.tr Yapısındaki Alan Adlarında Yeni Dönem

21.09.2023

25 Ağustos’ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) “a.tr Yapısındaki Alan Adlarının Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar” ile “a.tr Yapısındaki Alan Adlarının Ücretleri” hakkındaki kararı (Karar) yayımlanmıştı. Kararın temel önemi, “a.tr” benzeri bir alan adı kullanılmak istenirse buna artık BTK tarafından (belirli kriterlere göre) imkân tanınacak olması.

Karar, “a.tr” yapısındaki alan adlarının tahsis işlemlerini ve sürece ilişkin uygulanacak usul ve esasları düzenliyor.

Halihazırda “gov.tr, com.tr, org.tr” vb. yapıdaki alan adlarının tahsisi gerçekleştirilebiliyordu. Bundan sonraki süreçte bu yapıdaki alan adlarına ek olarak “a.tr” (örneğin google.tr) yapısındaki alan adlarının da tahsisi gerçekleşebilecek.

Bu kapsamda; Karar uyarınca, “a.tr” yapısındaki alan adlarının tahsisine ilişkin önemli düzenlemeleri aşağıda özetledik.

  • Karar’la “.tr” uzantılı alan adlarının tahsisinde önceliklendirme sırası belirlendi. Önceliklendirme esnasında üç farklı kategoride tahsis süreçleri yürütülecek. Bu kategoriler şu şekilde:

1. Kategori: İlk tahsis işlemlerinde sırasıyla, kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait kuruluşların yürürlük tarihinde tahsisli olan alan adlarına öncelik verilecek. BTK’nın internet sitesinde sürecin tamamlandığına ilişkin duyuru yapılmasının ardından 2. kategori kapsamındaki tahsis işlemlerine geçiş yapılacak.

2. Kategori: “org.tr” uzantılı alan adlarına sahip kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarına, kamuya yararlı dernekler ve vakıflar ile işçi ve işveren meslek kuruluşlarına öncelik verilecek. BTK’nın internet sitesinde sürecin tamamlandığına ilişkin duyuru yapılmasının ardından 3. kategori kapsamındaki tahsis işlemlerine geçiş yapılacak.

3. Kategori: Bu kategoride, uzantı bazlı alan adı sahiplerine öncelik tanınıyor. “kep.tr”, “av.tr”, “dr.tr”, “com.tr”, “org.tr”, “net.tr”, “gen.tr”, “web.tr”, “name.tr”, “info.tr”, “tv.tr”, “bbs.tr”, “tel.tr” uzantılı alan adlarına sahip olanlara öncelik verilecek.

  • Talep toplama süresi, BTK’nın internet sitesinde uzantı bazlı alan adı sahipliği önceliği uygulanacağına ilişkin duyurunun yapılmasından itibaren 3 ay olacak ve başvurular talep toplama sürecinde yapılacak.
  • Yukarıdaki kategorilere ilişkin tahsis süreçlerinin tamamlanmasından sonra, “a.tr” yapısındaki alan adları için “ilk gelen ilk alır” kuralı uygulanacak.

“a.tr” yapısındaki alan adlarının tahsisine ilişkin  usul ve esaslar, 14.09.2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Yukarıda bahsettiğimiz duyurular henüz yayımlanmamakla birlikte, BTK’nın yakın zamanda konuya ilişkin bir duyuru veya açıklama yapması bekleniyor. Zamanlamalar duyurularla belirlendiği için konuya ilişkin gelişmelerin takip edilmesi kritik.

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent