Ticari Uygulamalara Karşı Reklam Kurulu Kararları

17.07.2024

Ticari Uygulamalara Karşı Reklam Kurulu'nun Sıkı Denetimi Devam Ediyor!

T.C. Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu ("Kurul") 16 Mayıs 2024 ve 11 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleşen reklam ve uygulamaların değerlendirildiği toplantılarda, tüketicilerin ekonomik tercih ve menfaatlerini etkileyen reklam ve ticari uygulamalar üzerinde durarak, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalar yönünden incelenen dosyaların neredeyse büyük çoğunluğunu mevzuata aykırı bulmuş ve söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma ve/veya düzeltme cezası ile birlikte toplam 33.844.728 TL tutarında idari para cezaları uygulanmasına karar vermiştir.

Kurul bu toplantılarında;

— İndirim kampanyalarının belirsiz ve sürekli indirim algısı oluşturulacak şekilde gerçekleştirilmesi sebebiyle bu tür kampanyaların tüketicileri yanılttığı ve tüketiciler nezdinde daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi verdiği gerekçeleri ile durdurulmasına karar vermiştir.

— Kampanya kapsamındaki ürünlerin indirimli fiyatla satış sürelerinin indirimsiz fiyatla yapılan satış sürelerinden daha kısa olmasının, tüketicilerin fiyat değişimleri hakkında bilgi almasını zorlaştırdığı ve tüketiciler nezdinde sürekli indirim algısı yarattığı gerekçeleriyle bu tür reklam ve uygulamaların durdurulmasına karar vermiştir.

— Hedef kitlesi hassas tüketici grubu çocuklar olan ürünlerinin tanıtımlarında çeşitli üretim süreçlerine tabi tutulan bu hızlı tüketim ürünlerinin, anneler tarafından hazırlanan ürünlere eş değer olduğuna yönelik vurgu yapan “anne tarifi”, “anne formülü”, “anne dokunuşu” şeklindeki ifade kullanımlarının, tüketicileri yanılttığı ve bu nedenle mevzuata aykırı olduğu yönünde değerlendirmede bulunarak bu tür reklamların durdurulmasına karar vermiştir.

— Yeşil aklama, greenwashing denilen yöntemle tüketicilerin çevreye duyarlı tercihler yapma eğiliminden faydalanarak alışveriş tercihlerinin yanlış yönlendirilerek onların yanıltılmasını önlemek amacıyla reklamlardaki “çevresel beyan” kullanımlarını inceleme altına almıştır. Bununla birlikte Kurul, gıda, giyim ve dayanıklı tüketim sektörlerinde faaliyet gösteren farklı şirketlerin reklamlarında yer verdiği “doğa dostu”, “doğayı senin kadar düşünen”, “iklim dostu” gibi çevreye ilişkin genel beyanların gerekli bilgiler verilmeden tüketiciler nezdinde belirsizliğe neden olacak şekilde kullanıldığı ve çevreye ilişkin bu iddiaların ispatlanamadığı gerekçeleriyle, reklamlar hakkında idari yaptırım uygulanmasına karar vermiştir.

— Tüketicilerin sağlık ve ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla sosyal medyada yayınlanan taklit ayakkabı tanıtımlarına, bu ürünlerin koruma altındaki bir marka veya ticaret unvanına sahip başka bir mal veya hizmetin taklidi veya kopyası olarak sunulması sebebiyle, yaptırım uygulamıştır.

— Kurul, coğrafi işaretli ürünlere ilişkin olarak ortaya çıkabilecek yanıltıcı uygulamalara karşı tüketicilerin haklarını korumak amacıyla coğrafi işaret tesciline aykırı biçimde üretim yapan ve reklamlarda bu yönde ifadeler kullanan -“Ayvalık Zeytinyağı”, “Ayvalık Organik Zeytinyağı” ve “Ayvalık Natürel Sızma Zeytinyağı” gibi- reklamların durdurulmasına karar vermiştir.

Kurul’un 16 Mayıs 2024 ve 11 Haziran 2024 tarihli toplantılarında alınan kararları gösterir basın bültenlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Basın bültenlerinin yalnızca Türkçe olarak yayınlandığını belirtmek isteriz.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent