Ödeme Mevzuatında Güncel Gelişme: Dijital Cüzdan Hizmetleri ve Geçit Hükümlerine Uyum Süresi Uzatıldı

02.10.2024

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Yönetmelik) ve Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ) 7 Ekim 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştı.

Yönetmelik’te "dijital cüzdan" hizmeti mevzuatta ilk kez tanımlanmış, dijital cüzdan hizmetinin sunulmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmişti.

Bu doğrultuda dijital cüzdan, müşterinin tanımladığı ödeme hesabına veya ödeme aracına ilişkin bilgilerin saklandığı, bir elektronik cihaz, çevrim içi hizmet veya uygulama olarak sunulan ve müşteriye, bu bilgileri kullanarak ödeme işlemi gerçekleştirme imkânı sağlayan ödeme aracı olarak tanımlanmıştı. Ayrıca Yönetmelik’te dijital cüzdan hizmetlerini sunanların 7 Ekim 2024 tarihine kadar lisans alması ve/veya uyum sağlaması öngörülmüştü.

Yönetmelik ve Tebliğ’de bir başka uyum süresi öngörülen düzenleme de “geçit hükümlerine” dairdi. Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının geçit hükümleriyle uyumlu hale gelmesi için nezdinde ödeme hesabı bulunduran diğer ödeme hizmet sağlayıcıların, banka ödeme sistemlerinde gerçekleştirilen hesaba ödeme işlemleri açısından toplam adedine göre ilk on katılımcı arasında yer alan ödeme hizmeti sağlayıcılarının 7 Ekim 2024 tarihine kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi öngörülmüştü.

Gelinen aşamada, uyum sürelerinde güncelleme gerçekleşti. 28 Eylül 2024’te yayımlanan Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Değişiklik Yönetmeliği) ile Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri İle Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Değişiklik Tebliği) ile dijital cüzdan faaliyetlerine ve geçit hükümlerine yönelik uyum süreleri uzatıldı.

Geçit hükümlerine dair; Değişiklik Yönetmeliği ve Değişiklik Tebliği uyarınca, nezdinde ödeme hesabı bulunduran ve uyum süresi dolmamış olan ödeme hizmeti sağlayıcılarının geçit hükümleriyle uyumlu hale gelmesi son tarih 31 Mart 2025 olarak güncellendi.

Dijital cüzdan hizmetlerine dair ise; Yönetmelik’e göre yürürlük tarihinden önce dijital cüzdan hizmeti sunmakta olup ödeme veya elektronik para kuruluşu kategorisine dahil edilebilen ancak faaliyet izni bulunmayanların, lisans alması ve/veya mevzuata uyum sağlaması için son tarih 7 Nisan 2025 olarak güncellendi.

Değişiklik Yönetmeliği’ne buradan; Değişiklik Tebliği’ne ise buradan ulaşabilirsiniz.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent