SGK 2025/8 Sayılı Genelgesi ile İşten Çıkış Kodlarının Düzeltilmesine İlişkin Yeni Esaslar

21.03.2025

Contents

1. Giriş

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yayımlanan 2025/8 sayılı Genelge ile işten ayrılış bildirgesinin düzeltilmesine ilişkin önemli değişiklikler getirilmiştir. Önceki düzenlemede, işçinin tek başına yaptığı başvurular kabul edilmezken, yeni düzenleme ile işçiye mahkeme kararı veya arabuluculuk anlaşmasını sunarak işten çıkış kodunu değiştirme imkânı tanınmıştır. İşbu bilgi notunda, değişikliklerin önceki uygulama ile karşılaştırılması yapılmış, işverenlerin dikkat etmesi gereken hususlar ele alınmıştır.

2. Önceki Düzenleme ve Yeni Düzenleme Arasındaki Farklar

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın 2013/11 sayılı Genelgesi uyarınca, sigortalıların işten ayrılış nedenine ilişkin talepleri yalnızca işveren ile birlikte başvuru yapılması halinde değerlendirilmekte ve işçinin tek başına yaptığı başvurular dikkate alınmamaktaydı. İşveren tarafından işten ayrılış nedenine ilişkin değişiklik talepleri ise ilgili belgelerle birlikte müracaat edilmesi halinde bazı şartlar dahilinde kabul edilmekteydi.

Dolayısıyla 2013/11 sayılı Genelge kapsamında işten ayrılış nedeninin değiştirilmesi, yalnızca işverenin ilgili belgelerle birlikte başvuruda bulunması veya işçinin işveren ile birlikte müracaat etmesi durumunda mümkün olup işçinin tek başına yaptığı başvurular geçerli kabul edilmemekteydi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın 2025/8 sayılı genelgesi ile; ‘’Sigortalılığın; kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmeyecek şekilde işten ayrılış nedeni bildirilerek sona ermesi akabinde arabuluculuk anlaşma belgesi veya mahkeme kararı ile işçiye, kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmesine yönelik karar verilmesi durumunda sigortalı işten ayrılış nedeni, sigortalı veya işverenin ilam niteliğindeki arabuluculuk anlaşma belgesi veya mahkeme kararı ile Kuruma müraacatı üzerine ilgili mahkeme veya arabuluculuk kararına uygun olan işten ayrılış nedeni ile değiştirilecektir.’’ şeklinde değişikliğe gidilmiştir.

Bu değişiklik ile birlikte;

- İlgili genelge kapsamında, sigortalı artık işten ayrılış nedeninin düzeltilmesini talep etmesi halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak arabuluculuk anlaşma belgesi veya mahkeme kararını sunmak suretiyle işten çıkış kodunun değiştirilmesini talep edebilecektir.

- Genelgede de belirtildiği üzere, yapılacak değişiklik, ilgili mahkeme kararı veya arabuluculuk anlaşmasına uygun olan işten ayrılış nedeni esas alınarak gerçekleştirilecektir.

Bir başka ifadeyle, SGK’nın 2025/8 sayılı Genelgesi ile arabuluculuk anlaşma belgesi veya mahkeme kararı ile işçiye kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı ödenmesine yönelik karar verilmesi durumunda, işten ayrılış bildirgesinde yer alan çıkış kodunun, mahkeme kararı veya arabuluculuk anlaşmasına uygun olarak yalnızca işçinin başvurusu ile de geriye dönük olarak değiştirilmesi mümkün hale gelmiştir.

Buna göre;

- İşveren tarafından işçiye kıdem veya ihbar tazminatı ödenmemesi nedeniyle işten ayrılış kodu belirlenmişse,

- Daha sonra arabuluculuk aşaması neticesinde veya mahkeme kararı ile işçiye kıdem ve/veya ihbar tazminatı ödenmesine karar verilmişse,

- İşçi veya işveren, SGK’ya başvurarak arabuluculuk anlaşma belgesi veya mahkeme kararını ibraz etmek suretiyle işten çıkış kodunun mahkeme veya arabuluculuk kararına uygun şekilde değiştirilmesini talep edebilecektir.

Bu değişiklik, özellikle işçilerin işsizlik ödeneği ve diğer yasal haklarını güvence altına almak adına önemli bir düzenleme getirmektedir.

3. Sonuç

SGK’nın 2025/8 sayılı Genelgesi ile işten çıkış kodlarının düzeltilmesine ilişkin önemli bir değişiklik yapılmış olup, işçilerin mahkeme kararı veya arabuluculuk anlaşması ile SGK’ya başvurarak işten ayrılış nedenlerini geriye dönük değiştirme imkânı getirilmiştir. Söz konusu düzenleme ile çıkış kodunun değiştirilmesi ile ilgili prosedürlerden kaynaklı güçlükler işçi lehine giderilmiştir. Çıkış kodunun değiştirilmesi başvurusu sigortalı işçi tarafından yapılabileceği gibi elbette işveren tarafından da yapılabilecektir.

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent