Dijital Platformların Abonelik Süreçlerine Reklam Kurulu Tarafından Durdurma Cezaları Uygulandı

13.10.2024

T.C. Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu Başkanlığı ("Reklam Kurulu") tarafından 10 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen reklam ve uygulamaların değerlendirildiği 349 sayılı toplantıda, tüketicilerin menfaatlerini ve ekonomik tercihlerini etkileyen, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalar inceleme altına alınmıştır.

Reklam Kurulu bu ticari uygulamalar üzerinde inceleme gerçekleştirerek son dönemde dijital platformlar tarafından yürütülen abonelik süreçlerine ilişkin çeşitli ticari uygulamalarda mevzuata aykırılıklar tespit etmiş ve platformlara bu ticari uygulamaları durdurmaları için durdurma cezaları uygulamıştır.

İnternet üzerinden hizmet veren Disney +, Blu TV, Netflix, Amazon, YouTube, Spotify, Storytel, Fintables, Fizy, MUBI, Tod TV ve Game Plus gibi dijital platformların internet sitelerinde ve mobil uygulamalarında abonelik süreçlerinde genel olarak “yıllık abonelik” kutucuğunun seçili olarak tüketicilere sunulduğu, satış fiyatı yüksek olan abonelik türünü içeren paketin “en çok tercih edilen”, “en popüler seçim” gibi ibareler ile öne çıkarılarak tüketiciye sunulduğu, belirli bir süre ücretsiz deneme tekliflerinden yararlanmak için tüketicinin hesap oluşturarak kredi kartı ya da banka kartı bilgilerini eklemesinin zorunlu tutulduğu, aynı zamanda deneme süresi sona erdiğinde tüketicinin doğrudan plan tercihine yönlendirildiği, abonelik paketlerine yönelik seçeneklerin yer aldığı ekranda bazı ek hizmetlerin önceden seçili olarak tüketicilere sunulduğu, hesabın kapatılması ve verilerin silinmesi aşamalarının hesap açma aşamalarından daha karmaşık olduğu, tüketicilere açık ve net bir şekilde teklifi reddetme imkanının sağlanmadığı tespit edilmiş ve bu dijital platformlar ve internet siteleri üzerinde inceleme başlatılmıştır.

Reklam Kurulu tarafından gerçekleştirilen incelemeler neticesinde anılan abonelik uygulamaların tüketicileri yönlendirici ve seçimlerine etki edici nitelikte olduğu, dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği, bir mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozduğu, tüketicinin normal şartlar altında taraf olmayacağı bir tüketici işlemine taraf olmasına yol açtığı gerekçeleriyle anılan ticari uygulamaların durdurulmasına karar verilmiştir.

Reklam Kurulu’nun 10 Eylül 2024 tarihli ve 349 sayılı toplantısında alınan tüm kararları gösterir basin bülteninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Basın bültenlerinin yalnızca Türkçe olarak yayınlandığını belirtmek isteriz.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent