Lawyers Cemal Araalan

Cemal Araalan

Cemal Araalan

CBC Law Firm

Cemal is a dispute & corporate lawyer with a focus on IT Law practice. He has more than 15 years of experience representing Turkish and multinational corporations in high-profile dispute resolution matters (both arbitration and local litigation) and as well as daily corporate issues including a wide range of compliance matters. His main focus areas include white-collar crimes, construction disputes, and conflicts arising from the liability of board members, high-profile IT&IP disputes, employment issues, energy disputes concerning both commercial and administrative law perspectives, competition investigations, and media & telecommunications law.

Besides that, his daily corporate advice boasts different market-leading corporate clients in industries such as gaming, electronics, telecommunication, stationery, fertilizers, pharmaceuticals, medical devices, media and advertising, aviation, insurance, reinsurance, construction, energy, and confectionery.

While Cemal has been involved in many blockchain-related projects, he has also consulted crypto assets service providers, decentralized autonomous organizations, initial coin offerings, and metaverse platforms for shaping their legal strategies. He is the author of numerous peer-reviewed articles on different aspects of blockchain technology in leading publications, and he has attended many academic symposiums and given speeches as a keynote speaker.


Practice Areas & Work Department

IT Law

Fintech

Litigation

Employment

 

Languages

English

Turkish

 

Memberships

Istanbul Bar Association

IT Law Commission of Istanbul Bar Association

Turkish Information Association (TBD),

Information & Technology Law Association

Sodimer

Türkiye Metaverse Platformu

Regulatory Developments and Potential Outcomes: Examination of The Draft Amendments Regarding the Regulation of Crypto Assets and Crypto Asset Service Providers in Turkey's Capital Markets Law

The increasing scope of transactions involving cryptographic assets has reached significant economic dimensions. As a result, governments have proactively adopted a multifaceted approach, accelerating their efforts to establish comprehensive regulatory frameworks in this field. Initially, many governments perceived crypto assets as potential tools for money laundering and financing terrorism, thereby viewing them as a threat to national security. However, as the inherent benefits of these assets, built on blockchain technology, became apparent to governments, a paradigm shift took place.

15.06.2023

Stablecoin Yasa Tasarısı Yayımlandı: Stablecoin Şirketlerine Yaptırımlar Öngörülüyor

ABD Temsilciler Meclisi, 14 Nisan’da stablecoinler için gözetim ve denetim önlemleri içeren bir yasa tasarısı yayımladı. Tasarı; Federal Rezerv’in, banka dışı stablecoinlerden sorumlu olmasını, Fiat desteği olmayan yeni sabit paralara geçici süre ile yasak getirilmesini ve hükümet ile uyumlu çalışabilirlik standartlarının geliştirilmesini öngörüyor.

24.04.2023

Draft Stablecoin Bill Published: Stablecoin Companies Facing Sanctions

On April 14, the US House Committee introduced a bill aimed at overseeing and regulating stablecoins. The Bill designates the Federal Reserve as responsible for non-bank stablecoins and mandates a temporary ban on new non-fiat-backed stablecoins, while also developing compatibility standards with the government.

20.04.2023

Türk Hukukunda Kripto Varlıkların Eşya Niteliği

Kripto varlıkların yatırım unsuru olarak kullanılmaya başlanması ve ciddi değerlemelere konu olması bu varlıkların hukuk düzeni tarafından tanınmasını gerekli kılmaktadır.

17.04.2023

Property Nature of Crypto-Assets under Turkish Law

The increasing use of crypto-assets as an instrument of investment and their significant valuation requires the recognition of these assets by the legal systems.

10.04.2023

Blokzincir Karşısında Devletlerin Hazırlıkları: Merkez Bankası Dijital Para Birimleri

Dijital para, elektronik bir biçimde var olan ve fiziksel bir biçime dönüşmeyen para birimleridir. Dijital para, devlet tarafından garanti edilirken, kripto para böyle bir garantiye sahip değildir. Dijital para birimlerinin en büyük avantajlarından biri transferlerin ucuz ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesidir. Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) kavramı, birçok ülkenin yeni bir para birimi çalışmasıdır. CBDC'ler, perakende ve toptan olmak üzere iki türde geliştirilmiştir. Dijital para birimleri, MASAK ve SPK mevzuatı gibi çeşitli düzenlemelere tabidir. CBDC'lerin dezavantajlarından biri, devletin izin verdiği işlem türlerine kısıtlama koyabilmesidir. Farklı ülkeler, resmi para birimlerinin dijital versiyonlarını geliştirmeye başlamışlardır.

27.01.2023

Merkeziyetsiz ve Özerk Olan DAO'lar için Bir İlk: Ooki Davası

DAO'lar, merkeziyetsiz yapıları sayesinde yüz yüze görüşmeden ve yasal belgeleri imzalamadan bir ürünü hızlıca oluşturabilen benzersiz organizasyon yapılarıdır. Blok zinciri teknolojisi ile oluşturulan DAO'lar, geleneksel organizasyonlardan daha hızlı bir şekilde ölçeklenebilirler. Ancak Ooki Davası, blok zinciri teknolojisi ile geliştirilen ve merkezi olmayan bir dijital organizasyona açılan ilk dava olması nedeniyle büyük bir önem taşımaktadır. Bu dava, DAO'ların yanı sıra yatırımcılar, kullanıcılar ve geliştiricileri de etkileyecektir. DAO'lar, regülasyon çalışmalarının yoğun olduğu ABD gibi ülkelerde, kurumların düzenlemelerini dikkate alarak işleyiş biçimlerini şekillendirmeli ve kullanıcılarına sundukları işlemleri herkese açık bir şekilde internet sitesinde yayımlamalıdır. Aksi halde hukuki sorumlulukları doğabilir.

13.01.2023

Dijital Dünyanın Stabil Değişim Araçları: Stablecoin

Kripto varlıklar, geleneksel finans sistemine alternatif olarak ortaya çıkmış ve düzenleyicilerin dikkatini çekmiştir. Stablecoinler, itibari paraya dayanan kripto varlık türleri arasında yatırımcılar tarafından güvenilir bulunmaktadır. Bu nedenle, blokzincir teknolojisiyle geliştirilen stablecoinler, devletlerin dikkatini çekmiş ve merkez bankası para birimlerinin oluşumuna ilham vermiştir. Merkez bankası para birimleri, çalışanların ödemelerini gerçekleştirmek için yasal ödeme aracı olarak kullanabileceği, devlet desteğine sahip bir finans aracı yaratmaktadır. Stablecoinlerin gelecekte daha yaygın bir şekilde kullanılabilmesi için düzenleyici önlemler alınması gerekmektedir.

02.01.2023
Load More
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent