TCMB, "Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem" Yazısında Kartlı Harcama Bakiyesinde Gözlenen Reel Artışı İnceledi

24.09.2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Merkezin Güncesi blogunda yayımlanan "Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem" başlıklı yazıda kartlı harcama bakiyesinde gözlemlenen reel artışı inceledi.

Söz konusu yazının öne çıkan başlıkları şu şekilde;

Bireysel Kredi Kartı kullanımı artıyor: Dijitalleşme ve yüksek enflasyon nedeniyle nakit taşıma maliyetlerinin artması, banka ve bireysel kredi kartı (BKK) kullanımını artırıyor.

Kartlı borçlanma imkânı: Nakit avans ve vadeli ödeme imkanları tüketicilerin borçlanmasına olanak sağlıyor, bu da kart kullanımını teşvik ediyor.

Kartlı harcamalar hızla yükseliyor: Enflasyonun etkisiyle kartlı harcama bakiyesi hem nominal hem reel olarak belirgin şekilde artıyor.

Kart sayıları: Türkiye’de 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı, 125 milyon kredi kartı ve 191 milyon banka kartı bulunuyor. Kartlı harcamaların toplam hacmi 12,8 trilyon TL'ye ulaştı.

Faizler ve bakiye büyümesi: 2021 sonundan itibaren faizlerin enflasyonun altında kalması, kart bakiyelerinin hızlı artışında etkili oldu.

Kartlı ödemelerin avantajları: Kartların kullanım kolaylığı, temassız ödeme seçeneklerinin artması ve nakit taşıma zorunluluğunun azalması, kartlı harcamaların yaygınlaşmasını sağladı.

Banka kartlarının yükseliği Banka kartı harcamaları reel olarak kredi kartlarından daha hızlı arttı, bu da kartların borçlanma amacı dışında kullanımını destekliyor.

Harcamalarda artış 2015’ten günümüze kredi kartıyla yapılan harcamalar reel olarak 2 kat, banka kartıyla yapılan harcamalar ise 3 kat arttı.

Covid-19 sonrası temassız ödeme artışı: Salgın sonrası temassız ödemeler hızla yaygınlaştı. 2015’te ayda 2 milyon olan temassız ödeme işlemi, günümüzde aylık 1 milyarın üzerine çıktı.

Hanehalkı harcamaları: Hanehalkı tüketim harcamalarında kredi kartı ve banka kartı kullanımı giderek artıyor. Banka kartı harcamalarının payı %6,8'den %10'un üzerine, taksitsiz kredi kartı kullanımının payı ise %21'den %34'e çıktı.

Borçlanma eğilimi düşük: Kredi kartı harcamalarının çoğunun (yaklaşık dörtte üçünün) taksitsiz yapılması ve nakit avans kullanımının sınırlı olması, kredi kartlarının borçlanma amacıyla değil harcama kolaylığı için kullanıldığını gösteriyor.

Nakit kullanımında düşüş: Enflasyona rağmen nakit yerine kart kullanımının yaygınlaşması, bireylerin günlük işlemlerinde kartları tercih ettiğini gösteriyor.

Ödeme alışkanlıklarında değişim Enflasyonist baskılar ve kart kullanımının getirdiği kolaylık, tüketicilerin ödeme alışkanlıklarında önemli değişikliklere neden oluyor.

Yazı linki: https://lnkd.in/dnmQRn73

This website is available “as is. Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.

The content and materials published on this website are provided for informational purposes only and should not be used as a legal opinion in any way. This website and the information contained are not intended to establish an attorney-client relationship.
th
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent