayıcılar tarafından gerçekleştirilmesine, entegratörlerin yetkilendirilmesi ve yetkilerinin iptaline dair usul ve esasların düzenlendiği Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi Entegratörleri Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”) 18 Eylül 2024 tarih ve 32666 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Tebliğ uyarınca, ticari elektronik ileti gönderimi yapan veya adına gönderim yapılan İYS’ye kayıt olmakla yükümlü gerçek veya tüzel kişilerin (“Hizmet Sağlayıcı”) ticari elektronik ileti gönderimi, alıcılara ait onay ve ret bilgilerinin İYS’ye kaydedilmesi, İYS üzerinden onay alınması ve reddetme hakkının kullanılması hususlarını entegratör aracılığı ile yapılabileceği düzenlenmekte olup entegratör yetkisinin Ticaret Bakanlığı tarafından verileceği ifade edilmiştir.

Entegratörlük yetkisi için, Tebliğ’in 4. maddesi kapsamında müracaat edecek kuruluşlarda aranacak başlıca şartlar aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

  • Ödenmiş sermaye olarak en az bir milyon Türk lirası olması
  • Paylarının tamamı nama yazılı bir anonim şirket olması
  • Şirket bünyesinde teknik uzmanlık alanlarında çalışacak personelin doğrudan veya dışarıdan hizmet alım yoluyla istihdam edilmesi
  • ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Belgesi ile Türk Akreditasyon Kurumu (“TÜRKAK”) tarafından akredite edilmiş bir belgelendirme kuruluşundan alınan ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi ve ISO/IEC 27701 Kişisel Veri Yönetim Sistemi Belgesine sahip olunması
  • Başvuru tarihinden en çok üç ay öncesinde olmak kaydıyla, Türk Standartları Enstitüsü (“TSE”) tarafından onaylı A veya B seviye sızma testi yapan kuruluşlarca sızma testinin yapılmış olması
  • Teknik alt yapının ticari elektronik ileti onay ve ret işlemlerinde herhangi bir kesinti olmaksızın 7 gün 24 saat iş sürekliliğini sağlayabilecek yedekli bir yapıda, log kayıt mekanizması bulunan, yetkisiz erişime karşı koruma sağlanması ve tutulan kayıtların tutarlı bir zaman kaynağına göre ayarlanarak senkronize şekilde çalışması ve
  • Entegratörlük hizmetinde kullanılacak bilgi işlem sisteminin, yazılım, donanım ve sunucu alt yapısının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki bir veri tabanında bulunması gerekmektedir.

Tebliğ’in 6. maddesi uyarınca; entegratör yetkisi alma başvurusu, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’in (“Yönetmelik”) 10/A maddesi uyarınca görev ve yetkileri düzenlenmiş İYS sistemini kurmakla yetkilendirilen kuruluşa (“Kuruluş”) yapılacaktır. Kuruluş tarafından değerlendirilecek olan başvurular, uygun ise Ticaret Bakanlığı’na gönderilecek olup İYS’ye uzaktan erişimi de dâhil tüm teknik, idari ve mali usul ve esasları düzenleyen, bir sözleşme tesis edilerek sisteme entegre edilen entegratörlerin listesini güncel olarak İYS’nin internet sayfasında yayımlanacaktır.

Tebliğ’in 13. maddesi uyarınca entegratörün Tebliğ’in 4. maddesi uyarınca düzenlenmiş olan şartları kaybetmesi halinde entegratöre Kuruluş tarafından, aykırılığın giderilmesi için otuz gün süre verileceği, talep üzerine bir defaya mahsus olmak üzere otuz güne kadar ek süre verilebileceği ve verilen süre içinde aykırılığın giderilememesi veya şartların yeniden sağlanamaması halinde entegratörlük yetkisinin, Kuruluşun bildirimi üzerine Bakanlık tarafından iptal edileceği düzenlenmektedir. Bu durumda Kuruluş tarafından, entegratörün hizmet verdiği hizmet sağlayıcılara İYS üzerinden veya yazılı olarak gecikmeksizin bilgi verileceği düzenlenmektedir.

Son olarak Tebliğ’in Geçici 1. Maddesi uyarınca mevcut durumda ticari elektronik ileti onay ve ret işlemlerinde hizmet sağlayıcılara hizmet verenlerden entegratörlük yetkisi almak isteyenlerin Tebliğ’in yayın tarihi ile Kuruluş’a başvuruda bulunabileceği düzenlenmiş olup Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden altıncı ayın sonuna kadar Bakanlıktan entegratörlük yetkisi almayanların, hizmet sağlayıcı adına ticari elektronik iletilere ilişkin hiçbir işlem tesis edemeyeceği ve İYS üzerinden herhangi bir işlem gerçekleştiremeyeceği ifade edilmiştir.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent