Anonim ve Limited Şirketlerin Rekabet Kurumu Payı Ödeme Usullerinde Yapılan Değişiklikler

04.10.2024

Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan “4054 sayılı Kanun Uyarınca Anonim ve Limited Şirketlerin Yapacakları Ödemelere İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2017/4)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2024/2)” (“Tebliğ”), 1 Ekim 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Tebliğ’den önce, anonim ve limited şirketlerin sermaye artırımı yapması halinde sermayenin artırılan kısmının ve anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların kuruluş aşamasında sermayelerinin on binde dördü oranında ödeme, Rekabet Kurumu adına tahsile yetkili Ticaret Sicil birimleri tarafından tahsil edilmekteydi. Tebliğ ile, anonim ve limited şirketlerin söz konusu Rekabet Kurumu paylarını ödeme yöntemlerine ilişkin değişiklikler getirilmiştir.

 

Yeni düzenlemeye göre, anonim ve limited şirketlerin sermaye artırımı yapması halinde sermayenin artırılan kısmının ve anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların kuruluş aşamasındaki sermayelerinin on binde dördüne tekabül eden Rekabet Kurumu payı, artık MERSİS arayüzü kullanılarak Harç Takip Sistemi üzerinden tahsil edilebilecektir. Harç Takip Sistemi (“HTS”), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından işletilen, ticaret siciline ilişkin tahakkuk, tahsilat ve bildirim işlemlerinin gerçekleştirildiği sistem olarak tanımlanmaktadır. Böylece ticaret sicili harçlarını tahsile yetkili birimler veya bu birimler adına tahsilat yapan bankalarla birlikte, MERSİS sistemi üzerinden de ödeme yapılabilecektir. MERSİS arayüzü kullanılarak yapılan banka veya kredi kartı ödemeleri HTS tarafından oluşturulan makbuz ile belgelenmiş olacaktır.

 

Düzenleme ile birlikte, kuruluş ve sermaye artırımı işlemlerinde, ödeme makbuzunun ticaret sicili müdürlüklerine yapılan tescil başvuruları sırasında sunulması da zorunlu hale getirilmiştir. Bu makbuzun başvuru belgeleri arasında bulunmaması durumunda tescil işlemi gerçekleştirilmeyecektir.

Tebliğ ile anonim ve limited şirketlerin Rekabet Kurumu’na yapacakları ödemelerde süreç kolaylaştırılmış ve dijital ödeme yöntemleri ile daha işlevsel hale getirilmiştir.

Tebliğ’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

 

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent