NSN / Reklam Hukuku Bülteni - Temmuz 2023

31.08.2023

Contents

Reklam Kurulu Kararları Serisi - 8

Reklam Kurulu Başkanlığı (“Kurul”) tarafından 14.03.2023 tarihinde yapılan 331, 11.04.2023 tarihinde yapılan 332, 09.05.2023 tarihinde yapılan 333 ve 13.06.2023 tarihinde yapılan 334 sayılı Kurul toplantıları kapsamında önemli noktalara işaret eden kararları aşağıda bulabilirsiniz:

Ebru Şallı - Instagram Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: “ebrusalli” isimli instagram hesabından yapılan paylaşımlar.

Değerlendirme ve Karar: Kurul tarafından 2023/372 sayılı dosyada; Influencer’a ait instagram hesabından yapılan paylaşımda; “Daha hızlı uzayan saçlar, kökten uca kolejen, hyaluronic acid güçlendirdiğim hacim ve bakım şampuanım @ebru da Ayrıca kışın kuruyan cildinize besleyici avokadolu ve hindistan cevizli bakım yağı ve losyonu! #ebrusalli #ebrumarka #hindistanceviziyağı #bakımşampuanı #avokado #volume #hairstyles #haircolor #haircare #mood #goodvibesonly #coconut #body #bodycare #ebruşallı” ifadelerine ve “@ebru” etiketine yer verildiği, başka bir paylaşımda, “Masal gibi, neşeli, tatlı ve spritüel, mutlu ve çok lezzetli bir dükkan @ugurludukkan Tebrikler @tugbahakimeayyildiz #ugurludukkan” ifadelerine ve “@ugurludukkan” etiketine yer verildiği tespit edilmiştir.

Yapılan incelemeler sonucunda, anılan markalara ait sosyal medya hesaplarının etiketlenerek etiketleri tıklayan tüketicilerin ilgili mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlaması yapılan kurumsal sosyal medya hesaplarına yönlendirildiği, ancak paylaşımlarda herhangi bir reklam, işbirliği ibaresine yer verilmediği, bu suretle anılan ürün ve markalara yönlendirme yapmak suretiyle markaların örtülü reklamının yapıldığı değerlendirilmiş olup mecra kuruluşu Ebru Şallı hakkında, anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Turkuvaz Hayat - “Familia Plus” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: İnceleme konusu “Familia Plus Natural Tuvalet Kağıdı” isimli ürün ambalajlarında; “Natural”, yeşil renkli yaprak görselleri ile birlikte “%100 Bitkisel Lifler”, “Organik Bambu Özlü”, “Hipoalaerjenik. Cilt dostu*** Dermatolojik olarak hassas ciltlerde test edilmiştir.”, “Katkısız* Boya, parfüm, optik beyazlatıcı, klor. Üstelik “boya, parfüm, optik beyazlatıcı, klor içermez.” ve “Doğayı önemsiyoruz** Doğal ormanlara zarar vermeden, sertifikalı sürdürülebilir ormanlardan elde edilen selüloz ile üretilir” şeklindeki tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/969 sayılı dosyada; ürün ambalajlarında yer alan “Katkısız* “Boya, parfüm” iddialarının ispatına ilişkin olarak firma tarafından sunulan beyan yazısı ile ürün numunelerinin söz konusu iddiaları desteklemede yetersiz kaldığı, söz konusu ürün ambalajında yeşil renkli yaprak görselleri ile birlikte “%100 Bitkisel Lifler” ibaresine yer verildiği, ancak piyasada bulunan diğer tuvalet kağıdı ürünlerinin de bitkisel bir lif olan %100 selülozdan üretildiği, dolayısıyla aynı niteliğe sahip olduğu halde anılan ürünün %100 bitkisel liflerden oluştuğunun vurgulanarak benzer özelliğe sahip ürünlerden farklı olduğu algısı yaratılmasının tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu değerlendirilmiş olup, reklam veren Turkuvaz Hayat Kimya San. A.Ş. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Loreal - “%100 yenilenebilir enerji” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: Dünyaca ünlü kozmetik markasının internet sitesinde yer alan “2005 yılından bu yana, Grup 2020 yılına kadar %60 azaltmayı hedeflediği tesis ve dağıtım merkezlerindeki CO2 emisyonlarını mutlak olarak %78 azaltmayı başardı, üstelik aynı dönemde üretim hacmini %37 arttırdı. 2019 sonu itibarıyla, L’Oréal’in 14’ü fabrika olmak üzere, 35 tesisi karbon nötr oldu. Bu %100 yenilenebilir enerji kullandıkları anlamına geliyor. 2019 yılı sonunda, yeni veya yenilenmiş ürünlerimizin %85’inin çevresel ve sosyal profili geliştirildi. L’Oréal CDP’nin iklim değişimi, su yönetimi ve ormanların korunması alanlarında yaptığı derecelendirmelerde 4 yıl üst üst 3A notu alan tek şirkettir.” şeklindeki tanıtımlar.

Değerlendirme ve Karar: Kurul tarafından 2022/4783 sayılı dosyada; yapılan incelemeler sonucunda; internet sitesinde yer alan tanıtımlarda yer alan “çevreye ilişkin beyan” niteliğindeki iddia ve gösterimlerin akredite olmuş veya akademik kuruluşlarca kabul görmüş bilimsel çalışmalara dayalı olarak ve Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin “İspat külfeti” başlıklı 9 uncu maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde ispatlandığı ve Reklam Mevzuatı hükümlerine aykırı bir unsura rastlanmadığı değerlendirilmiş olup, inceleme konusu tanıtımların aykırı olmadığına karar verilmiştir.

Sleepy - “Doğada Çözünen” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: “Sleepy Extra”, “Sleepy Natural”, “Sleepy Bionatural”, “Sleepy Ecologic” ve “Sleepy Black” Hijyenik Ped ve Günlük Ped isimli ürün ambalajlarında “Sıfır Karbon Hedefi” ibaresine ve firmanın internet sitesinde yer alan açıklamalarda “Saf ve doğal içerikleriyle fark yaratan Sleepy’den yepyeni ped serisi! %0... OrganotinGDO-...Nonilfenol (…) Hipoalerjenik. Gluten içermez. (…) Doğal ve rahat. Sleepy Natural Ped serisi, doğal içeriğiyle aradığınız maksimum rahatlığı sunuyor. (…) Havayı koruyan. Sleepy Bionatural Ped Serisi, yoğun günlerde konfor sunarken biopolimer içeriğiyle karbondioksit salınımını da azaltmaya yardımcı oluyor. (…) Yarını düşünen. Sleepy Ecologic Ped Serisi, sunduğu üst düzey rahatlık ve toprakta çözünen içeriğiyle bugün kadar yarını da düşünenlerin yeni tercihi oluyor.”, “Kendimize Yeni Bir Hedef Belirledik; Sıfır Karbon Hedefi! Sıfır Karbon Hedefi çerçevesinde, üretim alanlarımızda, tedarik zincirimizde ve ürünlerimizde yeni güncellemeler belirledik. (...) Bu doğrultuda, toplamda 380.000.000 €’luk entegre üretim sistemlerine ve 230.000.000 €’luk da nihai ürün bantlarına yatırımı yaptık. (…) Dünyada benzersiz ürünlerimizi Sıfır Karbon Hedefi ile yeniden dizayn ettik. Ürün ambalajlarında %100 geri dönüştürülebilir filmler tercih ettik ve minimalist tasarımında bitki bazlı boyalar kullandık. 18.000 ton hammaddenin lojistik giderlerini 1.000 km’ye kadar azaltmış olduk. 1.200 tırın toplamda 1.200.000 km ulaşımını sağlayan 360.000 litre dizel yakıtın kullanımını engelledik. Sonuç olarak ayda 9.176.870 kg karbondioksit salınımını, yılda 110.122.440 kg karbondioksit salınımını engelledik. Bu rakam 34.848 arabanın bir yılda çevreye saldığı karbondioksit miktarına eş değerdedir. Ayda; 24.000 tahta palet kullanımını ve böylece 8.409 adet ağaç kesimini 720.000 kg koli kullanımını ve böylece 6.480 adet ağaç kesimini 76.000 kg plastik ambalaj malzemesinin kullanımını, 75.000 kg kimyasal solvent kullanımını, 30.000.000 litre su tüketimini, 540.000 kg hammaddenin fireye dönüşmesini ENGELLEDİK!”, “Sleepy Ecologic” ve “Sleepy Bionatural” isimli ürün ambalajlarında ilaveten; “Şeker kamışından elde edilen biyopolimerler doğaya salınan karbondioksit miktarını ağırlıklarının 4 katına kadar engeller.” ifadelerine ve ayrıca “Sleepy Ecologic” isimli ürün ambalajlarında “Hijyenik ped doğada çözünebilir özelliktedir” ifadelerine yer verilen tanıtımlar.

Değerlendirme ve Karar: Kurul tarafından 2023/107 sayılı dosyada;

  • Toprakta çözünen” ve “Doğada çözünen” şeklinde “çevreye ilişkin beyan” niteliğindeki ifadelere yer verildiği, ancak anılan ürünlerin tamamının toprakta ve doğada çözündüğü iddiasının kamu kurum ve kuruluşlarından, üniversitelerin ilgili bölümlerinden veya akredite araştırma, test ve değerlendirme kuruluşlarından alınmış kanıtlar ile desteklenmediği,
  • “Havayı koruyan” ve “(…)biopolimer içeriğiyle karbondioksit salınımını da azaltmaya yardımcı oluyor” iddialarının akademik kuruluşlarca kabul görmüş bilimsel çalışmalara dayalı olarak üniversitelerin ilgili bölümlerinden veya akredite bağımsız araştırma, test ve değerlendirme kuruluşlarından alınmış bilgi ve belgelerle ispatlanamadığı,
  • Söz konusu ürünün sadece film yüzeyinde biyopolimer kullanılmasına rağmen ürünün bu özelliğinin “havayı koruma” veya “karbondioksit salınımını azaltma” şeklinde genel nitelikteki kavramlar ile aktarılmasının yanıltıcı olduğu ve söz konusu tanıtımların tüketicilerin çevre konusundaki duyarlılığını ya da bu alandaki olası bilgi eksikliğini istismar edici nitelikte olduğu,
  • Sıfır Karbon Hedefi” iddiasına yer verildiği, gelecekte hedeflenen çevresel etkilere ilişkin beyanların yalnızca kamuya açık ve doğrulanabilir bir strateji belgesinde yer verilmesi halinde reklamlarda kullanılabileceği, ancak söz konusu hedefe ilişkin olarak https://sleepy.com.tr/sifir-karbon-hedefi/ adresli internet sitesinde paylaşılan iddiaların üniversitelerin ilgili bölümlerinden veya akredite araştırma, test ve değerlendirme kuruluşlarından alınmış kanıtlar ile ispatlanamadığı değerlendirilmiş olup,

Reklam veren Eruslu Sağlık Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

Dalin – “Lif İçermez” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: Bebek bakımında çeşitli ürünlere sahip uluslararası bir markanın internet sitesinde ve “Dalin Yenidoğan Islak Pamuk Havlu” isimli ürüne ilişkin ürün ambalajlarında yer alan “Dermatolojik olarak test edilmiştir. Hipoalerjeniktir. Cildin ph değeri ile uyumludur. Alkol, paraben, parfüm ve boya içermez. Phenoxyethanol içermez. Sls, sles ve sülfat içermez. Sentetik lif içermez. Alerji yapma riski en aza indirilmiştir.” şeklindeki tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/5013 sayılı dosyada; tanıtımlarda; “Sls, sles ve sülfat içermez. Sentetik lif içermez.” ifadelerine yer verildiği ancak tanıtımlarda yer verilen iddiaların ispatına ilişkin olarak sunulan belgelerin söz konusu iddiaları desteklemede yetersiz kaldığı tespit edilmiş olup, reklam veren Kopaş Kozmetik Pazarlama ve Sanayi A.Ş. hakkında 347.128 TL idari para cezası ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

Nivea - “96 Saat Koruma” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam:Nivea Anti Perspirant Derma Control Clinical” isimli ürüne ilişkin ürün ambalajlarında ve internet sitesinde yer alan “96 saat terlemeye karşı üstün koruma. DermaDry technology ile ekstra kuruluk. DermaDry teknolojisi ile aşırı terlemeye, ter kokusuna ve ıslaklığa karşı koruma sağlar.” şeklindeki tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/5070 sayılı dosyada; tanıtımlarda yer verilen; “96 saat terlemeye karşı üstün koruma.” ifadeleri ile ürünün “96 saat koruma” sağladığı yönünde algı oluşturulduğu ancak hayatın normal akışında olduğu gibi ortalama tüketicilerin kullanım alışkanlıkları dikkate alındığında söz konusu “96 saat koruma” iddiasının yapılan test ve çalışmalarda olduğu gibi tüketicide sonuç doğurmayacağı dolayısıyla anılan iddianın tüketicileri yanıltıcı olduğu tespit edilmiş olup, reklam veren Nivea Beiersdorf Turkey Kozmetik Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Avon - “Dünyanın Bir Numaralı Parfüm Markası” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: Firmaya ait Aralık 2022 tarihli çevrimiçi ürün kataloğu ile internet sitelerinde “Parfüm” başlığı altında yer alan “Türkiye’nin ve dünyanın bir numaralı parfüm markası” ifadeleri içeren tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/15 sayılı dosyada; “Dünyanın bir numaralı parfüm markası” iddiasının ispatına ilişkin olarak sunulan “GlobalData” raporunda sadece firmanın dünya pazarındaki en yakın iki rakibi ile satış hacimlerinin karşılaştırıldığı, bu nedenle söz konusu çalışmanın iddiayı desteklemekte yetersiz kaldığı, bununla birlikte anılan raporda iddianın analizin dayandığı 2021 yılının belirtilmesi koşuluyla kullanılabileceğinin belirtilmesine rağmen tanıtımlarda bu bilgiye yer verilmeyerek tüketicilerin eksik bilgilendirildiği değerlendirilmiş olup, reklam veren Avon Kozmetik Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Mr. Muscle – “Covid-19” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: “Mr. Muscle Dezenfektan Çok Amaçlı Temizleyici” isimli ürüne ait “Mikropların %99,9’unu öldürür. *Bakteri, Fungus ve Virüs” ve “Covid-19’a neden olan virüsü öldürür. **SARS CoV-2” ifadelerini içeren tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/478 sayılı dosyada; yapılan incelemeler sonucunda; söz konusu ürünün, temel olarak solunum yolu ile bulaşan Covid-19 virüsüne (koronavirüs) karşı etkisi kanıtlanmış olsa dahi, hasta bireylerin yüzeylere damlacık yolu ile korona virüs bulaştırma riskinin devam ettiği göz önüne alındığında, koronavirüsü öldüreceğine yönelik ifadeler ile tanıtımının yapılmasının tüketiciler nezdinde ürünün kullanımı neticesinde tekrar virüs bulaşının olmayacağı izlenimi uyandırdığı, bu durumun tüketicileri yanlış yönlendirdiği ve kamu sağlığını bozucu olacağı değerlendirilmiş olup, reklam veren Johnson Wax A.Ş. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir

Vatan Yayıncılık - “Bel Ağrısı Kuşağı” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: Vatan” logolu televizyon kanalında yayınlanan “Bel Ağrısı Kuşağı” isimli ürüne yönelik “Ağrılarınızı unutacaksınız. Bakın bunu kullanın 1 gün kullanın günlerce daha aklınıza gelmeyecek çünkü hissetmeyeceksiniz…” gibi tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/4441 sayılı dosyada; reklamlarda yer alan “Bel Ağrısı Kuşağı” adlı ürünün, bel ağrısı olanlara ve özellikle bel fıtığı kaynaklı ağrı problemleri yaşayanlara iyi geldiği ve insanlara sağlığını geri kazandırdığı belirtilmek suretiyle sağlık beyanıyla ürün tanıtımı ve satışının yapıldığı, bu tür beyanlarla söz konusu ürünün tedaviye yönelik bir ürün olarak tanıtıldığı, bu doğrultuda söz konusu beyanların bilimsel olarak ispata muhtaç olduğu ve mevzuatta izin verilen sağlık beyanlarının dışına çıktığı, yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre bu tür sağlık beyanlarının kullanılmasının kesinlikle yasak olduğu, bir ürüne ilişkin olarak herhangi bir sağlık beyanında bulunabilmesi için ilgili idari otoriteden izin alınması gerektiği değerlendirilmiş olup reklam veren Vatan Yayıncılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi hakkında 31.136 TL idari para cezası ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

Nestle – “Anne Sütünden İlham Aldık” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: Firmaya ait “SMA Optipro” ürünlerine ait mağaza içi tanıtımlarda; “Bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIĞI İÇİN anne sütünden ilham aldık” şeklinde ve anılan ürünlerin ambalajında “En az %66 Yenilenebilir Bitkisel Malzemeden Üretilmiştir. Kapak ve Ölçek” şeklindeki tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/4855 sayılı dosyada; tanıtımlarda yer alan “anne sütünden ilham aldık” şeklindeki ifadenin “Bebek formülleri ve devam formüllerinin etiketleme, sunum ve reklamında “insana özdeş/anne sütüne özdeş”, “anne gibi”, “adapte/uyarlanmış” veya benzeri ifadelerin kullanımı yasaktır.” hükmüne aykırılık teşkil ettiği, Öte yandan, probiyotik bileşen içeren gıdaların tanıtımında, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nde yer alan “Sağlık Beyanları ve Beyan Koşulları” başlığı altında belirtilen ifadelerin dışına çıkılmasının yasak olduğu, buna göre aynı Yönetmeliğin Ek-2’de yer alan hükümler uyarınca probiyotik bileşen içeren gıdaların tanıtımının yalnızca; “Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.” şeklinde yapılabileceği, ancak anılan reklamlarda yer alan “(...) GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIĞI İÇİN” ifadeleri ile mevzuatta izin verilen sağlık beyanlarının dışına çıkıldığı değerlendirilmiş olup, reklam veren Nestle Türkiye Gıda Sanayi Anonim Şirketi hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Trendyol – “Efsane Günler” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: Firmaya ait “Efsane Günler” başlıklı indirimli satış tanıtımları.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/5775 sayılı dosyada yapılan incelemeler sonucunda; tüm piyasada indirim dönemi olarak kabul edilen ve firmaca “Efsane Günler” başlığı ile gerçekleştirilen reklamlarda da bu durumun altının çizildiği açık olan “Kasım Dönemine” ilişkin tanıtımlarda yer verilen ve bu dönem içerisinde firma tarafından satışa sunulan tüm ürünleri içeren “Efsane Günler” ifadesini içeren internet sitesi bölümünün, bu ifadeye ilişkin tüketiciler tarafından açıkça görülebilecek herhangi bir ek açıklamaya da yer verilmediği göz önüne alındığında, ortalama bir tüketici tarafından “Efsane Günler” kampanyası kapsamında indirimli olarak satışa sunulan ürünleri içeren bir bölüm olarak algılanacağı değerlendirilmiştir.

Bu çerçevede, “Efsane Günler” başlıklı kampanya kapsamında ürün arama sayfalarında listelenen ürünlerin indirim öncesi fiyat gösterilmeden satışa sunulduğu, dolayısıyla tüketicilerin Reklam Mevzuatında açıkça belirtildiği şekliyle ürünlerin fiyatı, uygulanan indirim oranı vb. konularda doğru bilgi almalarının önüne geçildiğinin tespit edildiği değerlendirilmiş olup, reklam veren DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Tic. A.Ş. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir

BİM – “Muzlu Süt” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: Centro Muzlu Gofret” markalı ürünün ambalajının ön yüzünde çok sayıda muz görseliyle birlikte “muzlu gofret” ifadesine yer verilmesi ve ambalajın arka yüzünde ürün içeriğinde “%0,005 oranında muz meyve tozu” ifadeleri içeren tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/754 sayılı dosyada; inceleme konusu “Centro Muzlu Gofret” isimli ürünün içeriğinde yüz binde beş oranında muz bulunmasına karşın ürünün ambalajında çok sayıda muz görüntüsüne ve büyük puntolarla “Muzlu Gofret/Wafer With Banana” ifadelerine yer verildiği tespit edilmiş olup yoğun biçimde kullanılan muz görseli ve “Muzlu Gofret” ifadesiyle ortalama tüketici nezdinde ürün içeriğinde olduğundan daha fazla muz bulunduğu izleniminin oluşturulduğu ve bu suretle tüketicilerin aldatılıp yanıltıldığı değerlendirilmiş olup, reklam veren BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir

İnoment Wellness - “Tazeyim Soğuk Sıkım” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam:Tazeyim Soğuk Sıkım” markalı içeceklerin etiketleri ve söz konusu işletmenin www. inoment.com.tr adlı internet sitesinde yapılan reklamlarda meyveli içecek kategorisinde olmalarına rağmen meyve suyu olarak lanse edilmesi, ürüne yönelik taze sıkım meyve suyu algısı yaratılması.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/3624 sayılı dosyada; tanıtımlarda “Yaklaşık 100 yıldır Avrupa’nın köylerinde uygulanan, özel geleneksel yöntem soğuk sıkım yani “Cold Press” metoduyla Tazeyim meyve ve sebze sularınızı besin değerlerini koruyarak sizler için hazırlıyoruz. Ürünlerimizi uzun kimyasal işlemlerden ve filtrasyondan geçirmiyoruz. Bu yüzden içindeki doğallığı koruyoruz.”, “soğuk sıkım”, “tam lifli”, “konsantreden çoğaltma değildir”, “aroma, tatlandırıcı içermez.” vb. ifadelerle tüketicilere sunulan bahse konu ürünlerin Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde “meyveli içecek” olarak tanımlandıkları halde Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği’nde tanımlanmış olan meyve suyu olarak sınıflandırıldığı ve mezkur ifadelerle tüketiciler nezdinde anılan ürünlerin doğal meyve suyu olduğu algısının oluşturulduğu, dolayısıyla tüketicinin algılama düzeyi göz önünde bulundurulduğunda bahse konu ifade ve beyanların mevzuata aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmiş olup, reklam veren İnoment Wellness İçecek ve Gıda San. Tic. A.Ş. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Philips – “En Yüksek Emiş Gücü” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: Dünyaca ünlü teknoloji markasının “Philips Torbasız Elektrikli Süpürge Marathon Ultimate” isimli ürüne yönelik “En yüksek emiş gücü, premium torbasız teknoloji ile en yüksek emiş gücüne sahip yeni Marathon Ultimate tüm yüzeylerde, tüm tozlar için her yönden çekiş sağlayarak en iyi temizlik performansı sunar.” şeklindeki tanıtımları.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/5326 sayılı dosyada; reklamda yer alan “En yüksek emiş gücü, premium torbasız teknoloji ile en yüksek emiş gücüne sahip…” ifadesi ile tüketiciler nezdinde ürünün tüm toz torbasız ürünler içinde en yüksek emiş gücüne sahip olduğu algısı oluşturulmasına rağmen reklam görselinin altında küçük harflerle “Emiş gücü Türkiye’nin en çok satan 15 torbasız süpürgesiyle karşılaştırılmıştır, Mayıs 2019” ifadesine yer verilmesinin ana vaat ile istisna uyumsuzluğuna yol açtığı, bununla birlikte firmaya ait internet sitesinde yer alan “En yüksek emiş gücü, premium torbasız teknoloji ile en yüksek emiş gücüne sahip…” ifadelerinin kullanılabilmesi için “Philips Torbasız Elektrikli Süpürge Marathon Ultimate” isimli ürün ile aynı ürün grubunda bulunan diğer tüm ürünlerin dahil olduğu araştırma sonuçlarına dayanılması gerektiği ancak söz konusu hususun ispatlanamadığı, söz konusu tanıtımların; tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmiş olup reklam veren Türk Philips Ticaret A.Ş. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Tefal – “En İyi Sonuç” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam/TU: Firmaya ait internet sitesinde yer alan “Tefal UW3751 Compact Power Cyclonic toz torbasız elektrikli mavi süpürge” adlı ürüne ilişkin “Sert zeminlerde sınıfının en iyi sonuçlarını veren yeni, güçlü ve yüksek verimliliğe sahip emici başlığa sahiptir ve toz salınımında en iyi sonuçlar.” şeklindeki tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/5337 sayılı dosyada; reklamlarda, belirtilen ifadelere yer verilerek rakip ürünlere göre daha iyi olduğu algısı yaratıldığı, ancak söz konusu ifadelerin soyut nitelik taşıdığı ve haksız rekabete neden olduğu, ispatlanabilir nitelikte olmadığı, “en” ifadesinin kullanılabilmesi için piyasadaki aynı sınıftaki tüm ürünlerin karşılaştırılması ve yapılan bu karşılaştırmanın ispatlanması gerektiği, ancak ispatlanamadığı ve tüketicilerin aldatıldığı, söz konusu reklamların yanıltıcı nitelikte olduğu ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmiş olup, reklam veren Groupe Seb İstanbul Ev Aletleri Tic. A.Ş. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Neujoys Argice – “Geleceğiniz Sağlıkla Büyüsün” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: İlgili ilaç firmasının internet sitesinde “Neujoys Argice Kids” isimli ürünün ambalajında “metre” ve “çocuk” görsellerine yer verilmesi ve ilgili ürüne yönelik “Neujoys Argice; Geleceğiniz sağlıkla büyüsün.” ifadesinin kullanıldığı tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/654 sayılı dosyada; “Neujoys Argice Kids” isimli ürüne yönelik “Neujoys Argice; Geleceğiniz sağlıkla büyüsün.” şeklindeki ifadenin, söz konusu ürünü kullanan çocukların, kullanmayan çocuklara kıyasla daha sağlıklı olacağına, büyümelerini ve gelişimlerini daha sağlıklı sürdüreceklerine yönelik endikasyon belirten ve bilimsel olarak ispata muhtaç ifade olduğu; bu doğrultuda tüketiciler nezdinde ilgili ürünün takviye edici gıda olarak anlaşılmasından ziyade bir ilaç veya beşeri tıbbi ürün algısı oluşturduğu, bir ürüne ilişkin herhangi bir sağlık beyanında bulunulabilmesi için ilgili idari otoriteden izin alınması gerektiği, ilgili otoriteden izin alınmadan kullanılan sağlık beyanlarının tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı nitelik taşıdığı şeklinde değerlendirilmiş olup, reklam veren Neupharma İlaç Kozmetik ve Medikal San. Ltd. Şti. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Doğada – “Sindirim Sistemini Düzenler, Bağışıklık Sistemini Güçlendirir” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: Firmaya ait çeşitli ürünlere ilişkin olarak “Probiyotik bakteriler sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir.” şeklinde ifadelere yer verilen tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/654 sayılı dosyada; “Probiyotik bakteriler sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir.” şeklinde ifadelere yer verilerek söz konusu ürünlerin içerisinde yer alan madde sayesinde, ilgili ürünlerle yapılan yoğurtların insan fizyolojisinde ve metabolizmasında değişiklik meydana getirerek bu ürünleri tüketen tüketicilerin sindirim sistemlerini ve bağışıklık sistemlerini güçlendireceği, bu alanlarda oluşabilecek hastalıklardan koruyacağı ve daha sağlıklı bireyler olacağına yönelik endikasyon belirten ve bilimsel olarak ispata muhtaç ifadeler kullanıldığı; bu nedenle yukarıda belirtilen ifadenin sağlık beyanı olduğu ve tüketiciler nezdinde ilgili ürünlerin birer ilaç veya beşeri tıbbi ürün algısı oluşturduğu ve tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı mahiyette olduğu tespit edilmiştir. Bu çerçevede bir ürüne ilişkin herhangi bir sağlık beyanında bulunulabilmesi için ilgili idari otoriteden izin alınması gerektiği, ilgili otoriteden izin alınmadan kullanılan beyanların doğruluğunun ispat edilmiş sayılamayacağı şeklinde değerlendirilmiş olup, reklam veren Doğadan Bizim Gıda ve Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Trendyol Yemek – “Hizmetten Bağımsız Yorum” Kararı

Şikâyet Edilen Ticari Uygulama: Firmaya ait Trendyol Yemek uygulamasının tüketici değerlendirmelerine ilişkin kriterleri.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/2585 sayılı dosyada; Trendyol yemek uygulamasında tüketici değerlendirmelerine ilişkin olarak yer verilen ve firma tarafında belirlenen “restorandan alınan hizmetten bağımsız” yorumların yayınlanmayacağına ilişkin kriterin, tüketicilerin satın alma kararında ana faktörler olan mal veya hizmete ve teslimat başta olmak üzere ilgili yan sözleşmelere ilişkin değerlendirme yapmasını engellediği veya sunulan hizmetin bütünlüğünü bozacak şekilde sadece belirli konularda değerlendirme yapılmasını şart koştuğu, dolayısıyla söz konusu kriterin, tüketicilerin değerlendirme süreçlerinde yorum yapmalarını zorlaştırıcı, ürün ve hizmetler hakkında doğru ve tam bilgilendirmelerini engeller nitelikte bir haksız ticari uygulama olduğu değerlendirilmiş olup, ticari uygulamada bulunan DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Tic. A.Ş. hakkında anılan haksız ticari uygulamaları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Loreal – “400 ml” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: ”Vichy-Dercos Kepek Karşıtı Etkisi Geliştirilmiş Şampuan” isimli ürün ambalajında yer alan “200 ml fiyatına 400 ml” ifadeleri içeren tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/1404 sayılı dosyada; firmaya ait “Vichy-Dercos Kepek Karşıtı Etkisi Geliştirilmiş Şampuan” isimli ürün ambalajında 17.04.2023 tarihinde yer alan tanıtımlarda; “200 ml fiyatına 400 ml” ifadeleri yer almasına rağmen ürünün ağırlığının 390 ml olduğu dolayısıyla tüketicilerin yanıltıldığı değerlendirilmiş olup, reklam veren Loreal Türkiye Kozmetik Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında, 34.701 TL idari para cezası ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

Yayla – “Siyah Fasulye” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: İnternet sitesinde satışı yapılan “Yayla Gurme Siyah Fasulye 500 Gr” adlı ürünün ambalajında siyahi ten rengine sahip çocuk görseline, Etiyopya’ya ait bayrak renklerine, Etiyopya haritasına, “Siyah Fasulye”, “Black Beans” ve “31,90 TL” ifadelerine yer verilen tanıtımlar.

Değerlendirme ve Karar: Kurul tarafından 2022/5175 sayılı dosyada; yapılan incelemeler sonucunda, “Gurme Serisi” adı altında satışa sunulan ürünlerin tanıtımlarında menşe ülkelere ait çiftçi görsellerine, ülke haritası ve bayraklarına yer verildiği, inceleme konusu “Siyah Fasulye” adlı ürünün menşeinin Etiyopya olduğu ve bu doğrultuda ürün ambalajında Etiyopyalı bir çiftçi görseline yer verildiği, dolayısıyla söz konusu reklam ve tanıtımların “(Reklamlar; d) Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri özelliklere yönelik kötüleme, istismar, önyargı veya ayrımcılık içeremez.” hükmüne aykırılık teşkil etmediği değerlendirilmiş olup, dolayısıyla inceleme konusu tanıtımların aykırı olmadığına karar verilmiştir.

Reckitt - “%100 Yaşa” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: “Strepsils Defence” isimli takviye edici gıda ürününe ait YouTube kanalında ve afişlerdeki reklamlarda yer alan sağlık beyanları 

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/1242 sayılı dosyada; “Strepsils Defence” adlı ürünün; “Kalabalık Endişesi... Hayata karıştığın anlarda keyfini çıkarmak istesen de kalabalıklardan kaçmak isteyebilirsin. Böyle anlarda Strepsils Defence yanında. Strepsils Defence boğazı kaplayan akasya gamı, çinko ve C vitamini içerir. Strepsils Defence Bağışıklığını Destekle Hayatı %100 Yaşa” şeklinde ifadelerle reklamının yapıldığı tespit edilmiştir. “Strepsils Defence Bağışıklığını Destekle Hayatı %100 Yaşa” ibaresi ile söz konusu ürünün insan fizyolojisinde değişiklik meydana getirerek tıp literatüründe hastalık olarak nitelendirilen birçok rahatsızlıktan koruduğuna, bu rahatsızlıkları tedavi ettiğine ya da tedavi sürecinde yardımcı olduğuna yönelik endikasyon belirten ve bilimsel olarak ispata muhtaç ifadeler kullanıldığı; bu doğrultuda tüketiciler nezdinde ilgili ürünlerin takviye edici gıda olarak anlaşılmasından ziyade bu rahatsızlıkları tedavi eden bir ilaç veya beşeri tıbbi ürün algısı oluşturduğu, dolayısıyla anılan reklamlarda yer alan iddiaların mevzuatta izin verilen sınırların dışına çıkan sağlık beyanı olduğu değerlendirilmiş olup, reklam veren Reckitt Benckiser Temizlik Malz. San. ve Tic. A.Ş. hakkında, anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

İş Bankası – “Lounge” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: www.maximiles.com.tr adresli internet sitesinde yer alan “Havaalanı ayrıcalıkları” başlıklı reklam ve tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/5184 sayılı dosya nezdinde yapılan incelemelerde, reklam veren bankaya ait https://www.maximiles.com.tr/havaalaniayricaliklari URL adresinde 2022 Mayıs ayı itibariyle yayınlanan “Havaalanı ayrıcalıkları” başlıklı ve “Maximiles Black’iniz ile dünya çapında 1100’den fazla lounge’a erişim sağlayıp, indirimli giriş ücreti ayrıcalığından faydalanın. Her yolculuğu unutulmaz bir deneyime dönüştürün! İndirimli salon giriş bedeli olan 28 Euro, Maximiles Black’inize yansır.” ifadelerini içeren reklam ve tanıtımlarda, “28 Euro” olarak ifade edilen fiyat bilgisinin yurt içi “Lounge” kullanımı yönünden ilgili reklam mevzuatına aykırı olacak şekilde “Euro” cinsinden belirtildiği, ayrıca başvuranın sunduğu belgeler çerçevesinde banka ekstresinde 14.09.2022 tarihli 28 Euro bedel ile Lounge ziyaret bedelinin yansıtılmış olduğu, ilgili Lounge firmasından fiyat bilgisinin talep edildiği ve firma tarafından 17.10.2022 tarihinde fiyatın 600 TL olarak revize edildiği, öncesinde ise 450 TL olduğunun beyan edildiği, dolayısıyla yurt içi “Lounge” kullanımına ilişkin olarak firma tarafından 17.10.2022 tarihinde gerçekleştirilen fiyat güncellemesine kadar indirimli olduğu belirtilen 28 Euro’luk fiyatın indirimli bir fiyat teşkil etmediği ve bu kapsamda anılan reklam ve tanıtımların gerçeği yansıtmadığı, tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı olduğu değerlendirilmiş olup, reklam veren Türkiye İş Bankası A.Ş. hakkında, 155.712-TL (idari para cezası ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

Super Kids Omega 3 - “Fiziksel ve Zihinsel Gelişimi Destekler” Kararı Dosya No: 2023/508

Şikâyet Edilen Reklam: Muhtelif mecralarda ve YouTube sosyal medya kanalında “Super Kids Omega 3” adlı ürüne yönelik gerçekleştirilen reklamlar.

Reklam filmlerinde;

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/508 sayılı dosyada yapılan incelemeler sonucunda; reklam filmlerinde “Pandemi ve Deprem Felaketinin Görünmez Kahramanları Eczacılar ve Sağlık Çalışanlarına Minnetle…” “- Çocuklar ne diyorum biliyor musunuz, bu akşam bir balık ziyafeti yapalım kendimize. + Hayııııır! – (Doktor görünümlü kişi) Gördüğünüz gibi çocuklar her faydalı şeye evet demez ama artık onların da hayır diyemediği bir şey var; Super Kids Omega-3. Ballı, portakallı, ayıcıklı formuyla Super Kids Omega-3 şimdi Türkiye’de ve tüm seçkin eczanelerde.

Şeklinde ifadelere yer verildiği tespit edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda:

  • Kamuoyunun hassasiyetinin olduğu Covid19 pandemisi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerine atıfta bulunarak ve akabinde mezkur reklam sloganı ile doktor görünümlü kişiye yer verilerek sağlık çalışanlarını bir reklam enstrümanı olarak kullanıp toplum nezdinde ajitasyon yapılmak suretiyle pazarlama iletişimi faaliyeti yürütüldüğü,
  • Reklamlarda oyuncu kişinin; “Çocuklar ne diyorum biliyor musunuz, bu akşam bir balık ziyafeti yapalım kendimize” cümlesine karşılık reklamdaki çocukların “Hayır” şeklinde karşı çıkıp anılan markanın Omega-3 tabletini tercih ettikleri yönünde bir kompozisyon sunulduğu, böylelikle normal ve dengeli beslenmenin, beslenme yönünden yeterliliği veya güvenilirliği ile mümkünatı konusunda şüpheye neden olacak bir imada bulunulduğu,
  • Tüm benzer balık yağı ve Omega-3 içeren takviye edici gıdalar aynı niteliklere sahip olduğu halde, reklamı yapılan ürünün çocuklar açısından özel ve istisnai niteliklere sahip olduğu algısı oluşturulduğu; bu durumun da tüketiciler nezdinde “Super Kids” markalı takviye edici gıdanın aşırı tüketimini destekleyici ve özendirici mahiyette olduğu;
  • Tanıtımlarda endikasyon belirten ve bilimsel olarak ispata muhtaç ifadeler kullanıldığı, halihazırda geçerli olan mevzuat hükümlerinde çeşitli vitaminler, mineraller ve probiyotikler gibi insan fizyolojisine etkisi-katkısı olabilecek ürünlerin tanıtımlarında kullanılabilecek sağlık beyanları sınırlandırılmış olmasına rağmen, anılan reklamlarda yer alan “Fiziksel ve zihinsel gelişimi destekleyen Super Kids Omega-3” vb. gibi beyanların mevzuatta izin verilen sınırların dışına çıkan bir mesaj taşıyan sağlık beyanı olduğu, bu minvalde bir ürüne ilişkin olarak herhangi bir sağlık beyanında bulunabilmesi için ilgili idari otoriteden izin alınması gerektiği;
  • Takviye edici gıda niteliğindeki ürünün sadece eczanelerde satıldığına dikkat çekilmesinin, ortalama tüketicide ürünün ilaç yahut münhasıran eczanelerde satılması gereken tıbbi ürün olduğuna dair bir yanılgıya sebep olabildiği değerlendirilmiş olup

Reklam veren Factor 100 Kozmetik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. hakkında, 1.388.526-TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

Craft Turizm – “Pegasus” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: Kuruluşa ait https://www. biletislemlerim.net adresli internet sitesinde yer alan tanıtımlar.

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2022/4077 sayılı dosya nezdinde yapılan incelemeler sonucunda, kuruluşun Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş.’ye ait Pegasus ürün ve ek hizmetlerini satmak adına herhangi bir yetkisinin bulunmamasına rağmen inceleme konusu https://www. biletislemlerim.net adresli internet sitesinin 15.09.2022 tarihli görünümünde yer alan tanıtımlarda; “Pegasus Airlines” logo ve unvanına yer verildiği, “Pegasus İletişim” başlığı altında; “Pegasus iletişim, Pegasus telefon, Pegasus çağrı merkezi, FlyPgs çağrı merkezi, FlyPgs iletişim, FlyPgs telefon’ la alakalı aradığın tüm bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsin.” ifadelerine yer verildikten sonra tüketicilerin kuruluşa ait çağrı merkezine yönlendirildiği, internet sitesinde bahsi geçen ifadeler ile “Pegasus Airlines” logo ve unvanına yer verilerek kuruluşun Pegasus ürün ve ek hizmetlerini satmaya yetkili, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. ile anlaşmalı bir acente olduğu izlenimi uyandırıldığı, dolayısıyla, söz konusu tanıtımların tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı, onların tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar edici nitelikte olduğu, haksız rekabete yol açtığı, söz konusu tanıtımlar ile itibardan haksız olarak yararlanıldığı değerlendirilmiş olup, reklam veren Craft Turizm Seyahat Taşımacılık İnşaat Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir. tarihli görünümünde yer alan tanıtımlarda; “Pegasus Airlines” logo ve unvanına yer verildiği, “Pegasus İletişim” başlığı altında; “Pegasus iletişim, Pegasus telefon, Pegasus çağrı merkezi, FlyPgs çağrı merkezi, FlyPgs iletişim, FlyPgs telefon’ la alakalı aradığın tüm bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsin.” ifadelerine yer verildikten sonra tüketicilerin kuruluşa ait çağrı merkezine yönlendirildiği, internet sitesinde bahsi geçen ifadeler ile “Pegasus Airlines” logo ve unvanına yer verilerek kuruluşun Pegasus ürün ve ek hizmetlerini satmaya yetkili, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. ile anlaşmalı bir acente olduğu izlenimi uyandırıldığı, dolayısıyla, söz konusu tanıtımların tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı, onların tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar edici nitelikte olduğu, haksız rekabete yol açtığı, söz konusu tanıtımlar ile itibardan haksız olarak yararlanıldığı değerlendirilmiş olup, reklam veren Craft Turizm Seyahat Taşımacılık İnşaat Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Türk Hava Yolları – “Kutlama Pastası” Kararı

Şikâyet Edilen Reklam: www.turkishairlines.com adresli internet sitesinde yer alan “Kutlama Pastası” başlıklı reklam ve ticari uygulamalar

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/752 sayılı dosyada yapılan incelemeler sonucunda, internet adresinde; “Kutlama pastası, Yerden 10.000 metre yüksekte size ikramımız, kutlama pastanız! Kurallar ve koşullar Kutlama pastası ikramı için üyelerin talepte bulunması gerekir. Kutlama pastası ikramı için üyelerin uçuş tarihinin, doğum günü ya da evlilik yıl dönümü tarihinden 3 gün önce veya sonra gerçekleşmesi gerekmektedir. Kutlama pastası ikramı gidiş ya da dönüş seferinde gerçekleştirilebilir. Kutlama pastası talebinin uçuştan en az 24 saat önce yapılması gerekir. Kutlama pastası talebi Türk Hava Yolları çağrı merkezinden ve Türk Hava Yolları satış ofislerinden gerçekleştirilebilir. Kutlama pastası ikramı sadece Türk Hava Yolları uçuşlarında geçerlidir. Kutlama pastası talebi yurtdışı uçuşlarımız için yapılabilmektedir.” ifadelerine yer verildiği,

Başvuran tüketici tarafından kampanya koşulları sağlar şekilde çağrı merkezi üzerinden kutlama pastası talebi oluşturduğu, çağrı merkezince kutlama pastası talep girişi yapıldığı ve uçuş günü tüketicinin yeniden aramasının istenildiği, daha sonra yapılan görüşmede ise talebin reddedildiği bilgisinin verildiği, tüketiciye ait müracaata verilen cevabi yazıda ret gerekçesi olarak ise; “talep edilen uçuşta uygunluk bulunmamasından dolayı talebin onaylanmadığı” açıklamasında bulunulduğu, bununla birlikte ilgili reklam ve tanıtımlarda bu konuda bir istisnaya yer verilmediği, bu çerçevede anılan reklam ve tanıtımların tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı olduğu değerlendirilmiş olup, reklam veren/ticari uygulamada bulunan Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı hakkında, anılan reklamları ve haksız ticari uygulamaları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

Ahmet Bodur - “Gardrops” Kararı

Şikayet Edilen Reklam: www.takipci.co adresli internet sitesi üzerinden reklam yolu ile gerçekleştirilen ticari uygulamalar

Değerlendirme/Karar: Kurul tarafından 2023/5954 sayılı dosyada yapılan incelemeler sonucunda,

  • www.trendyol.com adresli internet sitesi ve gardrops ile dolap gibi uygulamalar üzerinden mağaza takipçi sayıları, ürün favorileme/sepete ekleme gibi uygulamalara ilişkin verilerin manipüle edilerek ilgili firmaların veya bu firmalara ait ürünlerin sıralamalarda ön plana çıkartılacağı, çeşitli listelerde yer alma ihtimalinin arttırılacağı vb. vaatlerde bulunulması,
  • “Google” ve “Apple” sistemi üzerinden işletmelere belirli bir bedel karşılığında işletmeler hakkında yapılan yorumları derleme/değerlendirme/işleme vb. ile bu sistemlerdeki uygulamaları indirme şeklindeki hizmetlerin verilmesi yoluyla “Google/Apple/Trendyol/ Gardrops/Dolap” sistemi üzerinden işletmelerin görünürlüğünün yanıltıcı bir biçimde arttırıldığı,
  • “Google” ve “Apple” sistemi açısından işletmelerden mal veya hizmet satın almayan kişilerin yorum yapmaya yönlendirildiği tespit edilmiş olup bu kapsamda tüketicilerin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozma ihtimali olan söz konusu uygulamaların, mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmiş olup

Reklam veren/ticari uygulamada bulunan Ahmet BODUR hakkında 347.128-TL idari para ve anılan reklamları/ticari uygulamaları durdurma cezaları verilmesi ile reklam verene ait çeşitli adresli internet sitelerine yönelik erişimin engellenmesine karar verilmiştir

Kararların detayına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.


Farklı konudaki yazılarımıza ulaşmak için bu linkten the Bulletin’e üye olabilirsiniz.


Tagged with: Media, Entertainment, Reklam, Reklam Kurulu, Advertisement BoardNSN Law Firm, Bilge Derinbay, Hande Ülker Pehlivan

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent