Reklam Kurulu Tarafından Tüketicilerin Korunmasına Yönelik Dikkat Çekici Kararlar

20.09.2024

T.C. Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu ("Kurul") tarafından 13 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilen reklam ve uygulamaların değerlendirildiği 348 sayılı toplantıda, tüketicilerin menfaatlerini ve ekonomik tercihlerini etkileyen, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalar incelenmiştir.

İncelenen 138 adet dosyadan 128’i mevzuata aykırı bulunurken söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma ve/veya düzeltme cezası ile birlikte toplam 16.257.632.-TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı reklamlar ile ticari uygulamalara ilişkin kararların alındığı toplantıda dikkat çeken bazı kararlar aşağıda belirtilmiştir.

Sağlık turizmi kapsamında tüketicilerin sıklıkla tercih ettiği bir devre mülk tesisinin tanıtım reklamlarında; Sağlık İl Müdürlüğü tarafından mühürlenmiş olmasına rağmen, reklamlarında havuz görsellerine ve “termal” ibaresine yer verildiği ve termal kaplıca alanlarının tanıtımına devam edildiği tespit edilmiş, firma hakkında reklamların durdurulması ve idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Emlak sitelerinde yer alan “satılık ev” reklamlarında, gerçek dışı fiyatlar ("1 TL", "100 TL", "20.000 TL") belirtildiği, ancak bu fiyatların satışa konu olmadığı tespit edilmiştir. Tüketicilerin yanıltıldığı ve mağdur edildiği gerekçesiyle, söz konusu reklamların durdurulmasına karar verilmiştir.

Bir çevrimiçi arama motorunda görüntülenen fiyat bilgileri ile siteye yönlendirme sonrası gösterilen fiyatların birbirinden farklı olduğu tespit edilmiştir. Turizm sektöründe faaliyet gösteren yurtdışı merkezli bir şirketin tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı fiyat teklifleri nedeniyle reklamların durdurulmasına ve idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren bir firmaya ait firmanın yurt dışı uzantılı internet sitesinde, ürün bileşeninde domuz derisi bulunduğu belirtilirken, Türkiye uzantılı sitede bu bilginin yer almadığı tespit edilmiştir. Eksik bilgilendirme nedeniyle reklamların durdurulmasına ve idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

“Danışmanlık” adı altında faaliyet gösteren bir firmanın internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında yer alan tanıtımlarda, meydana gelen bir kaza sonucu doğabilecek her türlü tazminat haklarının en kısa zamanda hak sahiplerine ulaştırılacağı vaadinde bulunularak trafik ve iş kazaları başta olmak üzere, tazminat alacağına ilişkin hukuki ihtilaflarda mütalaa vermek, dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait evrakı düzenlemek gibi sadece baroda yazılı avukatların yetkisinde olan faaliyetlerin firma tarafından yürütüldüğünün ifade edildiği ancak firmanın bu alanda bir yetkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca, herhangi bir çıkar karşılığında avukata iş getirmeye aracılık faaliyetinin suç teşkil ettiği ve söz konusu tanıtımlar dolayısıyla ortalama tüketici nezdinde yanıltıcılığa yol açıldığı, tüketicilerin mağdur edildiği, tanıtımların ortalama tüketici nezdinde yanıltıcı, aldatıcı tüketicilerin bilgi eksikliklerini istismar edici nitelik arz ettiği değerlendirilmiş olup firma hakkında idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmiştir.

Kurul’un 13 Ağustos 2024 tarihli toplantısında alınan tüm kararları gösterir basın bülteninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Basın bültenlerinin yalnızca Türkçe olarak yayınlandığını belirtmek isteriz.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent