BTK’dan Güncel Karar: İnternet/TV ve Sabit Telefon Aboneliklerinde Teyit Zorunluluğu

31.10.2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), elektronik haberleşme hizmeti almak isteyen tüketicilere eksik, hatalı ve yanıltıcı bilgiler verilerek tüketicilerin mağdur edilmesini engellemek amacıyla, yeni aboneliklere yönelik düzenleme getirdi. Bu kapsamda; 13.09.2023’te “İnternet/TV ve Sabit Telefon Hizmetlerine İlişkin Bireysel Yeni Abonelik Tesisi Öncesinde Teyit İşlemleri Yapılması Hakkında Usul ve Esaslar” (Karar) BTK’nın resmi sitesinde yayımlandı.

İlgili Karar; internet servis sağlayıcılığı, uydu ve kablo TV hizmeti, kablolu yayın hizmeti ve uydu platform hizmeti yetkilendirmesiyle sunulan ve işletmeci değişikliği içermeyen internet/TV ve varsa bu hizmetlerin yanında sabit telefon hizmetlerini sağlayan işletmecileri kapsıyor. Bununla birlikte, münhasıran sabit telefon hizmetlerine yönelik bireysel yeni abonelikler kapsam dahilinde değil.

Karar’ın yürürlüğe girmesiyle birlikte, yeni abonelik süreçlerinde tüketiciden teyit alınması zorunlu hale geldi. Bununla birlikte Karar’da, tüketicilere yeni abonelik tesisi sürecinde ilk olarak bir teyit araması yapılması gerektiği; sonrasında aynı işletmeci tarafından daha önce tüketiciyle iletişime geçilmediği durumda abonelik tesis edilebileceği; eğer iletişime geçildiyse bunun işletmeci tarafından ispat edilmesi gerektiği düzenleniyor.

Karar uyarınca; teyit araması yapılmaması, teyit aramasına yanıt verilmemesi, teyit aramasında belirlenen içerikte bilgilendirme yapılmaması veya tüketici tarafından onay verilmemesi durumunda yeni abonelik tesisi süreci başlatılamayacak. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Karar kapsamındaki işletmelerin bu süreye kadar gerekli düzenlemeleri yapması önem arz ediyor.

BTK tarafından yayımlanan Karar’ın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent