Yenilenmiş Ürünlerin Satışına İlişkin Gelişmeler

20.09.2024

Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik’in (“Yönetmelik”) ilgili maddesine eklenen yeni hükümle birlikte; yenileme merkezi, şube, yetkili satıcı ve yetkili alıcı, yenilenmiş ürünler için Ticaret Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından belirlenen ayırt edici logoyu reklam ve tanıtımlarında kullanabileceklerdir.

Bu değişiklik, yenilenmiş ürünlerin tanıtımında kullanılacak ayırt edici logonun düzenlenmesi ve kullanılmasına ilişkin olup bu konuda aydınlatıcı bir çerçeve sağlamıştır. Bu değişiklikle amaçlanan çeşitli durumlar birkaç başlık altında toplanabilmektedir:

- Standartların belirlenmesi: Bakanlık tarafından belirlenen ayırt edici logo, yenilenmiş ürünler adına belirli bir standardın ve kalitenin sağlandığını göstermektedir. Bu durum aynı zamanda sektördeki düzenlemelerin iyi anlamda pekişmesine de yardımcı olacak niteliktedir.

- Şeffaflık: Ayırt edici logo kullanımıyla birlikte yenilenmiş ürünlerin kalitesi ve güvenilirliği vurgulanacak ve bu husus tüketicilerin ürünlerin standartlara uygun olduğunu anlamalarına yardımcı olacaktır. Aynı şekilde logonun görünür olması tüketicilerin yenilenmiş ürünün özelliklerini ve avantajlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır.

- Rekabet: Logonun kullanımı, yenilenmiş ürünlerin tanıtımında rekabet avantajı sağlayacaktır ve buna bağlı olarak markalar ve satıcılar bu logoyu kullanarak ürünlerini piyasada diğerlerinden ayırabileceklerdir.

Bakanlık aynı zamanda logo formatına ilişkin detaylar belirtmiş ve bunu çeşitli örneklerle aşağıdaki şekilde somutlaştırmıştır:


18.04.2023’te yayınlanan bu değişikliğin ve Bakanlık tarafından yayınlanan logo formatının yanı sıra, 21.08.2024 tarihinde Resmi Gazete’de yürürlüğe giren ve dikkate alınması gereken birtakım gelişmeler de mevcuttur. Bu gelişmeler başlıca aşağıdaki gibidir:

- Bilgi ve Belgelerin Bakanlık Sistemine Kaydedilmesi: Cep telefonu, tablet, akıllı saat, bilgisayar, oyun konsolu ve modemlerden elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış malların ticaretini yapan gerçek veya tüzel kişiler ile bu Yönetmelikte sayılan işyerleri, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nce (“Genel Müdürlük”) belirlenen bilgi ve belgeleri Bakanlık tarafından oluşturulan sisteme kaydetmek zorundadır. Bu yükümlülük, Bakanlığın internet sitesinden yapılacak duyurudan itibaren üç ay sonra uygulanacaktır.

- Yenileme Yetki Belgesinin İptali Maddesine “Askıya Alınma Hükmü Eklenmesi”: Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespiti halinde ve bununla ilgili olarak Genel Müdürlüğün yazılı uyarısına rağmen ihlalin düzeltilmemesi durumunda, eskiden farklı olarak ihlalin niteliğine göre yetki belgesi, iptal yerine 6 ay süre için askıya alınmaktadır. Bu hususta ek bir madde de eklenerek belgesi iptal edilen yenileneme merkezinin iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle bu belgenin verilemeyeceği düzenlenmiştir.

- Yenileme Faaliyetlerinin Şubeler Tarafından Yapılabilmesi: Bu kapsamda; yenileme merkezlerinin Yönetmelik kapsamında giren yenileme faaliyetlerini Bakanlıkça veya Türk Standartları Enstitüsü tarafından şubeler için belirlenen düzenleme veya standartlarda yer alan özelliklere uygun olarak alınmış hizmet yeterlilik belgesine sahip ve kendisine bağlı şube yenileme yetkisi vereceği yetkili alıcı ve yetkili satıcı aracılığıyla gerçekleştirebilecektir.

- Yenilenmiş Ürünlerin Tanımı: Yenilenmiş ürünlerin kapsamına kullanıcı hatalarına karşı sağlanan garanti ve hizmetler de dahil edilmiştir ve bu şekilde ürünler daha geniş bir çerçevede ele alınmıştır.

Bu değişiklikler ışığında; yenilenmiş ürünlerin kalitesi ve güvenilirliğini arttırmak, tüketicilerin bilinçli seçimler yapması yönünde olanaklar sağlamak ve sektördeki standartların yüksek seviyede tutulmasını gerçekleştirmek amaçlanmıştır.

Yönetmeliğin tam metnine bu link, logolara ilişkin Bakanlık duyurusuna ise bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent