Lawyers Cansu Evren

Cansu Evren

Cansu Evren

Gün + Partners

Practice Areas & Work Department

Intellectual Property

Trademarks and Designs

Copyrights

Life Sciences

Employment


Languages

English

Turkish

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi’nin 2021/1507 E 2023/1017 K. sayılı ve 2306.2023 Tarihli Kararı Kapsamında Marka Hakkına Tecavüz Davalarında Sessiz Kalma Yoluyla Hak Kaybı İlkesine Bakış

Sessiz kalma yoluyla hak kaybı ilkesi, marka hakkına tecavüz davaları bakımından düzenlenmiş bir kavram olmayıp, yıllar içerisinde doktrindeki görüşler ve yargı kararları ile hatları ve çerçevesi çizilen ve temelde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 2 “dürüst davranma ilkesi” kapsamında anlaşılması gereken bir ilke olup, içinde “çelişkili davranma yasağı”, “kullanımı bilme/bilebilme”, “ciddi kullanım”, “hak düşürücü süre”, “bu sürenin başlangıcı” ve “süreyi kesen fiiller” gibi birçok kavramı barındırmaktadır[1].

17.07.2024

Latest Developments on Administrative Revocation of Trademarks!

While the relevant article regulating the transfer of authority to examine the requests for revocation of trademarks to the Turkish Patent and Trademark Office (“the Office”) was not yet entered into force and there were still a level of uncertainty concerning the procedure, the first development in this regard took place on October 23, 2023 when the Office published and opened the “Draft Regulation for Amendment of the Regulation on the Implementation of the Industrial Property Law” (“Draft Regulation”) for comments.

22.05.2024

Türk Patent ve Marka Kurumu Nezdinde Markaların Kapsamındaki Mal ve Hizmetlerin Sınırlandırılması Uygulaması

Mal ve hizmet listesinin sınırlandırılması noktasında ulusal marka başvuruları ile uluslararası marka başvuruları bağlamında TÜRKPATENT uygulamasında farklılıklar olduğu gözlemlenmektedir. Uluslararası marka başvurularında marka sahipleri markalarının kapsamlarını daha sınırlı ve faaliyet alanlarına özgülemek suretiyle çok spesifik mal/hizmetler için başvurular yapmakta ve markalar bu hali ile TÜRKPATENT tarafından uygun görülmekte iken; yerel başvurularda gerek başvuru aşamasında gerek daha sonra yapılan sınırlandırma taleplerinin daha sıkı şartlara tabi tutularak ve daha dar yorumlandığı ve sıklıkla reddedildiği görülmektedir.

09.02.2024

Markalar İçin İdari İptal Zamanı Geldi Çattı!

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun (“SMK”) 10.01.2017 tarihinde yürürlüğe girmesine kadar marka haklarına ilişkin olarak prosedürler, mülga 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (“KHK”) ile yürütülmekteydi. Marka hakkının sona ermesi hallerinden olan “iptal” müessesi ise her iki mevzuatta da yerini bulmakla beraber, SMK ile Türk Marka Hukukuna büyük bir yenilik getirilmiş olup, markalar hakkında iptal taleplerinin Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan isteneceği düzenlenmiştir.

28.01.2024

It’s Time for Administrative Revocation of Trademarks!

Before the Industrial Property Law (IPL) no. 6769 entered into force on 10 January 2017, procedures related to trademark rights were governed by the former Decree Law no. 556 on the Protection of Trademarks (“Decree Law”). In cases where the rights on the trademark shall end, while the matter of “revocation” is established in both legislations, the introduction of the IPL brings a major change to Turkish Trademark Law in this regard: the IPL rules that requests for revocation of trademarks shall be filed before the Turkish Patent and Trademark Office (“the Office”).

23.01.2024

Kullanılmayan Markaların İptali Noktasında Yetki Devri İçin Geri Sayım Devam Ediyor!

10 Ocak 2024 itibariyle, markalara karşı sunulan iptal talepleri bakımından inceleme yetkisinin Türk Patent ve Marka Kurumu’na geçmesini düzenleyen kanun hükmü yürürlüğe girecek.

12.10.2023

Sanal Moda

Günümüzde fiziksel evrene ek olarak sanal bir evrende de yaşamaya başlandığına şahit oluyoruz. Bu sanal evrenin gelişmesi ile birlikte kripto paralar, NFT ve metaverse gibi pek çok yeni kavram hayatımızda yer edinmiştir. Hemen hemen herkes gibi moda sektöründe faaliyet gösterenler de sanal evrende yaşanan gelişmeleri takip etmekte ve bu gelişmelere hızlıca uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bununla birlikte, tıpkı fiziksel dünyada olduğu gibi sanal evrende de özellikle fikri mülkiyet haklarına ilişkin hak ihlalleri sebebiyle uyuşmazlıklar meydana gelmektedir. Hukukun, sanal evrendeki bu gelişmeler ve moda sektörü-sanal evren ilişkisine uyum sağlama sürecinin irdelenmesi için kaleme alınan bu makale, özellikle moda sektörü ve metaverse, NFT’ler ve fikri mülkiyet hakları arasındaki ilişkiye odaklanacaktır.

09.08.2023

Yargıtay’a Göre Kötü Niyetin İspatı Mümkün Mü?

Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ndeki bir davada, ticaret unvanının temel unsurunu oluşturan davacı markanın aynısı olan bir markaya karşı hükümsüzlük davası kabul edildi. Davalının aynı markayı tesadüfen yaratma ihtimali reddedildi ve kötü niyeti kanıtlandı. Yargıtay, önceki kararlarını çiğneyerek kötü niyetin tek başına benzer marka tesciliyle ispatlanamayacağına dair karar verdi. Bu karar, kötü niyetli tescillerin önünü açabilir ve marka hukukunun temel prensiplerine aykırıdır. Yerel Mahkeme ve Bölge Adliye Mahkemesi'nin değerlendirmeleri, Yargıtay tarafından haklı bulunmuştu. Ancak Yargıtay'ın bu kararı, beklenmedik ve çelişen bir nitelik taşıyor.

29.07.2023
Load More
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent