Kişisel Verileri Koruma Kurumu: Arabuluculuk Yapıyorsanız, Aydınlatma Yükümlülüğünü de Yerine Getirmelisiniz
Kişisel Verileri Koruma Kurumu (“Kurum”), 13 Ocak 2025 tarihinde, arabuluculuk faaliyetleri kapsamında aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesine ilişkin bir kamuoyu duyurusu (“Duyuru”) yayımlamıştır.
Bilindiği üzere arabuluculuk, özel hukuk uyuşmazlıklarında başvurulan bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir ve Türk hukuku kapsamında bazı durumlarda ihtiyari, bazı durumlarda ise dava şartı olarak zorunlu tutulmaktadır. Arabulucular, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'na (“Kanun”) tabidir ve Kanun’un 11. maddesi uyarınca, arabuluculuk faaliyetlerinin başında tarafları sürecin esasları, işleyişi ve sonuçları hakkında doğru şekilde bilgilendirmekle yükümlüdür.
Ancak, Duyuru’da belirtilenlere göre, bu bilgilendirme yükümlülüğü arabuluculuk faaliyetleri sırasında kişisel verilerin işlenmesi açısından tek başına yeterli değildir. Arabulucuların aynı zamanda 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na (“KVKK”) tabi veri sorumluları olduğu ve bu kapsamda ek sorumluluklarının bulunduğu da vurgulanmaktadır.
KVKK uyarınca veri sorumluları, kişisel veri işleme faaliyetleri hakkında ilgili kişileri bilgilendirmekle yükümlüdür. Bu bilgilendirme; veri sorumlusunun kimliği, veri işleme amacı, verilerin kimlere ve hangi amaçla aktarılabileceği, veri toplama yöntemi ve hukuki sebebi ile ilgili kişinin haklarını içermelidir. Üstelik, bu yükümlülüğün yerine getirilmesi için kişisel verilerin hangi hukuki dayanağa (açık rıza veya diğer işleme şartları) dayanılarak işlendiği fark etmeksizin, kural olarak veri işleme faaliyetleri başlamadan önce aydınlatma yapılması gerekmektedir.
The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.