MASAK Mevzuatında Değişiklikler

10.07.2023

Contents

Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin önlenmesine ilişkin mevzuatta çeşitli değişiklikler yapıldı. Değişiklikleri aşağıda kısaca özetledik.

Elektronik Tebligat Sistemine İlişkin Değişiklikler

5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’da (Kanun) Malî Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) tarafından belirlenen yükümlülere yapılacak tebligatların elektronik ortamda tebliğ edilebileceği ve tebligata elektronik ortamda cevap verilmesinin istenebileceği düzenlenmişti.

Bu yetkiye istinaden, MASAK tarafından yayımlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı Elektronik Tebligat Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) uyarınca; Kanun kapsamında yapılacak tebligatların elektronik ortamda yapılmasının esas olduğu MASAK yükümlüleri sıralanmıştı. 27 Mayıs tarihli Resmî Gazete ile Yönetmelik’te değişiklik yapılarak bu yükümlülere “tasarruf finansman şirketleri” ile “ödeme ve elektronik para kuruluşları” da eklendi. Bu kapsamda bu kuruluşların kendilerine MASAK tarafından elektronik tebligat yapılabilmesi için MASAK tarafından oluşturulan sistemde hesap açmaları gerekiyor.

Yönetmelik yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmekle birlikte, bu kuruluşların hesap açma yükümlülüğünü en geç 1 Ağustos 2023 tarihine kadar tamamlamaları gerektiği düzenlendi. Yönetmelik’te gerçekleştirilen değişikliklerin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Uyum Görevlisi Atanmasına İlişkin Değişiklikler

Kanun uyarınca MASAK’ın belirlediği yükümlüler, Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik’teki (Uyum Yönetmeliği) düzenlemelere uymakla yükümlü.

Uyum Yönetmeliği kapsamındaki uyum görevlisi atamakla yükümlü olan yükümlüler tarafından atanacak uyum görevlisi yardımcısı için Uyum Yönetmeliği’nde belirtilen birtakım şartların 1 Haziran 2023 tarihine kadar aranmayacağı düzenlenmişti. Bu şartlar ise Uyum Yönetmeliği’nde belirtilen yükümlülerden herhangi birisi nezdinde idareci, uzman veya denetim görevlerinde veya Kanun’da belirtilen denetim elemanlığı görevlerinde ya da MASAK nezdinde idareci veya uzman görevlerinde en az beş yıl süreyle çalışmış olmak şartlarıydı.

27 Mayıs 2023 tarihli Resmî Gazete ile Uyum Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen değişiklik uyarınca uyum görevlisi yardımcısına ilişkin bu şartlar 1 Haziran 2024 tarihine kadar aranmayacak. Başka deyişle, ilgili hükümlerin uygulanması 1 yıl süreyle ertelendi.

Uyum Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen değişikliklerin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.


Tagged withGökçe, Yağmur Yollu, Elif Aksöz, FintechMASAK

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent