Stablecoin Yasa Tasarısı Yayımlandı: Stablecoin Şirketlerine Yaptırımlar Öngörülüyor

24.04.2023

Contents

ABD Temsilciler Meclisi, 14 Nisan’da stablecoinler için gözetim ve denetim önlemleri içeren bir yasa tasarısı yayımladı.[1] Tasarı; Federal Rezerv’in, banka dışı stablecoinlerden sorumlu olmasını, Fiat desteği olmayan yeni sabit paralara geçici süre ile yasak getirilmesini ve hükümet ile uyumlu çalışabilirlik standartlarının geliştirilmesini öngörüyor. Tasarı aynı zamanda FED’i, dijital dolar üzerinde çalışmaya yönlendiriyor.[2] Tasarının yasalaşması halinde, stablecoin ihraç edenlerin kayıt yaptırmaması durumunda beş yıla kadar hapis ve 1 milyon dolar para cezası gibi yaptırımlar da öngörülüyor.

Stablecoinler, değerlerini güvenilir bir varlığa bağlayarak fiyat dalgalanmalarını önlemeyi amaçlayan bir kripto para türüdür. Bağlı oldukları varlığı güvenli bir yerde, genellikle bir bankada saklarlar ve yedekte tutulan ve saklanan para stablecoin için teminat görevi görür.

Stablecoin ile ilgili hazırladığımız makalemizi buradan inceleyebilirsiniz.

Federal Rezerv Banka Dışı Stablecoinleri Denetleyecek, Kredi Kuruluşları ve Bankalardan Onay Alınması Gerekecek

Tasarı, Circle ve Tether gibi banka dışı stablecoinlerin denetlenmesini ve kendi stablecoinlerini çıkarmak isteyen şirketlerin onaylanması için Federal Rezerv’in görevlendirilmesini içeriyor.[3] Şirketin merkezi nerede olursa olsun, ABD'de iş yapmak isteyen herhangi bir ihraççının kayıt yaptırmasını öngören tasarıda, kayıt yaptırmayanlar ise beş yıla kadar hapis ve 1 milyon dolar para cezasıyla cezalandırılabilecek.

Eğer taslak onaylanırsa stablecoin şirketlerinin, mali düzenleyici kurumlar arasında yer alan Ulusal Kredi Birliği İdaresi (NCUA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) veya Para Birimi Denetçisi Ofisi (OCC) tarafından onaylanması gerekecek.[4] Bu onay süreci, şirketlerin finansal sağlamlıklarını ve tüketicilerin güvenliğini sağlamak için gerekli olacak.

Fiat Desteği Olmayan Stablecoinlere İki Yıllık Geçici Yasak

Tasarı metni; Federal Rezerv’e banka dışı stablecoinleri denetleme yetkisi verilmesi, Fiat desteği olmayan stablecoinlere iki yıllık geçici bir yasak getirilmesi [5] ve hükümetin birlikte çalışabilirlik standartlarını belirleme yetkisine sahip olması dahil olmak üzere birkaç önemli önlemin altını çiziyor.

Ayrıca tasarının yasallaşması ile bankacılık düzenleyicileri ve Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü gibi kurumlar, yerel stablecoinlerin satın alınmasını kolaylaştırmak amacı ile kullanıcıların farklı ödeme sistemleri arasında takas ve ödeme yapabilmeleri için gerek teknik gerekse yasal özelliklerin belirlenmesini sağlayarak çeşitli standartlar belirleyebilecekler.

FED, Dijital Doların Potansiyel Etkilerini İnceleyecek

Tasarı ayrıca Federal Rezerv’in, merkez bankası tarafından çıkarılan dijital doların etkilerini incelemesini de öngörüyor. FED halihazırda dijital dolar çıkarıp çıkarmama konusunu tartışırken; tasarı ile birlikte dijital doların geliştirilme aşamasında, para politikası, finansal istikrar ve bireyler için gizlilik üzerindeki potansiyel etkiler gibi belirli odak alanlarını inceleyip düzenlemek ile görevlendirilecek.

Türkiye'nin Yasal Çerçevesinden Stablecoinler: Belirsizlikler ve Elektronik Para ile Olası Bağlantılar

Türkiye'de stablecoinlere ilişkin yasal çerçeve, bu coinlere özel bir düzenleme bulunmaması nedeniyle belirsizliğini korumaktadır. Ancak literatür, stablecoinlerin işlevsellik açısından elektronik para ile benzerlikler taşıdığına işaret etmektedir. Stablecoinlerin hukuki niteliği, hangi varlığa sabitlendiklerine bağlı olarak değişebilecektir. Buna ek olarak, yakın zamanda kabul edilen ve Türk hukukuna rehberlik eden Regulation on Markets in Crypto-assets (MiCA), belirli koşulları yerine getiren stablecoinlerin, elektronik paralar ile bağdaştırılabileceğini belirtmektedir. Yine de stablecoinlerin Türk hukuku kapsamında elektronik para olarak kabul edilmesi için 6493 sayılı Kanun da dahil olmak üzere özel yasal düzenlemelerin oluşturulması gerekmektedir.

Stablecoinler, finans sektöründe büyük ilgi görmüştür. Bununla birlikte, her yeni teknolojide olduğu gibi, kötüye kullanım ve suistimali önlemek için net bir yasal çerçeveye sahip olmak çok önemlidir. Türkiye'deki mevcut yasal durum, stablecoinlerin yasal tanımında ve ilgili düzenlemelerde netlik ihtiyacını vurgulamaktadır.

Sonuç

ABD Temsilciler Meclisi tarafından yayımlanan stablecoin tasarısı, stablecoinlerin düzenlenmesi ve tüketiciler için güvenliğinin sağlanması yönünde önemli bir adımdır.

Genel olarak stablecoinlerin düzenlenmesi; hükümetler, finans kurumları ve teknoloji şirketleri arasında iş birliği gerektiren karmaşık bir konudur. Stablecoinler finans sektöründe devrim yaratma potansiyeline sahip olsa da kötüye kullanım ve istismarı önlemek için net bir yasal çerçeveye sahip olmak önemlidir. ABD Temsilciler Meclisi tarafından önerilen stablecoin yasa tasarısı doğru yönde atılmış bir adımdır ve önümüzdeki yıllarda diğer ülkelerin ve yargı alanlarının bu konuya nasıl tepki vereceğini görmek ilginç olacaktır.


Kaynakça

  • 1STSESSION, 1. (2023, Nisan 14). DISCUSSION DRAFT. ABD. https://docs.house.gov/meetings/BA/BA21/20230419/115753/BILLS-118pih-Toproviderequirementsforpaymentstablecoinissuersresearchonadigitaldollarandforotherpurposes.pdf adresinden alındı
  • BİLGİLİ, F., & CENGİL, F. (2022). Blockchain ve Kripto Para Hukuku. Dora Yayınları.
  • Chip. (2023, Nisan 17). Chip Web Sitesi: https://www.chip.com.tr/haber/abdde-stablecoinler-icin-yeni-yasa-tasarisi_157061.html adresinden alındı
  • De, N. (2023, Nisan 15). Coindesk. Coindesk Web Sitesi: https://www.coindesk.com/policy/2023/04/15/us-house-committee-publishes-draft-stablecoin-bill/ adresinden alındı Financial Services Comitee. (2023, Nisan 19).
  • Financial Services Comitee Web Sitesi: https://financialservices.house.gov/calendar/eventsingle.aspx?EventID=408691 adresinden alındı
  • PERÇİN, Ö. (2021). Sorularla Fintek: Elektronik Para Kuruluşları ve Ödeme Kuruluşları - Açık Bankacılık-Kriptopara Ve Kriptopara Alım Satım Platformları (1. b.). Onikilevha.
  • PEREIRA, A. P. (2023, Nisan 15). Cointelegraph. Cointelegraph Web Sitesi: https://cointelegraph.com/news/u-s-congress-to-introduce-new-draft-bill-for-stablecoins adresinden alındı
  • Wilhelm, C. (2023, Nisan 15). theblock. theblock Web Sitesi: https://www.theblock.co/post/226575/new-stablecoins-bill-draft-introduced-house-of-representatives adresinden alındı

[1] (1STSESSION, 2023)

[2] (PEREIRA, 2023)

[3] (De, 2023)

[4] (Chip, 2023)

[5] (Wilhelm, 2023


Tagged with: Kripto Para, Blok Zinciri, Kripto Varlık, Stablecoin, CBC Law, Cemal Araalan, Alp Mete Sirin

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent