TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda değiştirilerek kabul edilen Kanun Teklifi ile Bilişim Sektörünün Teknopark Kazançlarına Yönelik Vergi İstisnaları ve Ar-Ge Teşvikleri Korundu

24.07.2024

16 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan “Vergi Kanunlarında ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” (“Kanun Teklifi”), 18 Temmuz 2024 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Kanun Teklifi’nin kısa süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşması beklenmektedir.

Kanun Teklifi ile başlangıçta tüm kurumlar vergisi mükelleflerinin, mevcut indirim ve istisnalardan yararlanmaksızın asgari %10 oranında kurumlar vergisi ödemesi öngörülmekteydi. Bu düzenlemenin gerekçesi, Türkiye’de genel kurumlar vergisi oranının %25 olmasına rağmen, istisna ve indirimler nedeniyle özellikle büyük ölçekli işletmelerde efektif vergi oranının %10’un altında kaldığı tespitiydi.

Bu düzenleme, tüm istisnaları ve indirimleri dikkate almaksızın ticari bilanço kârı üzerinden kurumlar vergisi mükelleflerinin asgari %10 oranında Yurtiçi Asgari Kurumlar Vergisi ödemesi anlamına gelmekteydi. Ancak, bu durum Teknokentlerde faaliyet gösteren veya AR-GE ve tasarım merkezi niteliğine sahip bilişim sektörü firmalarının mevcut kurumlar vergisi istisnalarını kaybetmelerine ve kazançları üzerinden %10 oranında kurumlar vergisi ödemelerine yol açacaktı.

Bu nedenle, Kanun Teklifi’nin 18 Temmuz’daki Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında, bilişim sektörünün bu yeni vergi düzenlemesinden olumsuz etkilenmemesi için bir değişiklik önergesi sunuldu ve kabul edildi. Bu değişiklik ile (i) 4691 sayılı Kanun çerçevesinde Teknoloji Geliştirme bölgelerinde yapılan AR-GE faaliyetlerinden elde edilen kazançların ve (ii) 5746 sayılı Kanun çerçevesinde, AR-GE ve tasarım merkezlerinde gerçekleştirilen AR-GE, yenilik ve tasarım harcaması indirimlerinin Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi matrahından indirilmesi, bir başka ifadeyle, bu kazanç ve indirimlerin vergiye tabi tutulmaması düzenlendi.

Sonuç olarak, Teknokentlerde faaliyet gösteren ve kazanç istisnasından yararlanan firmalar ile AR-GE ve tasarım merkezi kazançları indiriminden yararlanan firmalar, kurumlar vergisi açısından mevcut durumlarını koruyacaklardır.

Konuyla ilgili detaylı bilgi edinmek ve uyum sürecinde profesyonel destek almak için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Kanun Teklifi metnine aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent