Lawyers Aslı Rabia Savaş

Aslı Rabia Savaş

Aslı Rabia Savaş

YAZICIOGLU LEGAL

Aslı Rabia Savaş has been practicing law in various legal areas, mainly in the protection of personal data, corporate law, commercial law, contracts law, and project finance.


Aslı has worked in leading law firms of Turkey, most recently resuming her career at Yazicioglu Legal.


Aslı Rabia Savaş obtained her LL.B. degree from Ankara University and her LL.M. degree on European and International Law with a Data Law focus from Vrije Universiteit Brussel as a Jean Monnet Scholarship Programme awardee. She authored her dissertation on “The Right to be Forgotten: An Analysis from the Perspectives of Turkish and European Courts” (2020).


She obtained her Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E) certificate issued by the International Association of Privacy Professionals (IAPP) in February 2022.


Practice Areas & Work Department

Personal Data Protection Law

Corporate Law

Commercial Law

Contracts Law

Project Finance

 

Languages

Turkish

English

 

Memberships

Ankara Bar

Zorunlu Çerezlerle Yurt Dışına Veri Aktarılıyor ise Aktarım için Açık Rıza Alınması Gereklidir!

27.12.2023 tarihinde Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun (“Kurum”) internet sitesinde bir dizi yeni karar yayınlandı. Önemli gördüğümüz kararları özetlediğimiz bilgi notumuza buradan ulaşabilirsiniz. Bu kararlardan, geniş katılımlı çevrim içi bir oyunun Türkiye’deki dağıtıcısı ve tek yetkilisi konumundaki veri sorumlusunun oyun kullanıcısı/üyelerine dair veri işleme faaliyetlerinin değerlendirildiği kararı kapsamlı bir değerlendirme içerdiğinden biz de bu kararı özel olarak incelemek istedik ve kararın önemli gördüğümüz noktalarını sizler için derledik.

13.02.2024

2024 Yılı İtibarıyla Perakende Ticaret Mevzuatında Neler Değişti?

Bildiğiniz gibi, 2023 yılında, elektronik ticaretin yanı sıra perakende ticareti düzenleyen mevzuatta da önemli değişiklikler yapılmıştı. Senenin ilk çeyreğinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Torba Kanun”) ile Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda (“Perakende Ticaret Kanunu”) haksız ticari uygulamalar başta olmak üzere önemli değişiklikler yapılmıştı.

25.01.2024

Anayasa Mahkemesinden E-Ticaret Şirketlerinin Coğrafi Veri Lisansı Alma Zorunluluğunu Etkileyen Önemli Bir Karar

22.07.2022 tarihli bilgi notumuzda, “adres bilgisi işleyen e-ticaret firmalarının” faaliyetlerinin coğrafi veri mevzuatı kapsamında lisans yükümlülüğüne tabi olarak değerlendirildiği hususundaki açıklamalarımıza yer vermiştik. Bu tarihten sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından coğrafi veri izin ve lisanslarıyla ilgili değişiklikler devam etse de 04.10.2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi (“AYM”) kararı, bütün bunlara bir bariyer niteliğinde oldu.

24.10.2023

New Era for E-marketplaces and E-sellers/providers

The Amendments to the Law on Electronic Commerce and the New Regulation on Electronic Commerce Intermediary Service Providers and Electronic Commerce Service Providers have entered into force in Turkey as of January 1, 2023. These impose significant obligations on e-marketplaces and e-commerce sellers/providers, with non-compliance resulting in administrative monetary fines of up to TRY 40 million. The obligations include providing identification information, establishing an internal communication system, complying with rules on receiving and confirming orders, removing unlawful content, obtaining an e-commerce license, and providing certain information required under the Tax Procedure Law. Additional obligations apply to operators and sellers/providers with a net transaction volume exceeding certain thresholds.

23.01.2023
Load More
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent