X'in (Eski Adıyla Twitter) Türkiye’deki Reklam Yasağı Kalktı

17.07.2024

Uzun bir süredir X’e (eski adıyla Twitter) uygulanan reklam yasağı gündemdeydi.

Hatırlatmak gerekirse sosyal ağ sağlayıcı kavramı ilk kez 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun (5651 sayılı Kanun) ile düzenlenmiş ve sosyal ağ sağlayıcılara birtakım yükümlülükler getirilmişti. Ardından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal ağ sağlayıcılara dair Sosyal Ağ Sağlayıcı Hakkında Usul ve Esaslar adlı kararını (Karar) yayımlamıştı.  

Bu doğrultuda, 5651 sayılı Kanun ve Karar uyarınca Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, yetkili en az bir gerçek veya tüzel kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemekle yükümlüydü. Bu yükümlülüğe aykırı davranılması durumunda ise kademeli olarak idari para cezaları, reklam yasağı gibi yaptırımlar öngörülmekteydi. Nitekim, kademeli yaptırımlar arasında son yaptırım türüyse; reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde temsilci atanmaması durumunda sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde elli oranında daraltılması.

Konuya dair güncel bir gelişme de X’te yaşandı. Hatırlanacağı üzere, BTK tarafından temsilci belirleme ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen X adlı sosyal ağ sağlayıcısına, 19 Temmuz 2023’te reklam verilmesi yasaklanmıştı. Gelinen aşamada X, kendisine tanınan süre içerisinde temsilcilik açmasaydı bant daraltma yaptırımıyla karşı karşıya kalacaktı. En nihayetinde, 22 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan BTK kararı ile İstanbul’da temsilcilik açan ve bildiren X’e reklam verme yasağı kaldırılmış oldu.

Bu mevzuata uyum, uymamanın sonuçları ve yaptırımları göz önünde bulundurulduğunda sosyal ağ sağlayıcılar açısından ticari ve itibari anlamda önem taşıyor.

İlgili BTK kararına buradan ulaşabilirsiniz.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent