İstinaf Kabul Etti: NFT’ye İlişkin Tedbir Kararı

17.01.2023

Değiştirilemez dijital varlık olan tanımlanan NFT’lerin, son yıllarda ortaya çıkan en popüler dijital varlıklardan biri olduğu söylenebilir. NFT’ler hızla büyüyen oyun, finansal teknoloji, sağlık ve sanat gibi birçok sektöre damgasını vurmuş durumda. Bu kapsamda NFT, çok sayıda sanatçı, koleksiyoncu ve yatırımcıyı da kendine çekiyor.

NFT’lerin hızlı gelişimi ve yaygınlaşması dünya çapında büyük bir pazar oluşmasına yol açtı. NFT’lerin bu popülerliği uyuşmazlıkları da kaçınılmaz hale getirdi. Hukuk sistemleri ise bu hızlı gelişime henüz ayak uyduramadı. Dolayısıyla ve doğal olarak halihazırdaki regülasyonlar, NFT'leri çevreleyen birçok önemli yasal sorunu ele almakta yetersiz kaldı.

Her ne kadar NFT’lere dair kapsayıcı regülasyonlar bulunmasa da uygulamada NFT’lere ilişkin mevcut uyuşmazlıklar ve yargı kararları yol gösterici nitelikte. Bunun en önemli örneklerinden birisi ise Türkiye’de bir ilk teşkil eden, müvekkilimiz Emrah Karaca’nın vekili olarak takip ettiğimiz uyuşmazlıkta 21 Haziran 2022’de İstanbul 3. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi (Mahkeme) tarafından hükmedilen ihtiyati tedbir kararı.   İlgili uyuşmazlığın tarafları Türkiye’nin en bilinen sanatçılarından biri olan merhum Cem Karaca’nın mirasçısı ve oğlu Emrah Karaca ile Cem Karaca’nın portresini çizen ve bu portreyi NFT formatında satışa sunan sanatçı Yiğit Mohaç Yücel.

Davacı Emrah Karaca, babası Cem Karaca’nın yer aldığı portrenin hukuka aykırı şekilde NFT başta olmak üzere çeşitli yollarla satışa sunulduğuna, ticari amaçlarla sosyal medya platformlarında paylaşıldığına ve sergilendiğine dayanarak ilgili uyuşmazlığı Mahkeme’ye taşıdı. Bu kapsamda Emrah Karaca, ilgili portrenin satışa sunulmasının, ticari amaçla paylaşılmasının ve sergilenmesinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve Türk Medeni Kanunu kapsamında kişilik hakkı ihlali teşkil ettiği iddiasında bulunarak portrenin satışının durdurulmasını ve yayımlandığı platformlardan kaldırılmasını istedi. Bu kapsamda davacı Emrah Karaca, Mahkeme’den bu hususlara ilişkin delil tespiti yapılmasını ve portrenin NFT satışının engellenmesi yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep etti.

Mahkeme ise bilirkişi aracılığıyla gerçekleştirdiği incelemelerin ardından davacının iddialarını haklı bularak ihtiyati tedbir talebinin kabulüne karar verdi ve Cem Karaca’nın tasvir edildiği portrenin izinsiz kullanıldığı platformlara erişimin engellenmesi ve dünyanın en çok kullanılan NFT satış platformu olan OpenSea platformu aracılığıyla NFT formatında satışa sunulan portrenin satışının durdurulmasına hükmetti. Kararın ardından ise NFT formatında satışa sunulan portre OpenSea platformundan kaldırıldı.

İlgili ihtiyati tedbir kararı Türkiye’de bir ilk olması açısından oldukça önemli ve gelecek dönemde benzer uyuşmazlıklarda da emsal teşkil edecek nitelikte. Zira ilgili karar NFTlerin icra edilebilir kararlara konu olabileceğini ortaya koymuştur. Aynı şekilde ilgili portrenin OpenSea platformundan kaldırılması ve satışının durdurulması da Türk mahkemelerinin kararlarının ne denli uygulanabileceği ve kararların icra edilip edilemeyeceğine ilişkin örnek teşkil etmektedir.

Mahkeme’nin ihtiyati tedbir kararında her ne kadar NFT’nin teknik özelliklerine ilişkin detaylı değerlendirmeler yer almasa da NFT formatının hak ihlallerinde nasıl değerlendirildiğini göstermesi açısından önemli. Bu kapsamda Türkiye’de NFT’ye ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamasına rağmen mahkemelerin NFT’ye ilişkin icrai kararlar verebileceğini, hak ihlallerinde NFT formatının da ihlal teşkil edebileceğini göstermesi açısından söz konusu ihtiyati tedbir kararı kritik bir öneme sahip olmuştur.

Davalı Yiğit Mohaç Yücel ise ilgili karara itiraz etti, itirazı Mahkeme tarafından reddedilmesi ardından ise konuyu İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine taşıdı. İkinci derece mahkemesi ise Mahkeme ile aynı doğrultuda karar vererek ihtiyati tedbir kararının hukuka uygun olduğuna hükmetti. Böylece NFT’ye ilişkin ilk ihtiyati tedbir kararı kesinleşmiş oldu.   Karar, NFT’lerin hukuki statüsüne dair Türkiye’de verilen ilk mahkeme kararı olması sebebiyle önem taşıyor. Kararın yakın gelecekte NFTlerin hukuki statüsüne yönelik getirilecek regülasyonları nasıl etkileyeceği ise merak konusu.


Tagged with: Gökçe, Görkem Gökçe, Aslıhan KayahanTechnology & Telecoms, NFT

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent