MASAK Mevzuatında Güncel Gelişme: Fintekler Uzaktan Kimlik Tespiti Yapabilecek

11.12.2023

Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği’nde (Sıra No:19) Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ (Sıra No: 25) (Tebliğ) 4 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile birlikte Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) mevzuatında finteklerin uzaktan kimlik tespitine (uzaktan müşteri edinimi) ilişkin beklenen değişiklik gerçekleştirilmiş oldu.

Konunun hukuki temeline bakacak olursak; MASAK Tebliğ No:19, finansal kuruluşların uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine dair düzenlemeler getiriyordu. Fintekler açısından, her ne kadar MASAK yükümlüsü olsalar da, uzaktan kimlik tespitine dair uymaları gerekenler MASAK Tebliğ No:19 kapsamında düzenlenmemişti. Bunun yanında finteklerin, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) düzenlemelerinde uzaktan müşteri edinimi mümkün hale gelmişti. Bu doğrultuda fintekler, her ne kadar TCMB düzenlemeleri olsa da, MASAK mevzuatında ilgili süreçler düzenlenmediğinden uzaktan müşteri edinimi gerçekleştiremiyordu.

MASAK mevzuatındaki son gelişmeyle birlikte, Tebliğ uyarınca finteklerin hem TCMB hem de MASAK mevzuatı anlamında uzaktan müşteri edinimi gerçekleştirebilmesinin önü açıldı. Böylece finteklere yönelik uzaktan müşteri edinimi açısından TCMB ile MASAK düzenlemeleri büyük oranda uyumlu hale gelmiş oldu.

Gelinen aşamada, artık fintekler de bankaların uzaktan kimlik tespiti ve devamındaki süreçler için tabi olduğu “Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ”de yer alan düzenlemelere uygun olarak bu süreçleri gerçekleştirebilecek.

İlgili Tebliğ’e buradan ulaşabilirsiniz.

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent