SPK, Kripto Varlıklara İlişkin Yeni İlke Kararını Yayımladı; NFT, P2P'ler ve Staking'e İlişkin Kurallar Belirlendi

20.09.2024

SPK, 2024/48 sayılı bülteni ile kripto alanındaki yeni ilke kararını yayımladı.

Müşteri emirleri sadece platformların bildirdiği internet siteleri, mobil uygulamalar veya kayıtlı telefonlar üzerinden alınmalıdır. Diğer yollar izinsiz faaliyet sayılacaktır.

Whatsapp, Telegram gibi sosyal medya platformları üzerinden müşteri emirleri alınması yasaklanmıştır.

NFT ile sadece sanal oyunlarda kullanılan varlıklar Kanun kapsamı dışında bırakılmıştır. Faaliyette Bulunanlar Listesi'ndeki platformlar'ın bu varlıkları listelediklerinde uyarı koyması ve SPK'ya bildirmeleri gerekmektedir.

P2P pazar yerlerinde kendi adına fakat başkası hesabına ticari amaçla düzenli işlem yapılması izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı olarak kabul edilebileceğinden bu faaliyetlerin 08.11.2024'e kadar sonlandırılması gerektiği belirtilmiştir.

Getiri vaadi içeren (Staking) veya belirli kripto varlıklara yatırım yönlendiren promosyon kampanyaları yasaklanmıştır. Bu kampanyalar 15 gün içinde sonlandırılmalıdır.

Ödünç kripto varlık işlemleri, kredi verilmesi sonucunu doğuracak işlemler ve kaldıraçlı işlemler yasaklanmıştır.

Müşterilere ait nakitlerin bankalarda tutulmasının zorunlu olduğu hatırlatılıp; müşteri adına açılacak hesapların başka amaçla kullanılamayacağı vurgulanmıştır.

Platformların, müşterilerin nakit transferlerini yalnızca yetkili bankalar veya kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirmesi getirdiği hatırlatılmıştır.

Müşterilerden elden nakit alımı veya teslimi gibi işlemler yasaklanmıştır.

Emirlerin log kayıtlarının zaman damgalı şekilde saklanması için gerekli altyapının kurulması ve kayıtların 08.11.2024 tarihinden itibaren bu şekilde tutulması zorunlu hale getirilmiştir.

Platformların reklam, ilan ve duyurularında objektif olmaları, yanıltıcı bilgi kullanmamaları zorunlu hale getirilmiştir.

Sadece likidite sağlamak üzere fiyat veren ve işlem gerçekleştiren kuruluşların faaliyetleri platform faaliyeti olarak değerlendirilmemiştir.

Diğer kurum ve kuruluşların yetki ve düzenleme alanına giren konular (emtia, gayrimenkul vb.) kapsamındaki faaliyetlerinbu kurum ve kuruluşların düzenlemelerine uygun olarak yürütülmesi gerektiği vurgulanıp, bu kripto varlıkların platformlarda listelenmesi yasaklanmıştır. Bu durum sermaye piyasası araçları bakımından da kabul edilmiş ve bu varlıklara dayalı sepet yapma yasaklamıştır.

Platformların, Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) veri transferi için gerekli teknik altyapıyı sağlayarak, entegrasyon takvimine uymaları gerektiği hatırlatılmıştır.

Platformların sadece kendi cüzdanlarındaki kripto varlıklar kadar satış yapabilecekleri ve işlemlerde varlıkların ilgili hesaplarda bulunmasının sağlanması gerektiği belirtilmiştir.

Kripto varlıklar müşterilerin cüzdanlarında saklanmıyorsa, platformların 08.11.2024’e kadar cüzdan anahtarlarının kontrolünü sağlaması gerektiği belirtilmiştir.

İlke Kararı: https://lnkd.in/eqUDRqq9

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent