Silikon Vadisi Bankası İflas Etti

04.04.2023

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük bankaları arasında yer alan Silicon Valley Bank (Silikon Vadisi Bankası/SVB), finans dünyasının öncü ve güvenilir isimlerinden olmasına rağmen 10 Mart 2023’te gerçekleşen beklenmedik çöküşüyle dikkatleri üzere çekti. SVB’nin iflası, uzmanlar tarafından 2008 krizinden sonra ABD’deki en büyük kriz olarak ifade edilmekte.

SVB hem ABD’de hem dünyanın pek çok yerinde start-up ve teknoloji firmaları tarafından tercih edilmekle birlikte; ABD’de girişim sermayesi destekli şirketler tarafından fonlanan teknoloji girişimlerinin büyük çoğunluğuyla da çalışmaktaydı.

SVB’nin çöküş nedenlerinden kısaca bahsetmemiz gerekirse; Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faizleri artırmasıyla birlikte, yatırımcılar daha az risk alma eğiliminde oldular. Bu durum, SVB’nin en büyük müşteri portföyünü oluşturan teknoloji teşebbüsleri üzerinde büyük sorunlar yarattı, zira yatırımcılar daha fazla riskten kaçınmak istediler. 9 Mart 2023’te SVB, FED’in faiz artırım kararları sonucunda yatırım yaptığı ABD hazine tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin satışında, tahvillerin hızla değer kaybetmesi sebebiyle yaklaşık 1.8 milyar dolarlık bir kaybının oluştuğunu açıkladı. Bununla birlikte, SVB mevduatlarının yaklaşık olarak %97’sinin teminatsız mevduatlardan oluştuğu gerçeğinin yanına açıklanan kaybın yarattığı etki de eklenince yatırımcıların SVB’ye olan güveni ciddi ölçüde zarar gördü.

Tüm bu olumsuz gelişmeler neticesinde yatırımcılar, mevduatları için endişelenmeye başladı ve mevduat sahiplerinin mevduatlarını hızla SVB’den uzaklaştırması çöküşü de beraberinde getirdi. SVB’nin, Kaliforniya Finansal Koruma ve İnovasyon Dairesi tarafından kapatılmasının ardından Federal Mevduat Si̇gorta Kurumu (FDIC) SVB’ye kayyum olarak atandı.

Mevduat sahiplerinin durumlarına yönelik olarak FDIC’nin resmi internet sitesinde 12 Mart 2023’te bir açıklama yapıldı. İlgili açıklamada, tüm sigortalı mevduat sahiplerinin, en geç 13 Mart 2023 tarihi sabahına kadar sigortalı mevduat hesaplarına tam erişim imkanına sahip olacağı da ifade edildi.

Sonuç olarak, yaşanan bu kriz karşısında FED ve diğer yetkili kurumlar, bankacılık sistemine destek olabilmek ve piyasalardaki panik durumunun etkilerini azaltmak için kendilerini baskı altında hissettiler. Zira, SVB’nin iflası ile birlikte gerek yetkililer gerekse yatırımcılar diğer orta ölçekli bankaların da iflasa sürüklenebileceğine dair endişe duymaktalar. Bu doğrultuda, FED ve diğer yetkililer, tüm banka mevduatları için etkili bir teminat sistemi sağlayacakları yönünde istekli görünüyor. Bu duruma yönelik olarak atılan adımlardan biri de FED ile birlikte İngiltere, Japonya, Kanada, Avrupa ve İsviçre Merkez Bankaları’nın koordine olarak “doların likidite karşılığının artırılacağını” ortak bir açıklama yapmasıdır

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent