AB Dijital Kimlik Cüzdanı Çıkıyor

11.12.2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasında müzakere edilen ve akıllı telefonlarda kullanılabilecek dijital cüzdanların düzenlenmesine ilişkin regülasyona dair anlaşmanın sağlandığını 8 Kasım’da duyurdu.

Dijital kimlikler için mevcut olan ve sınır ötesi yasal çerçeveyi oluşturan eIDAS Yönetmeliği, AB Dijital Kimlik Cüzdanı’na (Cüzdan) yönelik regülasyonun da yasal çerçevesini oluşturuyor. İlgili düzenlemeyle birlikte AB vatandaşları, Cüzdan’dan başka kimlik doğrulama yöntemleri kullanılmadan Avrupa›da kamu hizmetlerine ve özel çevrimiçi hizmetlere erişebilecek. Buna ek olarak, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında belirlenen “Çok Büyük Çevrimiçi Platformlar” (Amazon, Facebook gibi) ve kullanıcılarının kimliğini doğrulama yükümlülüğü olan sağlayıcılar da kişilerin Cüzdan’ını kabul etmekle yükümlü olacak.

Ayrıca Cüzdan, kullanıcıların dijital kimliklerini güvenli bir şekilde saklamakla birlikte banka hesapları açmasına, ödeme yapmasına ve mobil ehliyet, tıbbi reçete, mesleki sertifika veya seyahat bileti gibi dijital belgeleri saklamasına da olanak tanıyacak.

Cüzdan’a ilişkin düzenleme Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler tarafından resmen onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

İlgili AB Konseyi duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz (yalnızca İngilizcesi mevcut).

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent