Fintek Ekosisteminde Güncel Gelişmeler

14.08.2023

Fintekler, finans sektöründeki önemini her geçen gün artırıyor. Türk yetkili otoriteleri tarafından da yakından takip edilen bu gelişmeler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nı (TCMB) tekrar harekete geçirdi. TCMB tarafından, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve faaliyetleri ile ihracına ilişkin usul ve esasları düzenleyen mevzuata uyum tarihine dair değişiklikler yayımlandı. 29 Nisan 2023 tarihli bu düzenleme uyarınca ödeme ve elektronik para kuruluşlarının 30 Haziran 2023 tarihine kadar yerine getirmesi gereken yükümlülükler düzenlenmişti.

Konuya ilişkin son gelişmeyse geçtiğimiz Haziran ayı içerisinde gerçekleşti ve TCMB tarafından ödeme ve elektronik para kuruluşlarını ilgilendiren uyum tarihine ilişkin düzenlemede değişiklik yapıldı. 27 Haziran 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Değişiklik Yönetmeliği) ile Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in (Değişiklik Tebliği) geçiş hükümlerinin yer aldığı geçici 1. maddelerinde değişiklik yapılarak bazı yükümlülüklere uyumluluk süresi 30 Haziran 2023 tarihinden 30 Eylül 2023 tarihine uzatıldı.

Değişiklik Yönetmeliği uyarınca, 30 Eylül 2023 tarihine kadar yerine getirilmesi gereken yükümlülükler aşağıdaki gibi:

  • Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında olmayan hizmetler ve bu hizmetleri sunan tüzel kişilerin, ödeme ve elektronik para karşılığı toplanan fonlarının korunmasını düzenleyen maddeleri hariç geri kalan maddelere uyumlu hale gelmesi gerekmekte.
  • 1 Aralık 2021’den itibaren nezdinde ödeme hesabı bulunduran ve 2020 yılı içerisinde Banka Ödeme Sistemleri’nde gerçekleştirilen işlemlere yönelik toplam adedine göre ilk on katılımcı arasında yer alan ödeme hizmeti sağlayıcılarının, Bankalararası Kart Merkezi A.Ş.’ye bağlanıp gerekli altyapıyı sağlaması gerekmekte.
  • Teknik gereklilikleri belirlenmiş veri paylaşım servisleri hizmetlerinin standart olmayan servisler kullanılarak da verilmesine devam edilebilme imkânı getirilmiş durumda.
  • 1 Aralık 2021’ten önce faaliyet izni başvurusunda bulunarak faaliyet izni verilen kişilerin, bilgi sistemlerinin yönetimi ve denetimine ilişkin TCMB tarafından yapılacak düzenlemelerde yer alan hükümlere uyumlu olması gerektiği düzenlenmiş durumda.

Bir diğer düzenleme olan Değişiklik Tebliği uyarınca, 30 Eylül 2023 tarihine kadar yerine getirmesi gereken yükümlülükler ise aşağıdaki şekilde:

  • 1 Aralık 2021’den itibaren nezdinde ödeme hesabı bulunduran ve Banka Ödeme Sistemlerinde 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilen hesaba ödeme işlemleri açısından, toplam adedine göre ilk on katılımcı arasında yer alan ödeme hizmeti sağlayıcılarının, BKM API Geçidi’ne bağlanarak gerekli altyapıyı sağlaması gerekmekte.
  • Yukarıdakine benzer şekilde, teknik gereklilikleri belirlenmiş veri paylaşım servisleri hizmetlerinin standart olmayan servisler kullanılarak da verilmesine devam edebilme imkânı getirilmiş durumda.

Değişiklik Yönetmeliği’nin tam metnine buradan, Değişiklik Tebliği’nin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.


Tagged withGökçe, Görkem GökçeYağmur Yollu, Fintech

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent