MASAK Mevzuatı Değişiklikleri ve Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılarına Getirilen Ek Yükümlülükler

31.12.2024

Contents

25.12.2024 tarihli ve 32763 sayılı Resmî Gazete’de Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”) yayımlanmıştır. Değişiklik Yönetmeliği ile 10.12.2007 tarihli ve 2007/13012 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürülüğe konulan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) hükümlerinde değişiklik ve ekleme yapılmak suretiyle, suç gelirlerinin aklanması mevzuatı kapsamında önemli düzenlemeler gerçekleştirilmiş, elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına ek yükümlülükler getirilmiştir.

İşbu bilgi notumuzda; Değişiklik Yönetmeliği ile Yönetmelikte yapılan önemli değişiklikler ve getirilen yenilikler, ayrı başlıklar halinde ele alınacaktır.

A. YÖNETİCİ ÖZETİ

Aşağıda ayrıntılı olarak açıklayacağımız üzere, mevzuat değişikliği ile getirilen değişiklikler ile birlikte;

(i)        Orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar[1], elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları ile gerçekleştirdiği işlemlerle sınırlı olarak, 25.02.2025 tarihinden itibaren MASAK mevzuatı yükümlüsü kılınmıştır.

(ii)     Orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar 25.03.2025 tarihine kadar uyum görevlisi ataması gerekmektedir.

(iii)  Orta, büyük ve çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların, 25.04.2025 tarihine kadar, elektronik ticaret hizmet sağlayıcılara (“ETHS”) kimlik tespitinin yapılması amacıyla ulaşması için gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.

(iv)  Orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların kimlik tespiti konusunda değişen hükümler göz önünde bulundurularak, teyit mekanizmalarının yeni düzenlemeye (Ad-Soyad, Doğum Tarihi, Uyruk, T.C. Kimlik no / yabancı uyruklular için ise yabancı kimlik numarası ile doğrulama yapılması) uygun şekilde kurgulanması gerekmektedir.

(v)     Kripto varlık hizmet sağlayıcılara, finansal kuruluşa dahil olma, kimlik tespiti, e-tebligat yükümlülüğü başta olmak üzere yeni yükümlülükler getirilmiştir. Kripto varlık transfer işlemlerine ilişkin olarak; kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından aracılık edilen, 15.000 TL veya üzeri kripto varlık transfer işlemlerine ilişkin mesajların içeriğine ilişkin yeni kriterler getirilmiştir.

B. YÖNETMELİK’TE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GETİRİLEN YENİLİKLER

Değişiklik Yönetmeliği’nin 1. maddesi ile, Yönetmelik’in 3. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, kripto varlık hizmet sağlayıcıları da Finansal Kuruluş başlıklı fıkra kapsamına dahil edilmiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir: 

Yönetmelik’in 3. Maddesinin 1. Fıkrasının (f) Bendinin Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 3. Maddesinin 1. Fıkrasının (f) Bendinin Değişiklik Sonrası Nihai Hali

f) Finansal kuruluş: Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ila (h) ve (m) bentlerinde sayılan yükümlüler ile bankacılık faaliyetleriyle sınırlı olarak Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketini,

f)  Finansal kuruluş: Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ila (h), (m) ve (ü) bentlerinde sayılan yükümlüler ile bankacılık faaliyetleriyle sınırlı olarak Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketini,

Değişiklik Yönetmeliği’nin 2. maddesi ile Yönetmelik’in 4. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları ile gerçekleştirilen işlemleri ile sınırlı olmak üzere Kanun kapsamında yükümlü kılınmıştır. Eş deyişle, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının tüketici ile yaptığı işlemler bakımından bu yasal değişiklik kapamında yükümlülüğü bulunmadığı değerlendirilmektedir. Değişiklik, 25/02/2025 tarihinde yürürlüğe girecek olup, mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir: 

Yönetmelik’in 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (ş) Bendinin Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (ş) Bendinin Değişiklik Sonrası Nihai Hali

ş) Savunma hakkı bakımından diğer kanun hükümlerine aykırı olmamak ve 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 35 inci maddesinin birinci fıkrası ile alternatif uyuşmazlık çözüm yolları kapsamında ifa edilen mesleki çalışmalar nedeniyle edinilen bilgiler hariç olmak üzere, taşınmaz alım satımı, sınırlı ayni hak kurulması ve kaldırılması, şirket, vakıf ve dernek kurulması, birleştirilmesi ile bunların idaresi, devredilmesi ve tasfiyesi işlerine ilişkin finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi, banka, menkul kıymet ve her türlü hesaplar ile bu hesaplarda yer alan varlıkların idaresi işleriyle sınırlı olmak üzere serbest avukatlar,

ş) 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 35 inci maddesinin birinci ve üçüncü fıkrası ile alternatif uyuşmazlık çözüm yolları kapsamında yürütülen mesleki faaliyetler sırasında edinilen bilgiler hariç olmak, savunma hakkı ile hukuki dinlenilme hakkı bakımından diğer kanun hükümlerine aykırı olmamak ve yalnızca avukatların yapabileceği işlerle ilgili olarak 1136 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, taşınmaz alım satımı, sınırlı ayni hak kurulması ve kaldırılması, şirket, vakıf ve dernek kurulması, birleştirilmesi ile bunların idaresi, devredilmesi ve tasfiyesi işlerine ilişkin finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi, banka, menkul kıymet ve her türlü hesaplar ile bu hesaplarda yer alan varlıkların idaresi işleriyle sınırlı olmak üzere serbest avukatlar.

y) Elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar ile gerçekleştirilen işlemlerle sınırlı olarak orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar.

Değişiklik Yönetmeliği’nin 3. maddesi ile Kimlik Tespiti faaliyetine yönelik düzenlemeleri içeren Yönetmelik’in 5. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, kimlik tespiti noktasında kripto varlık hizmet sağlayıcılar için ayrıca limit belirlenmiş ve kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından gerçekleştirilen kripto varlık transferleri de madde kapsamına dahil edilmiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir: 

Yönetmelik’in 5. Maddesinin 1. Fıkrasının Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 5. Maddesinin 1. Fıkrasının Değişiklik Sonrası Nihai Hali

(1) Yükümlüler;

a) Sürekli iş ilişkisi tesisinde tutar gözetmeksizin,

b) İşlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı yüzseksenbeşbin TL veya üzerinde olduğunda,

c) Elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı on beş bin TL veya üzerinde olduğunda,

(1) Yükümlüler;

a) Sürekli iş ilişkisi tesisinde tutar                            gözetmeksizin

b) İşlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı  birden fazla işlemin toplam tutarı yüzseksenbeşbin TL (kripto varlık hizmet sağlayıcılar için onbeşbin TL) veya üzerinde olduğunda,

c) Elektronik transferler ile kripto varlık      hizmet sağlayıcılar tarafından gerçekleştirilen kripto varlık transferlerinde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı onbeşbin TL veya üzerinde olduğunda,

Değişiklik Yönetmeliği’nin 4. maddesi ile Yönetmelik’in 6. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, gerçek kişilerde yapılacak kimlik tespiti faaliyetinde artık doğum yeri ve anne, baba adı alınmayacak olup Türk vatandaşı olmayan kişilere özel bir düzenleme getirilerek bu kişilerin kimlik tespitinin doğum yeri bilgisinin alınması suretiyle gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir:

Yönetmelik’in 6. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 6. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Sonrası Nihai Hali

(1) Gerçek kişilerin kimlik tespitinde; ilgilinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarası, adresi ve imza örneği, iş ve mesleğine ilişkin bilgiler, varsa telefon numarası, faks numarası, elektronik posta adresi ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınır.

(1) Gerçek kişilerin kimlik tespitinde; ilgilinin adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarası, adresi ve imza örneği, iş ve mesleğine ilişkin bilgiler, varsa telefon numarası, faks numarası, elektronik posta adresi ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak T.C. kimlik numarası, Türk uyruklu olmayanlar için doğum yeri bilgisi alınır. 

Değişiklik Yönetmeliği’nin 5. maddesi ile Yönetmelik’in 7. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup,  ticaret siciline kayıtlı tüzel kişilerde yapılacak kimlik tespiti faaliyetinde, tüzel kişiliği temsile yetkili kişiye ait doğum yeri ve anne, baba adı alınmayacak olup Türk vatandaşı olmayan kişilere burada da benzer bir özel düzenleme getirilerek bu kişilerinin kimlik tespitinin doğum yeri bilgisinin alınması suretiyle gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir:

Yönetmelik’in 7. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 7. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Sonrası Nihai Hali

(1) Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişilerin kimlik tespitinde; tüzel kişinin unvanı, ticaret sicil numarası, vergi kimlik numarası, faaliyet konusu, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresi ile tüzel kişiliği temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınır.

(1) Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişilerin kimlik tespitinde; tüzel kişinin unvanı, ticaret sicil numarası, vergi kimlik numarası, faaliyet konusu, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresi ile tüzel kişiliği temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak T.C. kimlik numarası, Türk uyruklu olmayanlar için doğum yeri bilgisi alınır. 

Değişiklik Yönetmeliği’nin 6. maddesi ile Yönetmelik’in 8. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, dernek ve vakıflarda yapılacak kimlik tespiti faaliyetinde, derneği ve/veya vakfı temsile yetkili kişiye ait doğum yeri ve anne, baba adı alınmayacak olup Türk vatandaşı olmayan kişilere bu hükümde de yine diğer iki maddeye paralel biçimde özel bir düzenleme getirilerek, bu kişilerin kimlik tespitinin doğum yeri bilgisinin alınması suretiyle gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir:

Yönetmelik’in 8. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 8. Maddesinin 1. Fıkrasının Değişiklik Sonrası Nihai Hali

(1) Derneklerin kimlik tespitinde; derneğin adı, amacı, kütük numarası, vergi kimlik numarası, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresine ilişkin bilgiler ile derneği temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınır. Derneğin adı, amacı, kütük numarası ve adres bilgileri, dernek tüzüğü ile dernek kütüğündeki kayda ilişkin belgeler, vergi kimlik numarası Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler; derneği temsile yetkili kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğu, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; temsil yetkisi ise temsile yetkili olunduğuna dair belgeler üzerinden teyit edilir.

 

(2) Vakıfların kimlik tespitinde; vakfın adı, amacı, merkezi sicil kayıt numarası, vergi kimlik numarası, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresine ilişkin bilgiler ile temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınır. Vakfın adı, amacı, merkezi sicil kayıt numarası ve adres bilgileri, vakıf senedi ile Vakıflar Genel Müdürlüğünde tutulan sicile ilişkin belgeler, vergi kimlik numarası Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler; vakfı temsile yetkili kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğu, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; temsil yetkisi ise temsile yetkili olunduğuna dair belgeler üzerinden teyit edilir.

(1) Derneklerin kimlik tespitinde; derneğin adı, amacı, kütük numarası, vergi kimlik numarası, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresine ilişkin bilgiler ile derneği temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak T.C. kimlik numarası, Türk uyruklu olmayanlar için doğum yeri bilgisi alınır. Derneğin adı, amacı, kütük numarası ve adres bilgileri, dernek tüzüğü ile dernek kütüğündeki kayda ilişkin belgeler, vergi kimlik numarası Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler; derneği temsile yetkili kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğu, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; temsil yetkisi ise temsile yetkili olunduğuna dair belgeler üzerinden teyit edilir.

(2) Vakıfların kimlik tespitinde; vakfın adı, amacı, merkezi sicil kayıt numarası, vergi kimlik numarası, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresine ilişkin bilgiler ile temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak T.C. kimlik numarası, Türk uyruklu olmayanlar için doğum yeri bilgisi alınır. Vakfın adı, amacı, merkezi sicil kayıt numarası ve adres bilgileri, vakıf senedi ile Vakıflar Genel Müdürlüğünde tutulan sicile ilişkin belgeler, vergi kimlik numarası Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler; vakfı temsile yetkili kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğu, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; temsil yetkisi ise temsile yetkili olunduğuna dair belgeler üzerinden teyit edilir.

Değişiklik Yönetmeliği’nin 7. maddesi ile Yönetmelik’in 9. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, sendika ve konfederasyonlarda yapılacak kimlik tespiti faaliyetinde, sendika ve/veya konfederasyonları temsile yetkili kişiye ait doğum yeri ve anne, baba adı alınmayacak olup; Türk vatandaşı olmayan kişilere bu hükümde de yine diğer iki maddeye paralel biçimde özel bir düzenleme getirilerek, bu kişilerin kimlik tespitinin doğum yeri bilgisinin alınması suretiyle gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir:

Yönetmelik’in 9. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 9. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Sonrası Nihai Hali

(1) Sendika ve konfederasyonların kimlik tespitinde; bu kuruluşların adı, amacı, sicil numarası, vergi kimlik numarası, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresi ile sendika veya konfederasyonu temsile yetkili kişilerin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınır. Alınan bilgiler, bu kuruluşların tüzükleri ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölge çalışma müdürlüklerinde tutulan sicile esas diğer belgeler, vergi kimlik numarası Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler; bu kuruluşları temsile yetkili kişilerin kimlikleri, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; temsil yetkisi ise tescile dair belgeler veya temsile yetkili olunduğuna dair belgeler üzerinden teyit edilir.

(1) Sendika ve konfederasyonların kimlik tespitinde; bu kuruluşların adı, amacı, sicil numarası, vergi kimlik numarası, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresi ile sendika veya konfederasyonu temsile yetkili kişilerin adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak T.C. kimlik numarası, Türk uyruklu olmayanlar için doğum yeri bilgisi alınır. Alınan bilgiler, bu kuruluşların tüzükleri ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölge çalışma müdürlüklerinde tutulan sicile esas diğer belgeler, vergi kimlik numarası Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler; bu kuruluşları temsile yetkili kişilerin kimlikleri, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; temsil yetkisi ise tescile dair belgeler veya temsile yetkili olunduğuna dair belgeler üzerinden teyit edilir. 

Değişiklik Yönetmeliği’nin 8. maddesi ile Yönetmelik’in 10. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, siyasi partilerde yapılacak kimlik tespiti faaliyetinde, siyasi partiyi temsile yetkili kişiye ait doğum yeri ve anne, baba adı alınmayacak olup, Türk vatandaşı olmayan kişilere bu düzenlemede de diğer düzenlemeler ile paralel olacak şekilde özel bir düzenleme getirilmiş, artık bu kişilerin kimlik tespitinin doğum yeri bilgisinin alınması surertiyle gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir:

Yönetmelik’in 10. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 10. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Sonrası Nihai Hali

(1) Siyasi parti teşkilatının kimlik tespitinde; siyasi partinin ilgili biriminin adı, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresi ile temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınır. Siyasi partilerin ilgili biriminin adı ve adresi, tüzükleri; temsile yetkili kişinin kimliği, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; yetki durumları ise temsile yetkili olunduğuna dair belgeler üzerinden teyit edilir.

(1) Siyasi parti teşkilatının kimlik tespitinde; siyasi partinin ilgili biriminin adı, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresi ile temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak T.C. kimlik numarası, Türk uyruklu olmayanlar için doğum yeri bilgisi alınır. Siyasi partilerin ilgili biriminin adı ve adresi, tüzükleri; temsile yetkili kişinin kimliği, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; yetki durumları ise temsile yetkili olunduğuna dair belgeler üzerinden teyit edilir. 

Değişiklik Yönetmeliği’nin 9. maddesi ile Yönetmelik’in 12. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, Apartmanlar, site yönetimleri ve iş hanları gibi tüzel kimliği olmayan teşekkülleri ile Tüzel kişiliği olmayan iş ortaklıklarının, bir başka deyişle adi ortaklıkların temsile yetkili kişiye ait kimlik tespiti faaliyetinde, işbu teşekkülü temsile yetkili kişiye ait doğum yeri ve anne, baba adı alınmayacak olup, Türk vatandaşı olmayan kişilere bu düzenleme ile, bu kişilerin kimlik tespitinin doğum yeri bilgisinin alınması suretiyle gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir:

Yönetmelik’in 12. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 12. Maddesinin 1. Fıkrasının

Değişiklik Sonrası Nihai Hali

(1) Apartman, site veya iş hanı yönetimi gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküller adına yapılan işlemlerde; teşekkülün adı, açık adresi ile varsa telefon numarası, faks numarası ve elektronik posta adresi ile teşekkülü temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınır. Teşekkül adına hareket eden kişinin kimlik bilgilerinin doğruluğu, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; teşekküle ait bilgiler ile teşekkül adına hareket eden kişinin yetki durumu ise noter onaylı karar defteri üzerinden teyit edilir.

 

(2) Tüzel kişiliği olmayan iş ortaklıkları gibi teşekküllerin kimlik tespitinde; ortaklığın adı, amacı, faaliyet konusu, vergi kimlik numarası, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresine ilişkin bilgiler ile ortaklığı temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınır. Ortaklığın adı, amacı, faaliyet konusu ve adresine ilişkin bilgilerin doğruluğu, noter onaylı ortaklık sözleşmesi; vergi kimlik numarası, Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler; ortaklık adına işlem talep eden kişilerin kimliği, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; yetki durumları ise temsile yetkili olunduğuna dair belgeler üzerinden teyit edilir.

(1) Apartman, site veya iş hanı yönetimi gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküller adına yapılan işlemlerde; teşekkülün adı, açık adresi ile varsa telefon numarası, faks numarası ve elektronik posta adresi ile teşekkülü temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak T.C. kimlik numarası, Türk uyruklu olmayanlar için doğum yeri bilgisi alınır. Teşekkül adına hareket eden kişinin kimlik bilgilerinin doğruluğu, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; teşekküle ait bilgiler ile teşekkül adına hareket eden kişinin yetki durumu ise noter onaylı karar defteri üzerinden teyit edilir.

 

(2) Tüzel kişiliği olmayan iş ortaklıkları gibi teşekküllerin kimlik tespitinde; ortaklığın adı, amacı, faaliyet konusu, vergi kimlik numarası, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresine ilişkin bilgiler ile ortaklığı temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak T.C. kimlik numarası, Türk uyruklu olmayanlar için doğum yeri bilgisi alınır. Ortaklığın adı, amacı, faaliyet konusu ve adresine ilişkin bilgilerin doğruluğu, noter onaylı ortaklık sözleşmesi; vergi kimlik numarası, Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili birimi tarafından düzenlenen belgeler; ortaklık adına işlem talep eden kişilerin kimliği, 6 ncı maddede belirtilen kimlik belgeleri; yetki durumları ise temsile yetkili olunduğuna dair belgeler üzerinden teyit edilir. 

Değişiklik Yönetmeliği’nin 10. maddesi ile Yönetmelik’in 17. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, başkası hesabına hareket edenlerde kimlik tespiti noktasında Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığının da yetki çevresini belirlemiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir:

Yönetmelik’in 17. Maddesinin 2. Fıkrasının Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 17. Maddesinin 2. Fıkrasının Değişiklik Sonrası Nihai Hali

(1) Yükümlüler bir başkası hesabına hareket edilip edilmediğini tespit etmek için gerekli tedbirleri alır. Bu kapsamda kendi adına ve fakat başkası hesabına hareket eden kimselere sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla yükümlüler, gerekli duyuruları hizmet verdikleri tüm işyerlerine müşterilerin rahatça görebileceği şekilde asarlar. Finansal kuruluşlar ayrıca sürekli iş ilişkisi tesisinde başkası hesabına hareket edilip edilmediğine ilişkin müşterinin yazılı beyanını alır. Bu beyan müşteri sözleşmesinde belirtilebilir veya uygun formlar kullanılarak alınabilir.

(1) Yükümlüler bir başkası hesabına hareket edilip edilmediğini tespit etmek için gerekli tedbirleri alır. Bu kapsamda kendi adına ve fakat başkası hesabına hareket eden kimselere sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla yükümlüler, gerekli duyuruları hizmet verdikleri tüm işyerlerine müşterilerin rahatça görebileceği şekilde asarlar. Başkanlık, duyuruların taşıması gereken asgari nitelikler ile risk temelli yaklaşım çerçevesinde uygulama kapsamı dışında tutulacak yükümlüleri belirlemeye yetkilidir. Finansal kuruluşlar ayrıca sürekli iş ilişkisi tesisinde başkası hesabına hareket edilip edilmediğine ilişkin müşterinin yazılı beyanını alır. Bu beyan müşteri sözleşmesinde belirtilebilir veya uygun formlar kullanılarak alınabilir. 

Değişiklik Yönetmeliği’nin 11. maddesi ile Yönetmelik’in 21. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, üçüncü tarafa güven başlığının şartlarına yeni eklemler yapılmıştır. İlgili maddenin ilk fıkrasının, “Finansal Kuruluş’lara” yönelik düzenleme içerdiği göz önünde bulundurulduğunda, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının Finansal Kuruluş niteliğinde olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, aşağıda ön görülen düzenleme kapsamında olmadığını belirtmek isteriz. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir: 

Yönetmelik’in 21. Maddesinin 2. Fıkrasının Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 21. Maddesinin 2. Fıkrasının Değişiklik Sonrası Nihai Hali

(2) Üçüncü tarafa güvenilebilmesi;

a) Üçüncü tarafın, kimlik tespiti, kayıtların saklanması ve müşterinin tanınması kuralının gereklerini sağlayacak diğer tedbirleri aldığından, yurt dışında yerleşik olması durumunda ise ayrıca aklama ve terörün finansmanıyla mücadele alanındaki uluslararası standartlara uygun düzenleme ve denetlemelere tabi olduğundan,

 

b) Kimlik tespitine ilişkin belgelerin onaylı örneklerinin, talep edildiğinde üçüncü taraftan derhal temin edileceğinden,

(2) Üçüncü tarafa güvenilebilmesi;

a) Üçüncü tarafın, kimlik tespiti, kayıtların saklanması ve müşterinin tanınması kuralının gereklerini sağlayacak diğer tedbirleri aldığından, yurt dışında yerleşik olması durumunda ise ayrıca aklama ve terörün finansmanıyla mücadele alanındaki uluslararası standartlara uygun düzenleme ve denetlemelere tabi olduğundan,

 

b) Kimlik tespitine ilişkin belgelerin onaylı örneklerinin (güvenilen kuruluş tarafından uzaktan kimlik tespiti yoluyla sürekli iş ilişkisi tesis edilmesi halinde, alınan dijital ortamdaki görüntülerinin), talep edildiğinde üçüncü taraftan derhal temin edileceğinden,

c) Üçüncü tarafça, bilgileri paylaşılan müşterinin kimlik tespitinin basitleştirilmiş tedbirler kapsamında yapılmadığından,

Değişiklik Yönetmeliği’nin 12. maddesi ile, Yönetmelik’in 24. maddesinden sonra gelmek üzere başlığıyla birlikte aşağıdaki 24/A maddesi (yeni madde) eklenmiş olup, kripto varlıkların transferlerine ilişkin faaliyet kapsamında yeni düzenlemeler getirilmiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir:

 

Yönetmelik’in 24. Maddesinden Sonra Gelmek Üzere 24/A Maddesi Eklenmiştir

 

Kripto varlık transferleri

(1) Kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından aracılık edilen onbeşbin TL veya üzeri kripto varlık transfer işlemine ilişkin mesajlarda, gönderenin;

a) Adı ve soyadına, ticaret siciline kayıtlı tüzel kişinin unvanına, diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin tam adına,

b) Cüzdan adresine, cüzdan adresinin bulunmadığı durumda işlemle ilgili referans numarasına,

c) Adresi veya doğum yeri ve tarihi veya müşteri numarası, vatandaşlık numarası, pasaport numarası, vergi kimlik numarası gibi göndereni belirlemeye yarayan bilgilerden en az birine,

yer verilmesi zorunlu olup bu bilgilerin doğruluğu ayrıca teyit edilir. Kripto varlık transfer mesajlarında alıcıya ilişkin olarak da bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen bilgilere yer verilir, bu bilgilerin teyidi zorunlu değildir.

(2) Kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından onbeşbin TL’nin altındaki kripto varlık transfer mesajlarında gönderene ve alıcıya ilişkin olarak birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen bilgilere yer verilir. Bu bilgilerin teyidi zorunlu değildir.

(3) Birinci ve ikinci fıkrada belirtilen bilgileri içermeyen kripto varlık transfer mesajı alan kripto varlık hizmet sağlayıcı, bu mesajı gönderen kripto varlık hizmet sağlayıcıdan eksik olan bilgilerin tamamlanmasını talep eder. Bilgilerin tamamlanmaması halinde söz konusu kripto varlık transferini iade eder. Gönderilen mesajların sürekli olarak eksik bilgiler içermesi ve bu bilgilerin talep edildiği halde tamamlanmaması halinde, alıcı kripto varlık hizmet sağlayıcı tarafından; gönderici kripto varlık hizmet sağlayıcıdan gelen transferlerin reddedilmesi veya söz konusu kripto varlık hizmet sağlayıcıyla yapılan işlemlerin sınırlandırılması ya da iş ilişkisine son verilmesi hususları göz önünde bulundurulur.

(4) Transfer emrinin verildiği kripto varlık hizmet sağlayıcıdan nihai transferin muhatabı olan kripto varlık hizmet sağlayıcıya kadar oluşan mesaj zincirinde göndericiye ilişkin olarak kripto varlık transfer mesajlarında bulunması gereken bilgilere transfere aracılık eden tüm kripto varlık hizmet sağlayıcılarca yer verilir ve bu bilgilerin transferin her aşamasında aktarılmasına özel dikkat gösterilir.

(5) Gönderici ve alıcıya ilişkin bilgiler transferle eş zamanlı olarak güvenli bir şekilde gönderilir. Transfer mesajlarında yer alan verilerin gönderilmesinde dağıtık defter teknolojisi, başkaca bağımsız bir mesajlaşma platformu veya uygulama ara yüzü gibi mesajlaşmaya imkân veren yazılım uygulamaları ve teknolojik araçlar kullanılabilir.

(6) Herhangi bir kripto varlık hizmet sağlayıcı nezdinde kayıtlı olmayan bir cüzdan adresine gönderilen veya böyle bir cüzdan adresinden alınan kripto varlık transferlerinde kripto varlık hizmet sağlayıcı nezdinde söz konusu transferin tarafı olan müşteriden; kayıtlı olmayan cüzdan adresi sahibi gönderici ya da alıcının gerçek kişilerde adı ve soyadı, tüzel kişilerde ise unvan bilgisi ile adresi veya doğum yeri ve tarihi veya müşteri numarası, vatandaşlık numarası, pasaport numarası, vergi kimlik numarası gibi kişiyi belirlemeye yarayan bilgilerden en az birine ilişkin beyan alınır.

(7) Yurtdışında yerleşik ve kendi mevzuatına göre gönderene ve alıcıya ilişkin bilgileri paylaşma yükümlülüğü bulunmayan kripto varlık hizmet sağlayıcı veya kripto varlık transfer yetkisini haiz bir finansal kuruluştan alınan veya bunlara gönderilen kripto varlık transferinde, kripto varlık hizmet sağlayıcı nezdinde söz konusu transferin tarafı olan müşteriden; göndericinin ya da alıcının gerçek kişilerde adı ve soyadı, tüzel kişilerde ise unvan bilgisi ile adresi veya doğum yeri ve tarihi veya müşteri numarası, vatandaşlık numarası, pasaport numarası, vergi kimlik numarası gibi kişiyi belirlemeye yarayan bilgilerden en az birine ilişkin beyan alınır. Yurtdışında yerleşik söz konusu hizmet sağlayıcı veya finansal kuruluşun beşinci fıkrada öngörülen bir mesajlaşma sistemini kullanması halinde ise birinci fıkrada yer alan bilgilere kullanılan sistem vasıtasıyla mesajlarda yer verilebilir.

(8) Altıncı ve yedinci fıkraların uygulanmasında, risk temelli yaklaşım çerçevesinde müşteriden transferin tarafları hakkında ilave bilgi ve belge talep edilir. İşlemin tarafları hakkında yeterli bilgi elde edilememesi durumunda transferin gerçekleştirilmemesi veya söz konusu finansal kuruluşla yapılan işlemlerin sınırlandırılması ya da iş ilişkisine son verilmesi hususları göz önünde bulundurulur. 

Burada önemle belirtmek gerekir ki, kripto varlıkların transferine ilişkin mesaj gönderiminde alıcı tarafa ilişkin verilmesi gereken Kimlik ve Cüzdan bilgilerine yer verilmesi gerekiyorsa da, bu bilgilerin teyit edilmesi zorunlu kılınmamıştır. Değişiklik Yönetmeliği’nin 13. maddesi ile Yönetmelik’in 26. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, Bakanlığın belirlemeye yetkili olduğu işlem türleri genişletilmiştir. Mezkûr düzenlemenin son hali aşağıdaki gibidir.

Yönetmelik’in 26. Maddesinin 1.Fıkrasının

Değişiklik Öncesi Hali

Yönetmelik’in 26. Maddesinin 1.Fıkrasının

Değişiklik Sonrası Nihai Hali

(1) Bakanlıkça,

a) Finansal kuruluşların kendi aralarında gerçekleştirdikleri işlemlerde,

b) Müşterinin 5018 sayılı Kanuna göre genel yönetim kapsamında olan kamu idaresi veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olduğu işlemlerde,

c) Maaş ödemesi anlaşması kapsamında toplu müşteri kabulü yoluyla iş ilişkisi tesisinde,

ç) Çalışanlara ücretlerinden kesinti yapılmak suretiyle emeklilik hakları sağlayan emeklilik planları ile emeklilik sözleşmelerine ilişkin işlemlerde,

d) Müşterinin halka açık ve hisseleri borsaya kote edilmiş şirket olduğu işlemlerde,

müşterinin tanınmasına yönelik tedbirler bakımından yükümlülerin daha basit tedbirler almalarına izin verilebilir. Bakanlık bu madde kapsamında uygulanabilecek tedbirler ile yukarıda sayılanlar dışında işlem türleri belirlemeye yetkilidir.

(1) Bakanlıkça,

a) Finansal kuruluşların kendi aralarında gerçekleştirdikleri işlemlerde,

b) Müşterinin 5018 sayılı Kanuna göre genel yönetim kapsamında olan kamu idaresi veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olduğu işlemlerde,

c) Maaş ödemesi anlaşması kapsamında toplu müşteri kabulü yoluyla iş ilişkisi tesisinde,

ç) Çalışanlara ücretlerinden kesinti yapılmak suretiyle emeklilik hakları sağlayan emeklilik planları ile emeklilik sözleşmelerine ilişkin işlemlerde,

d) Müşterinin halka açık ve hisseleri borsaya kote edilmiş şirket olduğu işlemlerde,

müşterinin tanınmasına yönelik tedbirler bakımından yükümlülerin daha basit tedbirler almalarına izin verilebilir. Bakanlık bu madde kapsamında uygulanabilecek tedbirler ile risk temelli yaklaşımla aklama ve terörizmin finansmanı riskinin düşük olarak değerlendirildiği durumlarda yukarıda sayılanlar dışında işlem türleri belirlemeye yetkilidir.

C. ELEKTRONİK TİCARET ARACI HİZMET SAĞLAYICILARINA SAĞLANAN İMKANLAR VE GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER

Aynı Resmi Gazete içerisinde yayımlanan değişiklik tebliğleri ile 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun uygulanmasına yönelik olarak; müşteri kimliğinin doğrulanması amacıyla kullanılacak uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlenmiştir. Değişiklik tebliğlerine ilişkin bilgiler ve değişiklikler aşağıdaki gibidir:

      i.          Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 5)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 26),

İşbu tebliğ’in 2.2.11. maddesinden sonra yeni bir madde eklenmiş olup, 2.2.12. maddesi ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına (“ETAHS”) ilişkin işlemler düzenlenmiştir. Buna göre ETAHS’nin elektronik ortamda iş ilişkisi tesis etmek suretiyle ETHS’ya sunulan aracılık hizmetinde birtakım şartların sağlanması halinde Yönetmelğin 6. maddesindeki usul çerçevesinde teyidi ile imza örneği alınması zorunluluğuna istisna getirilmiştir. İlgili şartlar aşağıdaki gibidir;

▪️ Türkiye’de bulunan bir banka ile, sunulan mal veya hizmete ilişkin tahsilat ve ödeme işlemlerinin elektronik ortam üzerinden gerçekleştirileceğine dair sözleşme yapılmış olması,

▪️ Türkiye’de yerleşik gerçek kişi elektronik ticaret hizmet sağlayıcı’dan elektronik ortamda alınan başvurusunda, Yönetmeliğin 6. Maddesinde yer alan “ilgilinin adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarası, adresi ve imza örneği, iş ve mesleğine ilişkin bilgiler, varsa telefon numarası, faks numarası, elektronik posta adresi ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak T.C. kimlik numarası, Türk uyruklu olmayanlar için doğum yeri” bilgilerinin alınması,

▪️ Bu bilgilerden adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, Türk vatandaşları için T.C. kimlik numarası, yabancı uyruklular için yabancı kimlik numarasının İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimlik paylaşım sistemi veri tabanı kullanılarak sorgulanması yoluyla teyit edilmesi,

▪️ Türkiye’de yerleşik ticaret siciline kayıtlı tüzel kişi elektronik ticaret hizmet sağlayıcının elektronik ortamda alınan başvurusunda, tüzel kişiyi temsile yetkili kişinin kimliğe ilişkin bilgilerinin gerçek kişilerdeki usule göre teyit edilmesi, tüzel kişiye ilişkin bilgilerin ise (tüzel kişinin unvanı, ticaret sicil numarası, vergi kimlik numarası, faaliyet konusu, açık adresi) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Gelir İdaresi Başkanlığı veya bu bilgilere ilişkin merkezi kayıt tutan diğer kurumların veri tabanları üzerinden tescil belgeleri ve kayıtların sorgulanması suretiyle teyit edilmesi,

▪️ Yabancı ülkede yerleşik elektronik ticaret hizmet sağlayıcının elektronik ortamda alınan başvurusunda, Türkiye’de yerleşik elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar için aranan bilgilerin alınması, bu bilgilerin ilgili kişiler tarafından sunulan belgeler ve/veya ilgili ülkede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği muadili kuruluşlar ya da verilerin resmî olarak tutulduğu diğer kuruluşların açık kaynakları üzerinden teyit edilmesi,

▪️ ETHS ile gerçekleştirilecek tüm tahsilat ve ödemelerin, kimlik bilgileri teyit edilerek kabul edilmiş müşterinin kimlik bilgileri ile uyumlu bir banka hesabı veya kredi kartı hesabı vasıtasıyla yapılması,

    ii.         Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 19)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 27) 

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının uzaktan kimlik tespiti yapabilmesine olanak tanıyan ve şartlarını düzenleyen bir tebliğ olup, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının bu tebliğ kapsamında yer almadığını bu nedenle uzaktan kimlik tespiti yapamayacağı düşünülmektedir.

D. DEĞİŞİKLİK GEREKÇELERİ

Ülkemizde suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi doğrultusunda bu tür suçları önlemek, takip etmek ve engellemek için gerekli hukuki çerçeveyi oluşturmak, uluslararası yükümlülükleri belirlemek, denetim mekanizmalarını belirleme ve hukuki güvenceler içeren hukuki bir çerçeve sunmak amacıyla 11.10.2006 tarihli ve 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun yayımlanmıştır.

Kanunun uygulanmasına yönelik olarak; suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla yükümlüler, yükümlülüklere uyumun denetimi, gümrük idaresine açıklama yapılması ve diğer tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlenmek amacıyla da 10.12.2007 tarihli ve 2007/13012 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik yürürlüğe konulmuştur.

Değişiklik Yönetmeliği ile de bu Yönetmeliğe özellikle elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları kapsamında önemli değişiklikler ve yenilikler getirilmiş olup alınacak tedbirlerin çerçevesi çizilmiştir. Şüphesiz ki bu düzenlemelerin altında yatan temel motivasyon, kayıt dışılık, kara para ve terörün finansmanının önlenmesi ve buradaki boşlukların regülasyonlar ile doldurulması olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

E. YÜRÜRLÜK TARİHİ

Değişiklik Yönetmeliğinin elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının yükümlülüğünü düzenleyen 2. maddesinin (b) bendi ile kripto varlık transferlerini düzenleyen 12. maddesi 25.02.2025 tarihinde, diğer tüm maddeler ise yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

F. YAPTIRIM RİSKİ

2024 yılı için müşteri tanınması yükümlülüğünün ihlali halinde 157.487,00-TL, şüpheli işlem bildirimi yükümlülüğünün ihlali halinde 262.477,00-TL, devamlı bilgi verme yükümlülüğünün ihlali halinde 157.487-TL idari para cezası ile karşıya karşıya kalma riski bulunmaktadır.

G. SONUÇ

Değişiklik Yönetmelik’i uyarınca mevzuatımızda, değişikliklere uyum sağlanmaması halinde idari para cezası yaptırımı ile karşı karşıya kalmamak adına özetle;

(i)        Orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar[2], elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları ile gerçekleştirdiği işlemlerle sınırlı olarak, 25.02.2025 tarihinden itibaren MASAK mevzuatı yükümlüsü kılınmıştır.

(ii)     Orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar 25.03.2025 tarihine kadar uyum görevlisi ataması gerekmektedir.

(iii)  Orta, büyük ve çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları 25.04.2025 tarihine kadar ETHS’lere kimlik tespitinin yapılması amacıyla ulaşılması için gerekli tedbirlerin alınması, Bu süre içerisinde ETHS tarafından herhangi bir işlem talep edilmemesi ve ETHS’ye ulaşılamaması halinde, uygun hale getirme işlemi, ETHS’nin ilk işlem talep tarihinde ve işlem gerçekleştirilmeden önce yapılması gerekmektedir.

(iv)  Orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların kimlik tespiti konusunda değişen hükümler göz önünde bulundurularak, teyit mekanizmalarının yeni düzenlemeye (Ad-Soyad, Doğum Tarihi, Uyruk, T.C. Kimlik no / yabancı uyruklular için ise yabancı kimlik numarası ile doğrulama yapılması) uygun şekilde kurgulanması gerekmektedir.

(v)     Kripto varlık hizmet sağlayıcılara, finansal kuruluşa dahil olma, kimlik tespiti, e-tebligat yükümlülüğü başta olmak üzere yeni yükümlülükler getirilmiştir. Kripto varlık transfer işlemlerine ilişkin olarak; kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından aracılık edilen, 15.000 TL veya üzeri kripto varlık transfer işlemlerine ilişkin mesajların içeriğine ilişkin yeni kriterler getirilmiştir.

Yeni yasal düzenlemeler karşısında elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının net işlem hacimlerini ve işlem sayısının tespit edilerek, MASAK mevzuatı kapsamında yükümlü olup olmadıklarının tespit edilmesini, yükümlü olması halinde belirtmiş olduğumuz yasal sürelere riayet ederek gerekli süreçlerin kurgulanmasını yüksek önem arz etmektedir.


[1] 2024 yılı için Orta Ölçekli ETAHS 32.950.500.000-TL, Büyük Ölçekli ETAHS 98.851.500.000-TL, Çok Büyük Ölçekli ETAHS 197.703.000.000-TL net işlem hacmine sahip olan aracı hizmet sağlayıcılarıdır. 2025 yılı için bu oranın yeniden değişeceği ve Şubat ayında Bakanlık tarafından ilan edileceğini belirtmek isteriz. Orta ölçekli ETHAS’ta işlem sayısına ilişkin bir kriter bulunmamaktadır. Büyük ve Çok Büyük ölçekli ETAHS’larının belirtilen işlem hacmine ek olarak iptal ve iadeler hariç işlem sayısının yüz bin adedin üzerinde olması gerekmektedir.

[2] 2024 yılı için Orta Ölçekli ETAHS 32.950.500.000-TL, Büyük Ölçekli ETAHS 98.851.500.000-TL, Çok Büyük Ölçekli ETAHS 197.703.000.000-TL net işlem hacmine sahip olan aracı hizmet sağlayıcılarıdır. 2025 yılı için bu oranın yeniden değişeceği ve Şubat ayında Bakanlık tarafından ilan edileceğini belirtmek isteriz. Büyük ve Çok Büyük ölçekli ETAHS’larının belirtilen işlem hacmine ek olarak iptal ve iadeler hariç işlem sayısının yüz bin adedin üzerinde olması gerekmektedir.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent