Lawyers Göksu Ayçıl Altınok

Göksu Ayçıl Altınok

Göksu Ayçıl Altınok

Gün + Partners

Practice Areas & Work Department

Technology, Media and Telecom

Intellectual Property

Copyrights

Trademarks and Designs


Languages

English

Turkish


Memberships

Istanbul Bar Association

Fulbright Alumni Association

UCLA Law Women LEAD


Education

2021, University of California School of Law, LL.M. in Media, Entertainment, Sports and Technology Law and Policy (Fulbright grantee)

2020, TOBB University of Economics and Technology School of Law (LL.B.)

2016, Nesibe Aydın Yıldızlar High School

Tüketici Değerlendirmelerinde Yakın Takip Dönemi

İnternet üzerinde yapılan alışverişlerde tüketici değerlendirmeleri büyük önem taşıyor. Bu değerlendirmeler sayesinde tüketicilerin satın almayı değerlendirdiği ürün ya da hizmetin özellikleri ile kalitesi bakımından ve müşteriye gösterdiği özen bakımından bir kanaat oluşturması mümkün olabiliyor.

16.01.2024

Aggravated Scrutiny for Consumer Reviews

Consumer reviews are of great importance in online shopping as they enable consumers to form their opinion in terms of the features and quality of the products or services that they consider purchasing and the care and professionalism the sellers and providers present to consumers.

16.01.2024

Reklam Kurulu Tarafından Tüketici Değerlendirmeleri Hakkında Kılavuz Yayınlandı

Reklam Kurulu tarafından hazırlanan “Tüketici Değerlendirmeleri Hakkında Kılavuz” (“Kılavuz”) Reklam Kurulu’nun 12.09.2023 tarihli ve 337 sayılı toplantısında ilke kararı olarak kabul edildi ve yayımlandı. Kılavuzun amacı; tüketici değerlendirmeleri ile ilgili temel ilkeler, bilgilendirme, kontrol süreci, aldatıcı kabul edilen durumlar ile yükümlülüklere ilişkin reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşları ve reklamcılıkla ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlara yol göstermek olarak belirlenmiştir.

25.09.2023

The Guideline on Consumer Reviews Has Been Published

The Guideline on Consumer Reviews (“Guideline”), enacted by the Advertisement Board at the meeting dated 12.09.2023 and numbered 337, has recently been published. The purpose of the Guideline is to inform advertisers, advertising agencies, media organizations and persons, institutions and organizations engaged in advertising activities on fundamental principles regarding consumer reviews, obligation of informing consumers and procedure for checking reviews before publication, along with commercial practices that are deemed misleading, and applicable responsibility and liability regime.

25.09.2023

Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı ve Beslenme Beyanı Kullanımı

20 Nisan 2023 tarihli ve 32169 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemelerle gıda ve takviye edici gıdalarda sağlık beyanının kullanımına ilişkin mevzuat ile beslenme beyanlarına ilişkin mevzuatta kapsamlı değişiklikler yapıldı. Söz konusu değişikliklerle birlikte; beslenme beyanlarına ilişkin yeni düzenleme olan Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği ile gıda ve takviye edici gıdalarda sağlık beyanlarına ilişkin yeni düzenleme olan Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) yürürlüğe girmiştir ve 20 Nisan 2023 tarihine kadar sağlık beyanları ve beslenme beyanlarına ilişkin düzenlemelerin birlikte yer aldığı Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

25.06.2023

New Regulations on Nutrition and Health Claims for Food and Food Supplements / June 2023

The Turkish Food Codex Regulation on Nutrition Claims and the Regulation on Health Claims for Food and Food Supplements have replaced the previous regulations. The Turkish Pharmaceuticals and Medical Devices Authority has drafted the Guideline on Health Claims for Food and Food Supplements. Under the new system, health claims listed in the Guideline can be used without official permission, provided they comply with the Regulation and Guideline. The Authority has monitoring and supervising powers. Companies must ensure compliance and provide requested information.

22.06.2023

Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı ve Beslenme Beyanlarına İlişkin Yeni Düzenlemeler

"Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği ile birlikte yürürlüğe giren yönetmelik, beslenme ve sağlık beyanları için önceki izin ve onay sürecini tamamen kaldırdı. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından hazırlanan kılavuzda, gıda ve takviye edici gıdalarda kullanılabilecek sağlık beyanları ve kurallar ayrıntılı olarak yer alıyor. Kayıtlı veya onaylı işletmeler tarafından üretilen veya ithal edilen ürünler, yönetmelik ve kılavuz hükümlerine uygunsa izin başvurusu yapmadan sağlık beyanları kullanılabilecek. Kurum, kamu sağlığı açısından gerekli gördüğü durumlarda sağlık beyanı kullanımını sınırlayabilir ve denetim mekanizmalarını işletebilir.

13.05.2023

New Regulations on Nutrition and Health Claims for Food and Food Supplements

Turkey's Regulation on Health Claims for Food and Food Supplements has come into force, alongside the Turkish Food Codex Regulation on Nutrition Claims, repealing the previous Turkish Food Codex Regulation on Nutrition and Health Claims. The new regulations abolish the permission requirement for competent administrative authorities before making health claims for food and food supplements, introducing fundamental changes. A Guideline for Health Claims for Food and Food Supplements has been drafted by the Ministry of Health Turkish Pharmaceuticals and Medical Devices Authority, listing permitted health claims and detailed provisions. Health claims can be used without official permission, subject to certain conditions, and the Authority may limit their use to protect public health.

10.05.2023
Load More
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent