BigTech ve Dijital Cüzdanlar - FCA ve PSR'den Dijital Cüzdanların Ödeme Ekosistemine Etkisini Değerlendirmek İçin Sektörel Çağrı
İngiltere'nin finansal otoriteleri olan FCA ve PSR kuruluşları, dijital cüzdanların ödeme sektörüne etkisini değerlendirmek için geçtiğimiz haftalarda “BigTech ve Dijital Cüzdanlar” adı altında sektörel bir çağrıda bulundu.
FCA ve PSR, dijital cüzdanları daha öncesinde; Big Tech'in perakende finansal hizmetlerdeki girişi ve genişlemesi (2023), büyük teknoloji firmaları ile finansal hizmet firmaları arasındaki veri asimetrisi üzerine çağrı (2024) ve temassız mobil ödemeler (2018) raporlarında ele almıştı.
Bu yeni çağrı ise doğrudan dijital cüzdanları - cüzdan türleri, Big Tech'lerin sektöre etkisi ve hesaptan hesaba (A2A) ödemeler üzerindeki olası ivmelendirici etkileri ekseninde - odağa alıyor.
Çalışma her ne kadar İngiltere'deki mevcut metrikler üzerinden ilerlese de, cüzdan teknolojisinin yeni şekillendiği dikkate alındığında ülkemizdeki cüzdan uygulamaları ve bunların ödemeler sektöründeki regülatif ve ticari konumlandırması açısından önemli fikirler verebilir.
Rapordan öne çıkan bazı başlıklar ve sorular şu şekilde:
— PSR, dijital cüzdanların i) - özellikle checkout aşamasındaki - ödeme değer zincirindeki artan rolüne ve ii) A2A ödemelerin potansiyelini ortaya çıkarılması konusundaki etkisine odaklanıyor. FCA’nın odak noktası ise dijital cüzdanların finansal hizmetlerin arzındaki rekabeti nasıl etkileyebileceği, operasyonel dayanıklılık bakımından durumu ve sistemik güvenlik üzerindeki etkileri gibi konulara yönelik.
— Dijital cüzdanlar, sundukları ödeme türleri (P2P, Kart işlemi, A2A), teknolojileri (NFC, Karekod), sundukları ödeme araçları (Kart, Ödeme Hesabı), kabul yaygınlıkları ve fon tutup tutmamaları (Staged ve Passthrough cüzdanlar) gibi kriterlere göre sınıflandırılabiliyor.
— Ülkemizde olmayan Apple Pay, Google Pay ve PayPal, bugün Birleşik Krallık’ta dijital pazarın en büyük üç oyuncusu olarak belirtiliyor.
— Apple ve Google ekosistemlerinin birlikte çalışabilirlik (interoperability) sorunları ve bu iki devin mobil pazarındaki dominasyonunun olumsuz etkileri olabileceği değerlendiriliyor. Nihayetinde bu iki devin dijital cüzdanlara ne ölçüde ve hangi sınırlar içerisinde izin verebileceği kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyebiliyor.
— Dijital cüzdanların yetkisiz işlemler ve açık bankacılık açısından sunduğu avantaj ve dezavantajlara odaklanılıyor.
— Dijital cüzdanların finansal dayanıklılık açısından sektördeki konumu sorgulanıyor.
— Dijital cüzdanların, kartlı ödemelere bir alternatif olarak konumlandırılan A2A ödemelerdeki güçlendirici olası etkisi tartışılıyor.
— Dijital cüzdanların perakende sektöründe sadece elektronik değil, fiziki kanallarda da bir enstrüman olarak kullanıldığına dikkat çekiliyor.
İlgili çağrıya verilecek cevaplar sonrasında oluşturulacak rapor 2025'in ilk çeyreğinde yayımlanacak.
İlgili rapordaki soru ve detaylı içeriğe buradan ulaşılabilir: https://lnkd.in/dm65wEem