Zorunlu Arabuluculuk Kapsamı Genişletildi

11.04.2023

Birçok kanunda değişiklik yapan 7445 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) 5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı. Kanun, kapsamı her geçen gün genişletilen arabuluculuğa ilişkin değişiklikler de getirmiştir.

Aşağıdaki değişiklikler 5 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir:

  • Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu (Singapur Konvansiyonu) kapsamına giren arabuluculuk süreçleri sonunda düzenlenen anlaşma belgesinin icra edilebilmesi için tarafların anlaşma sağladıkları yerdeki asliye ticaret mahkemesinden icra edilebilirlik şerhi alması zorunlu hale gelmiştir.
  • Taraflar, avukatları ve arabulucunun birlikte imzaladıkları anlaşma belgesi icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilam niteliğinde bir belgeydi. Ticari uyuşmazlıklar bakımından ise avukatlar ile arabulucunun birlikte imzasının bulunduğu anlaşma belgesi, icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilam niteliğinde belge sayılacaktır. Böylelikle ticari uyuşmazlıklara dair tutanaklarda asillerin imzası aranmayarak sürecin daha pratik ve hızlı ilerlemesi amaçlanmıştır.

Yine Kanun’la getirilen ve 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle geçerli olacak değişiklikler ise şunlardır:

  • Ticari davalardan, alacak ve tazminat davalarının yanında itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında arabuluculuk dava şartı haline gelmiştir.
  • Bireysel ve toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı ve tazminatı ile ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında arabuluculuk dava şartı haline gelmiştir.
  • Taraflar, taşınmazların devrine ve taşınmazlar üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklarda arabuluculuğa gidebilecek, taraflar arabuluculuk sürecinde tasarruf yetkisini kısıtlayacak şekilde tapuya şerh verebilecektir. Arabuluculuk süreci sonunda anlaşma olursa, düzenlenecek anlaşma belgesi için sulh hukuk mahkemelerinden icra edilebilirlik şerhi alınması gerekecektir.
  • Tahliye hükümleri dışında kira ilişkisinden kaynaklanan her türlü uyuşmazlıkta (örneğin kira tespiti) arabuluculuk dava şartı haline gelmiştir.
This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent